vytisknout velikost písma Dýně Hokkaido: Zapomeňte na polévku, tady je 5 úžasných receptů od foodblogerů

Také milujete chuť dýně Hokkaido? Zkuste ji tentokrát použít k přípravě bruschetty, burgerů, bulguru nebo výborného latté a dezertu s medem a ořechy. Pokrmy a nápoj, které jste pravděpodobně ještě nezkoušeli, vás dostanou nejen svou chutí, ale také vzhledem.

Dýně Hokkaido, původem z Japonska, se během několika let stala jednou z nejoblíbenějších zelenin i u nás. Pozornost na sebe strhává obzvláště na podzim, kdy svou sytě oranžovou barvou dokáže rozzářit často už pošmourné dny. A protože nejen krásně vypadá, ale i výborně chutná, receptů na její zpracování najdete na netu či v kuchařkách spoustu.

Vypěstujte si tykev jménem Hokkaido

Vypěstujte si tykev jménem Hokkaido

Mezi nimi vede dýňová polévka, ale my jsme se tentokrát vydali jiným směrem a snažili se najít takové recepty, s jejichž pomocí dokážete z Hokkaida vykouzlit pokrm netradiční, neklasický a přitom chuťově nezapomenutelný. Všechny uvedené recepty jsme získali od uznávaných foodblogerů: Vyzkoušejte je a uvidíte, že si pochutnáte vy i všichni strávníci, které pohostíte.

Dýňová bruschetta

Autory tohoto receptu jsou manželé Kuba a Blanka, kteří jsou podepsáni pod foodblogem Kublanka vaří doma.

Co budete potřebovat:

  • 1 malou dýni Hokkaido
  • několik větviček tymiánu
  • čerstvě mletý černý pepř
  • sůl
  • 2 lžíce olivového oleje

Na bylinkovou ricottu:

  • 250 g ricotty
  • 2 lžičky najemno nasekané hladkolisté petrželky
  • 2 lžičky najemno nasekané pažitky
  • 2 lžičky čerstvých lístků tymiánu
  • 1 stroužek česneku, utřený
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

Na podávání:

  • ciabattu nakrájenou na plátky
  • 1 stroužek česneku na potření
  • velkou hrst rukoly
  • nahrubo nasekané vlašské ořechy

Postup
Pečicí troubu předehřejte na 200 °C. Dýni Hokkaido zbavte slupky, rozpulte, lžící vydlabejte jaderník i se semínky a nakrájejte ji na kostičky. Nakrájenou dýni rozložte na plech vyložený pečicím papírem, posypejte lístky tymiánu, osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem. Vše rukama promíchejte tak, aby byl každý kousek dýně ochucený. Pečte v předehřáté troubě zhruba 20–30 minut dozlatova. V polovině pečení dýni promíchejte. Mezitím promíchejte ricottu s najemno nasekanými bylinkami a utřeným česnekem. Podle chuti osolte a opepřete. Jakmile je dýně hotová, opečte plátky ciabatty v topinkovači dokřupava. Opečené plátky chleba potřete stroužkem česneku, bylinkovou ricottou a poklaďte pečenou dýní. Na závěr dozdobte rukolou a posypejte nahrubo nasekanými vlašskými ořechy. Ihned podávejte.

Jak sušit okrasné dýně. A jak jedlé dýně uložit na zimu

Jak sušit okrasné dýně. A jak jedlé dýně uložit na zimu

Dýňové Hokkaido burgery

Že dobré burgery nemusí být jen masové, vás snadno přesvědčí Kaya Kounová Roubíčková, jejíž recepty najdete na foodblogu S vášní pro jídlo.

Co budete potřebovat:

(uvedené množství je na 4 porce)

  • 400 g dýně Hokkaido
  • 5 stroužků česneku
  • trochu oleje
  • 2 půlky sušených rajčat v oleji
  • pár lístků čerstvé bazalky
  • 30 g strouhaného parmazánu
  • 1 vejce
  • strouhanku
  • 150 g zakysané smetany
  • sůl
  • rukolu 
  • housky na burgery

Postup:

Nejdříve je třeba Hokkaido předpéct: Na plech vyložte plátky dýně a stroužky česneku, vše zakápněte olejem a dejte péct do trouby na 200 °C dozlatova. Upečenou a zchladlou dýni rozmačkejte vidličkou na kaši, česnek zatím dejte stranou. Do mísy k dýni přidejte nakrájená sušená rajčata, nasekanou bazalku, parmazán a vejce. Trošku osolte a dosypejte strouhankou tak, aby se daly vytvarovat karbanátky, které se nebudou lepit. Dýňové burgery pak nechte v lednici ztuhnout a na troše oleje je potom opečte z obou stran dozlatova. Na omáčku promíchejte zakysanou smetanu s vyloupanými upečenými stroužky česneku a trochou soli. Burgery vložte do rozkrojených a na řezu opečených housek, zakápněte je omáčkou a navrch přidejte rukolu.

Nejkrásnější dekorace z dýní. Inspirujte se v galerii!

Nejkrásnější dekorace z dýní. Inspirujte se v galerii!

Dýňový bulgur s balkánským sýrem

Bulgur patří mezi zamilovaná jídla Míši z Ostravy, jejíž kuchařské umění můžete sledovat na foodblogu Cooking with Šůša. Vyzkoušejte, jak bude chutnat kombinace dýně, balkánského sýru a sladkých brusinek.

Co budete potřebovat:

  • 150 g špaldového bulguru
  • 1 malou dýni Hokkaido
  • balkánský sýr
  • hrst brusinek
  • hrst opražených slunečnicových semínek
  • olivový olej
  • sůl

Postup:

Bulgur uvařte dle návodu v mírně osolené vodě doměkka. Dýni vydlabejte a nakrájejte na menší kousky, které umístíte na plech vyložený pečicím papírem. Vše pokapejte olivovým olejem, posypejte hrubozrnnou mořskou solí a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C doměkka. Upečenou dýni nakrájejte na kostičky, smíchejte s uvařeným bulgurem, brusinkami a balkánským sýrem. Ochuťte solí a před podáváním posypejte opraženými slunečnicovými semínky.

Okrasné dýně sázíme do zahrady i na balkon

Okrasné dýně sázíme do zahrady i na balkon

Kořeněné dýňové latté

Na Míšině foodblogu můžete najít i recept na dýňové latté, o němž říká: „Teď na podzim se to v kavárnách hemží dýňovými specialitami, mezi které patří i dýňové latté. Bohužel v kavárnách používají na jeho přípravu přeslazený dýňový sirup, který přebije veškerou chuť kávy. A tak jsem se rozhodla si tohle latté připravit doma.“

Co budete potřebovat:

  • 2 lžíce dýňového pyré
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžičku kokosového cukru nebo sušené třtinové šťávy
  • špetku muškátového oříšku
  • špetku mletého hřebíčku
  • špetku skořice
  • špetku mletého nového koření
  • rostlinné mléko
  • silné espresso

Postup:

Dýňové pyré dejte do malého kastrůlku, přidejte vanilkový extrakt, koření, cukr nebo třtinovou šťávu, cca 50 ml rostlinného mléka a vše zahřívejte na mírném plameni 10 minut. Připravenou směs přelijte do vyššího hrnečku, přidejte uvařené espresso a vše dolijte našlehaným mlékem. Nejlepší zkušenosti má Míša se sójovým mlékem, které se dá hezky napěnit. Vršek posypejte mletou skořicí a dýňové latté můžete podávat.

Pečená dýně s medem a ořechy

Na dýních je skvělé, že se z nich dají připravit jak slaná, tak i sladká jídla. Na závěr vám tedy přinášíme onu pověstnou sladkou tečku, dobrotu, kterou si můžete dopřát třeba v kombinaci s dýňovým latté. Jednoduchý bulharský recept nám představuje Lucie Arichteva z Pěkně vypečeného blogu.

Co budete potřebovat:

  • 1 ks dýně Hokkaido
  • 100 g neloupaných mandlí – lehce nasekaných
  • 100 g vlašských ořechů – lehce nasekaných
  • 5 lžic tekutého medu
  • 40 g rozpuštěného másla
  • přibližně 1/2 lžičky himálajské soli
  • přibližně 1/2 lžičky sušeného tymiánu (můžete dát i méně, dle chuti)

Postup:

Horkovzdušnou troubu předehřeji na 180 °C a připravím si větší zapékací mísu. Dýni umyji, vydlabu semínka a nakrájím ji na klínky. Všechny ostatní ingredience – mandle, ořechy, med, sůl, tymián a máslo – smíchám dohromady. Do zapékací mísy rozložím klínky dýně a na ně připravenou oříškovou směs. Peču na 180 °C 15 minut, poté stáhnu stupně na 165 a peču dalších 30 minut. Během pečení jsem dýně několikrát polévala máslem a medem, který při zapékání stekl do mísy. Při pečení zohledněte zkušenosti s vlastní troubou, dýně hlídejte a v případě potřeby ke konci nadkryjte alobalem, aby se nespálily.

Jak zavařovat v myčce? Je to jednodušší, než si myslíte

Jak zavařovat v myčce? Je to jednodušší, než si myslíte

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Přivezli jste si z dovolené oblázky? Máme pro vás 30+ nápadů na dekorace i umělecká díla

Přivezli jste si z dovolené oblázky? Máme pro…

Vytvořte si z obyčejných kamínků, které jste si přivezli od moře, originální kousky, které ozvláštní vaši domácnost, ale třeba i zahradu. Prohledali jsme za vás Pinterest a našli ty nejkrásnější nápady.

23.  9.  2022 |
Lucie Kořistová
Dekorace
10 způsobů, jak udržet teplo v interiéru a ušetřit za topení

10 způsobů, jak udržet teplo v interiéru a uš…

V době, kdy ceny plynu a elektřiny vylétly na historická maxima, je nejvyšší čas zamyslet se nad tím, zda se ve vaší domácnosti netopí tak trochu „pánubohu do oken“. Zateplení fasády už zřejmě letos nestihnete, přesto existují chytrá řešení, která vám pomohou topit méně.

25.  9.  2022 |
Lucie Kořistová
Bydlení
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese najdete houby krásné jako obrázek, ale verdikt zkušeného houbaře zničí vaše nadšení? Jsou to hořké hřiby. Stačí jeden kousek a celá smaženice bude zkažená. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

13.  9.  2022 |
Markéta Žídková
Hřib žlučníkHřib satanNejedlé hřibyJedovaté hřibyHouby
Právě padají kaštany: Vytvořte si zvířátka, věnec na dveře a další nádherné dekorace

Právě padají kaštany: Vytvořte si zvířátka, v…

Malé, hnědé, kulaté, lesklé... Kaštany jsou výborným materiálem, z něhož si vytvoříte krásné dekorace nejen do domácnosti, ale i na ven. Prohledali jsme za vás Pinterest a našli ty nejlepší nápady, jimiž se můžete inspirovat.

30.  9.  2022 |
Lucie Kořistová
Kaštan
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Houbařské žně konečně začaly. Nadprůměrně deštivé počasí a konec vysokých teplot houbám opravdu svědčí. Některé oblasti v České republice jsou zárukou, že byste si odnést plný koš. A ne jeden. Ale i teď se najde řada míst, odkud z lesa můžete odejít s prázdnou nebo jen s pár kousky na dně košíku. Kde tedy rostou houby teď? Kam vyrazit na houby na přelomu léta a podzimu? Kde vás v Česku čekají pravidelně nejlepší úlovky? V textu najdete tipy kraj po kraji (hledáte-li jen svůj kraj, sjeďte si v článku níže na příslušnou oblast).

3.  9.  2022 |
Lenka Chvostová