Jednoduchá hmota z jedlé sody a kukuřičného škrobu
Suroviny:
1 šálek kukuřičného škrobu
2 šálky jedlé sody
1,5 šálku vody
můžete přidat potravinářské barvivo, pokud chcete hmotu barevnou
Všechny tři ingredience smíchejte dohromady do pánve či hrnce s nepřilnavým povrchem a při nízké či střední teplotě několik minut povařte. Směs změní konzistenci z jemné pasty na bramborovou kaši. Jakmile se směs nebude přichytávat k nádobě, vypněte hořák nebo odstavte nádobu z plotny.
Těsto přendejte do jiné nádoby a uchovejte přikryté, dokud nevychladne. Pak je hmota připravena k použití.
Hmota je jednoduchá na uvaření, zasychá do bílé hlíny a vypadá skvěle, když ji pomalujete akvarelem nebo jinými barvami a fixy. Hmota je ale křehká a nehodí se pro tvorbu drobných detailů. Při příliš rychlém sušení může popraskat. Prvních 24 hodin je nejlepší sušit pomalu mimo slunce a zdroje tepla. Je ale možné ji po dokonalém zaschnutí ještě vypéct v troubě, a to při 75 až 100 °C asi 30 minut.
Hmota jako porcelán
Suroviny:
1 šálek kukuřičného škrobu
1 šálek bílého lepidla typu Hercules
1 polévková lžíce bílého octa nebo citronové šťávy jako konzervační prostředek
1 lžíce minerálního oleje (můžete použít i rostlinný), který napomůže vytvořit hladkou hedvábnou texturu
Vše smíchejte v nepřilnavé pánvi a vařte stejným způsobem, jak je popsáno v prvním návodu. Až začne směs vypadat jako tvaroh s malými hrudkami, je čas ji sundat z plotny. Toto těsto se nesmí vařit moc dlouho, jinak bude hmota tvrdá a kožovitá. Tato hmota je poměrně lepivá. Při práci s ní budete muset podsypávat podklad kukuřičným škrobem.
Hmota je poddajnější a pružnější, takže lze válet na tenčí pláty a vytvářet tak složitější detail. Při sušení nepraská, ale aby byla pevná a odolná, musí schnout až pět dní.
VIDEO: Pro video inspirace, jak si modelínu nebo hmotu vyrobit doma, najdete níže ve videu