Elektřinou proti námraze

Elektřinou proti námraze

Forem, jak se bránit zimním povětrnostním vlivům, zejména námraze, je mnoho. Jednou z nejúčinnějších je zapojení elektrického vyhřívání rizikových míst.

V zimním období působí majitelům domů a správcům nemovitostí starosti zejména namrzající voda z rozpouštějícího se sněhu nebo mrznoucí déšť. Pokud se nerozhodneme pro mechanickou cestu boje s námrazou, nabízí se nám jiná možnost, která kritická místa (chodníky, schodiště, okapy…) dokáže zbavit nebezpečného ledu bezezbytku. Jde o instalaci kabelového vyhřívání.

Teplo nejen od podlahy

Vytápění interiérů pomocí podlahového nebo stěnového topení je již poměrně rozšířené a tato možnost již vešla do obecného povědomí veřejnosti. O vytápění chodníků nebo střešních konstrukcí se toho tolik neví. Kam tedy lze s výhodou „protinámrazové“ topení umístit? Půjde především o rizikové venkovní plochy. Těmi jsou zejména garážové vjezdy, které jsou často strmé, aby se ušetřilo místo, a jejich údržba mechanickými prostředky je náročná. Jinou rizikovou oblastí jsou schody a přístupové plochy u vchodu domů, popřípadě terasy nebo lávky nespojující dům s okolím.

Voda v pevném skupenství může ale znamenat nebezpečí i v okapech, kde jednak hrozí poškození jejich konstrukce, jednak představují nebezpečí při tání, kdy mohou zranit osoby pohybující se pod nimi. Problém může také znamenat zamrzlý odtokový kanálek v blízkosti domu – i ten je vhodné chránit před zamrzáním. Může totiž dojít k situaci, kdy se oteplí a následný déšť nebude moci dosud zamrzlým odtokem odcházet.

Co je vhodné vytápět

  • Strmé plochy, např. garážové vjezdy
  • Místa s rizikem úrazu, schodiště, lávky apod.
  • Okapy, úžlabí střech, kde se může hromadit led
  • Odtoky odvodňující okolí domu

Univerzální ochrana

Venkovní plochy lze účinně chránit pomocí univerzálních topných kabelů. K jejich dobrým vlastnostem patří výborná ohebnost, mechanická odolnost a pevnost v tahu. Pro ochranu venkovních ploch jsou primárně určeny dvoužilové topné kabely s ochranným opletením o měrném výkonu 30 W/m. Díky robustní konstrukci vynikají značnou mechanickou odolností. Zakončeny jsou standardně čtyři metr dlouhým studeným koncem pro připojení na přívod. Pro vyhřívání menších ploch do cca 7 m2 se používají univerzální topné s nižším měrným výkonem 17 W/m. Délka studeného konce tohoto typu je cca 2 m. Tento typ kabelu se též používá pro temperování odtokových odvodňovacích kanálků.

Jak pokládat kabel

Pokládání kabelů do venkovních ploch se provádí obdobně jako instalace podlahového topení v interiéru, použité materiály ale musejí být mrazuvzdorné. Tento typ zařízení lze instalovat téměř do všech druhů povrchů, kvůli efektivitě vytápění je ale nutné pamatovat na spodní tepelnou izolaci . Vhodným izolantem je např. extrudovaný polystyren nebo polyuretanové izolační desky. Toto řešení je především vhodné u menších ploch, schodišť, nájezdových ramp a ploch, ochlazovaných i zespodu.

Topný kabel se ukládá mezi dvě vrstvy betonu, jejichž celková tloušťka je závislá na požadované nosnosti plochy. Vytápěná deska je oddělena od okolí dilatačními spárami, které zabrání mechanickému poškození vlivem tepelného rozpínání. Větší a nepravidelné plochy se rozdělují dilatačními spárami na menší celky (cca po 25 m2). K první vrstvě betonuje kabel uchycen pomocí instalačního pásu. Povrch podkladní vrstvy musí být zbaven všech ostrých kamenů. Další možností je upevnění topného kabelu přímo na výztužné betonářské sítě. V tomto případě se použije k zakrytí řidší beton. Při uložení do písku musí být použit jemný písek bez ostrých kamenů, které by mohly, poškodit povrch kabelu. Ve všech uvedených případech je třeba, aby topný kabel byl situován co nejblíže povrchu.

Ochrana střechy

Kromě námrazy na zemi, která nám ztěžuje chůzi a pohyb kolem domu, můžeme výhřevný systém obrátit proti dalšímu nebezpeří –rampouchům a ledu na okapech, které mohou znamenat nebezpečí úrazu nebo poškození střechy. Kabely lze instalovat do střešní konstrukce v rizikových místech. Při navrhování potřebného výkonu systému je nutné přihlédnout k více faktorům jako je rozměr střechy a okapů, umístění objektu z hlediska klimatických podmínek, nadmořská výška, orientace ke světovým stranám. Pro klasický žlab se používají kabely o výkonu 30 až 40 W. Instalují se ve smyčce nebo jsou dva kabely položené paralelně. Fixují se na střechu pomocí mrazuvzdorných plastových úchytů jak do žlabů, tak do svodů.

Efektivní je regulace

Důležitou otázkou, jejíž řešení může ovlivnit ekonomičnost celého provozu vyhřívání, je jeho regulace. Pokud se spolehneme na ruční ovládání systému, tedy „zapínání“ a „vypínání“ podle vlastní úvahy, riskujeme ztrátový provoz např.v momentech, kdy již systém zaúčinkoval a my máme stále dojem, že je třeba plochy vyhřívat. Druhou variantou je instalace elektroniky. Můžeme použít regulátor, který pomocí venkovních čidel monitoruje vlhkost a teplotu vyhřívané plochy, který v případě potřeby (parametry nastavíme předem) zařízení zapíná nebo vypíná. Obdobné systémy regulace lze instalovat i do střešních výhřevných systémů.

Doporučujeme

Články odjinud