Dýně Hokkaido, původem z Japonska, se během několika let stala jednou z nejoblíbenějších zelenin i u nás. Pozornost na sebe strhává obzvláště na podzim, kdy svou sytě oranžovou barvou dokáže rozzářit často už pošmourné dny. A protože nejen krásně vypadá, ale i výborně chutná, receptů na její zpracování najdete na netu či v kuchařkách spoustu.
Mezi nimi vede dýňová polévka, ale my jsme se tentokrát vydali jiným směrem a snažili se najít takové recepty, s jejichž pomocí dokážete z Hokkaida vykouzlit pokrm netradiční, neklasický a přitom chuťově nezapomenutelný. Všechny uvedené recepty jsme získali od uznávaných foodblogerů: Vyzkoušejte je a uvidíte, že si pochutnáte vy i všichni strávníci, které pohostíte.
Dýňová bruschetta
Autory tohoto receptu jsou manželé Kuba a Blanka, kteří jsou podepsáni pod foodblogem Kublanka vaří doma.
Co budete potřebovat:
- 1 malou dýni Hokkaido
- několik větviček tymiánu
- čerstvě mletý černý pepř
- sůl
- 2 lžíce olivového oleje
Na bylinkovou ricottu:
- 250 g ricotty
- 2 lžičky najemno nasekané hladkolisté petrželky
- 2 lžičky najemno nasekané pažitky
- 2 lžičky čerstvých lístků tymiánu
- 1 stroužek česneku, utřený
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
Na podávání:
- ciabattu nakrájenou na plátky
- 1 stroužek česneku na potření
- velkou hrst rukoly
- nahrubo nasekané vlašské ořechy
Postup
Pečicí troubu předehřejte na 200 °C. Dýni Hokkaido zbavte slupky, rozpulte, lžící vydlabejte jaderník i se semínky a nakrájejte ji na kostičky. Nakrájenou dýni rozložte na plech vyložený pečicím papírem, posypejte lístky tymiánu, osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem. Vše rukama promíchejte tak, aby byl každý kousek dýně ochucený. Pečte v předehřáté troubě zhruba 20–30 minut dozlatova. V polovině pečení dýni promíchejte. Mezitím promíchejte ricottu s najemno nasekanými bylinkami a utřeným česnekem. Podle chuti osolte a opepřete. Jakmile je dýně hotová, opečte plátky ciabatty v topinkovači dokřupava. Opečené plátky chleba potřete stroužkem česneku, bylinkovou ricottou a poklaďte pečenou dýní. Na závěr dozdobte rukolou a posypejte nahrubo nasekanými vlašskými ořechy. Ihned podávejte.
Dýňové Hokkaido burgery
Že dobré burgery nemusí být jen masové, vás snadno přesvědčí Kaya Kounová Roubíčková, jejíž recepty najdete na foodblogu S vášní pro jídlo.
Co budete potřebovat:
(uvedené množství je na 4 porce)
- 400 g dýně Hokkaido
- 5 stroužků česneku
- trochu oleje
- 2 půlky sušených rajčat v oleji
- pár lístků čerstvé bazalky
- 30 g strouhaného parmazánu
- 1 vejce
- strouhanku
- 150 g zakysané smetany
- sůl
- rukolu
- housky na burgery
Postup:
Nejdříve je třeba Hokkaido předpéct: Na plech vyložte plátky dýně a stroužky česneku, vše zakápněte olejem a dejte péct do trouby na 200 °C dozlatova. Upečenou a zchladlou dýni rozmačkejte vidličkou na kaši, česnek zatím dejte stranou. Do mísy k dýni přidejte nakrájená sušená rajčata, nasekanou bazalku, parmazán a vejce. Trošku osolte a dosypejte strouhankou tak, aby se daly vytvarovat karbanátky, které se nebudou lepit. Dýňové burgery pak nechte v lednici ztuhnout a na troše oleje je potom opečte z obou stran dozlatova. Na omáčku promíchejte zakysanou smetanu s vyloupanými upečenými stroužky česneku a trochou soli. Burgery vložte do rozkrojených a na řezu opečených housek, zakápněte je omáčkou a navrch přidejte rukolu.
Dýňový bulgur s balkánským sýrem
Bulgur patří mezi zamilovaná jídla Míši z Ostravy, jejíž kuchařské umění můžete sledovat na foodblogu Cooking with Šůša. Vyzkoušejte, jak bude chutnat kombinace dýně, balkánského sýru a sladkých brusinek.
Co budete potřebovat:
- 150 g špaldového bulguru
- 1 malou dýni Hokkaido
- balkánský sýr
- hrst brusinek
- hrst opražených slunečnicových semínek
- olivový olej
- sůl
Postup:
Bulgur uvařte dle návodu v mírně osolené vodě doměkka. Dýni vydlabejte a nakrájejte na menší kousky, které umístíte na plech vyložený pečicím papírem. Vše pokapejte olivovým olejem, posypejte hrubozrnnou mořskou solí a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C doměkka. Upečenou dýni nakrájejte na kostičky, smíchejte s uvařeným bulgurem, brusinkami a balkánským sýrem. Ochuťte solí a před podáváním posypejte opraženými slunečnicovými semínky.
Kořeněné dýňové latté
Na Míšině foodblogu můžete najít i recept na dýňové latté, o němž říká: „Teď na podzim se to v kavárnách hemží dýňovými specialitami, mezi které patří i dýňové latté. Bohužel v kavárnách používají na jeho přípravu přeslazený dýňový sirup, který přebije veškerou chuť kávy. A tak jsem se rozhodla si tohle latté připravit doma.“
Co budete potřebovat:
- 2 lžíce dýňového pyré
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžičku kokosového cukru nebo sušené třtinové šťávy
- špetku muškátového oříšku
- špetku mletého hřebíčku
- špetku skořice
- špetku mletého nového koření
- rostlinné mléko
- silné espresso
Postup:
Dýňové pyré dejte do malého kastrůlku, přidejte vanilkový extrakt, koření, cukr nebo třtinovou šťávu, cca 50 ml rostlinného mléka a vše zahřívejte na mírném plameni 10 minut. Připravenou směs přelijte do vyššího hrnečku, přidejte uvařené espresso a vše dolijte našlehaným mlékem. Nejlepší zkušenosti má Míša se sójovým mlékem, které se dá hezky napěnit. Vršek posypejte mletou skořicí a dýňové latté můžete podávat.
Pečená dýně s medem a ořechy
Na dýních je skvělé, že se z nich dají připravit jak slaná, tak i sladká jídla. Na závěr vám tedy přinášíme onu pověstnou sladkou tečku, dobrotu, kterou si můžete dopřát třeba v kombinaci s dýňovým latté. Jednoduchý bulharský recept nám představuje Lucie Arichteva z Pěkně vypečeného blogu.
Co budete potřebovat:
- 1 ks dýně Hokkaido
- 100 g neloupaných mandlí – lehce nasekaných
- 100 g vlašských ořechů – lehce nasekaných
- 5 lžic tekutého medu
- 40 g rozpuštěného másla
- přibližně 1/2 lžičky himálajské soli
- přibližně 1/2 lžičky sušeného tymiánu (můžete dát i méně, dle chuti)
Postup:
Horkovzdušnou troubu předehřeji na 180 °C a připravím si větší zapékací mísu. Dýni umyji, vydlabu semínka a nakrájím ji na klínky. Všechny ostatní ingredience – mandle, ořechy, med, sůl, tymián a máslo – smíchám dohromady. Do zapékací mísy rozložím klínky dýně a na ně připravenou oříškovou směs. Peču na 180 °C 15 minut, poté stáhnu stupně na 165 a peču dalších 30 minut. Během pečení jsem dýně několikrát polévala máslem a medem, který při zapékání stekl do mísy. Při pečení zohledněte zkušenosti s vlastní troubou, dýně hlídejte a v případě potřeby ke konci nadkryjte alobalem, aby se nespálily.