vytisknout velikost písma Drobné plody dozrávají

Také vám tak chutná léto? Stačí vyslovit jméno měsíce července a každý si představí plnění pus, košíčků a bandasek borůvkami, malinami, ostružinami, rybízem, angreštem či jostou.

Meruzalková a malinoostružiníková chuť

Od července do srpna postupně dozrávají plody meruzalky. Zralé bobule můžete z keře otrhat najednou nebo průběžně při dozrávání. Jejich příjemná chuť se dá přirovnat k borůvkám, brusinkám nebo jeřábu. Hodí se k přímé konzumaci, na různé džemy a náplně koláčů.

Okusit můžete i malinoostružiník Tayberry, který dozrává od poloviny července do srpna a má chuť blížící se malinám. Jeho plody jsou dlouhé až čtyři centimetry a nejlepší na něm je, že vám z jedné rostliny přibude hned několik kilogramů plodů. Lze ho sklízet nárazově.

Rybíz, angrešt a josta

Rybíz dozrává postupně podle odrůd po celé léto, a proto ho trháme a zpracováváme, jakmile se na nás červená, černá nebo bělí. Každopádně trháme plody i se stopkou. Od sbírání angreštu by mohlo některé z vás odradit, že keř je pichlavý, ale útěchou může být, že angreštové dužnaté bobule s hůře stravitelnou slupkou obsahují vlákninu, minerální látky a vitaminy.

Klepněte pro větší obrázek
Kuličky rybízu sbírejte se stopkou, vydrží pak déle

Tmavě fialová až černá josta má sladkou chuť a můžete hádat, zda vám víc připomene černý rybíz, angrešt, hroznové víno, borůvky nebo kiwi. Plody můžete jíst přímo anebo z nich udělat různé džemy a náplně do koláčů.

Jak dlouho vydrží?

Všechny bobuloviny se rychle kazí a plesnivějí. Ostružiny můžete mrazit, jíst čerstvé nebo si je zavařit. Zrovna tak borůvky, maliny a rybíz. Ten navíc vydrží i dva týdny v chladničce, aniž by se zkazil – pokud ho však máte se stopkami.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
S jostou zacházejte jako s rybízem

Maliny skladujte v lednici nejdéle týden a sbírejte je také se stopkou. Pokud dáváte do ledničky borůvky, počítejte maximálně s deseti dny. Z nasbíraných plodů nejdříve vyndejte rozmačkané a jinak poškozené plody. Vodou je umyjte až těsně před použitím.

Lahodné léčivé plody

Nejen že drobné plody nezapomenutelně chutnají, ale jsou prospěšné i našemu zdraví. Borůvky posilují imunitní systém, snižují hladinu cholesterolu v krvi a podporují snahu o snižování váhy. Sušené pomáhají při průjmech a jiných střevních potížích. Výtažky z borůvek léčí šeroslepost i špatné vidění, které vzniklo reakcí na prudké denní světlo. Také maliny potěší lidi s nadváhou, protože spalují tuky. Kromě toho se doporučují při vysokém tlaku, dně a revmatismu, nachlazení. Maska z rozdrcených malin, medu a smetany zjemňuje vrásky.

Klepněte pro větší obrázek
Vyzkoušejte si ostružiny zavařit, aby vám vydržely i přes zimu

Ostružiny posilují organismus, příznivě účinkují proti kašli a podporují krvetvorbu. Plod černého rybízu napomáhá látkové výměně a obsahuje hodně vitaminů. Důležitá rada na závěr: rybíz, angrešt, jostu a ostatní plody sbírejte brzy ráno, v době, kdy je ještě chladno.

Studená polévka z černého rybízu

Budete potřebovat přibližně tři sta gramů rybízu, půl litru červeného vína a cukr. Omytý rybíz zbavíte třapin a smícháte s cukrem a vínem. Vše vychladíte a rozdělíte do mističek. Polévku ozdobte zbylými bobulkami rybízu. 

Sýrovo-malinový dort

Připravte si dvě stě padesát gramů sušenek tipu Bebe, osm set gramů krémového sýra, čtyři vejce, dvě stě padesát gramů a tři polévkové lžíce cukru, dvě polévkové lžíce hladké mouky, šťávu z půlky citronu, špetku soli, tři polévkové lžíce margarínu, sto gramů tekuté smetany a jednu skleničku malinové marmelády.

Klepněte pro větší obrázek
Také maliny lze zpracovat netradičně

Nejprve rozdrobte sušenky s margarínem a dejte je na deset minut do mírně vyhřáté trouby. Směsí pokryjte dno dortové formy. Sýrovou směs si připravte smícháním všech ingrediencí kromě marmelády. Míchejte tak dlouho, až je vše hladké a bez hrudek. Směs vylijte na sušenky. Troubu zahřejte na dvě stě dvacet stupňů Celsia a směs nechte patnáct minut v troubě. Poté snižte na devadesát stupňů Celsia a pečte dalších třicet minut. Nechte dort vychladit, poté jej potřete marmeládou a dozdobte čerstvými malinami. Před podáváním ho umístěte na čtyři až pět hodin do lednice.

Ostružinový krém

Připravte si půl kilogramu ostružin, tři čtvrtě hrnku cukru, sto mililitrů vody a jednu lžíci citronové šťávy. Nejprve ostružiny dobře umyjte. Připravte si cukrový sirup: teplou vodu mícháte s cukrem, dokud se cukr nerozpustí. Nechte vychladit, přelijte do mixéru a přidejte půlku ostružin.

Druhou půlku ostružin rozmačkejte na kousky vidličkou a přimíchejte do umixované hmoty. Nechte v lednici vychladit. Podávejte studené s jogurtem, sušenkami či na gofrech.

Malinovo-ostružinový kompot

Na jeden litr vody budete potřebovat dvě stě padesát gramů cukru. Svařte vodu s cukrem, maliny a ostružiny vložte na chvíli do osolené vody, abyste je zbavili červíků. Pak je propláchněte pod tekoucí vodou, nechte okapat a naskládejte do skleniček. Plody zalijte horkým cukrovým roztokem a sterilujte deset minut na osmdesát pět stupňů Celsia. Ihned ochlaďte.  

Rychlá borůvková marmeláda

V hrnci rozehřejte půl kilogramu borůvek, až vypustí šťávu. Mezitím rozšlehejte trochu hladké mouky se třemi lžícemi mléka a povařte s borůvkami dohusta.  

Klepněte pro větší obrázek
Podle lékařských výzkumů působí borůvky jako antioxidanty

Ostružinová zavařenina

Na čtyři skleničky potřebujete jeden kilogram ostružin, jeden kilogram cukru a jeden citron. Ostružiny očistěte a nasypte do hliněné nebo porcelánové nádoby. Zasypte je cukrem a nechte přes noc odpočinout. Další den všechno přendejte do nerez nádoby a zalijte citronovou šťávou.

Přiveďte do varu a vařte pět minut. Pak směs přeceďte a samostatně vařte šťávu od doby varu po dobu pěti minut. Přidejte ovoce a tento postup opakujte třikrát. Nezapomeňte sbírat pěnu! Nakonec stáhněte směs z ohně a po malých částech opatrně naplňujte čisté sklenice. Pevně je uzavřete.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech z některých lokalit konečně nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky ze srpna 2019.

16.  8.  2019 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

13.  8.  2019 |
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže. Další užitečné rady najdete i ve videu v úvodu článku.

21.  8.  2019 |
Co zasít v srpnu, abyste ještě letos mohli sklízet zeleninu?

Co zasít v srpnu, abyste ještě letos mohli sk…

Máte pocit, že je v srpnu na sázení zeleniny pozdě? Omyl. Když zasejete nyní, budete mít čerstvou zeleninu z vlastní zahrádky až do prvních mrazíků.

11.  8.  2019 |
Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Také máte cuket, že nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste snad už všechny způsoby úpravy a oblíbená zelenina vám už, jak se lidově říká, leze krkem? Uchovejte si je na zimu, kdy se vám po jejich chuti bude stýskat. Způsobů je hned několik.

24.  7.  2019 |