vytisknout velikost písma Drobné plody dozrávají

Také vám tak chutná léto? Stačí vyslovit jméno měsíce července a každý si představí plnění pus, košíčků a bandasek borůvkami, malinami, ostružinami, rybízem, angreštem či jostou.

Meruzalková a malinoostružiníková chuť

Od července do srpna postupně dozrávají plody meruzalky. Zralé bobule můžete z keře otrhat najednou nebo průběžně při dozrávání. Jejich příjemná chuť se dá přirovnat k borůvkám, brusinkám nebo jeřábu. Hodí se k přímé konzumaci, na různé džemy a náplně koláčů.

Okusit můžete i malinoostružiník Tayberry, který dozrává od poloviny července do srpna a má chuť blížící se malinám. Jeho plody jsou dlouhé až čtyři centimetry a nejlepší na něm je, že vám z jedné rostliny přibude hned několik kilogramů plodů. Lze ho sklízet nárazově.

Rybíz, angrešt a josta

Rybíz dozrává postupně podle odrůd po celé léto, a proto ho trháme a zpracováváme, jakmile se na nás červená, černá nebo bělí. Každopádně trháme plody i se stopkou. Od sbírání angreštu by mohlo některé z vás odradit, že keř je pichlavý, ale útěchou může být, že angreštové dužnaté bobule s hůře stravitelnou slupkou obsahují vlákninu, minerální látky a vitaminy.

Klepněte pro větší obrázek
Kuličky rybízu sbírejte se stopkou, vydrží pak déle

Tmavě fialová až černá josta má sladkou chuť a můžete hádat, zda vám víc připomene černý rybíz, angrešt, hroznové víno, borůvky nebo kiwi. Plody můžete jíst přímo anebo z nich udělat různé džemy a náplně do koláčů.

Jak dlouho vydrží?

Všechny bobuloviny se rychle kazí a plesnivějí. Ostružiny můžete mrazit, jíst čerstvé nebo si je zavařit. Zrovna tak borůvky, maliny a rybíz. Ten navíc vydrží i dva týdny v chladničce, aniž by se zkazil – pokud ho však máte se stopkami.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
S jostou zacházejte jako s rybízem

Maliny skladujte v lednici nejdéle týden a sbírejte je také se stopkou. Pokud dáváte do ledničky borůvky, počítejte maximálně s deseti dny. Z nasbíraných plodů nejdříve vyndejte rozmačkané a jinak poškozené plody. Vodou je umyjte až těsně před použitím.

Lahodné léčivé plody

Nejen že drobné plody nezapomenutelně chutnají, ale jsou prospěšné i našemu zdraví. Borůvky posilují imunitní systém, snižují hladinu cholesterolu v krvi a podporují snahu o snižování váhy. Sušené pomáhají při průjmech a jiných střevních potížích. Výtažky z borůvek léčí šeroslepost i špatné vidění, které vzniklo reakcí na prudké denní světlo. Také maliny potěší lidi s nadváhou, protože spalují tuky. Kromě toho se doporučují při vysokém tlaku, dně a revmatismu, nachlazení. Maska z rozdrcených malin, medu a smetany zjemňuje vrásky.

Klepněte pro větší obrázek
Vyzkoušejte si ostružiny zavařit, aby vám vydržely i přes zimu

Ostružiny posilují organismus, příznivě účinkují proti kašli a podporují krvetvorbu. Plod černého rybízu napomáhá látkové výměně a obsahuje hodně vitaminů. Důležitá rada na závěr: rybíz, angrešt, jostu a ostatní plody sbírejte brzy ráno, v době, kdy je ještě chladno.

Studená polévka z černého rybízu

Budete potřebovat přibližně tři sta gramů rybízu, půl litru červeného vína a cukr. Omytý rybíz zbavíte třapin a smícháte s cukrem a vínem. Vše vychladíte a rozdělíte do mističek. Polévku ozdobte zbylými bobulkami rybízu. 

Sýrovo-malinový dort

Připravte si dvě stě padesát gramů sušenek tipu Bebe, osm set gramů krémového sýra, čtyři vejce, dvě stě padesát gramů a tři polévkové lžíce cukru, dvě polévkové lžíce hladké mouky, šťávu z půlky citronu, špetku soli, tři polévkové lžíce margarínu, sto gramů tekuté smetany a jednu skleničku malinové marmelády.

Klepněte pro větší obrázek
Také maliny lze zpracovat netradičně

Nejprve rozdrobte sušenky s margarínem a dejte je na deset minut do mírně vyhřáté trouby. Směsí pokryjte dno dortové formy. Sýrovou směs si připravte smícháním všech ingrediencí kromě marmelády. Míchejte tak dlouho, až je vše hladké a bez hrudek. Směs vylijte na sušenky. Troubu zahřejte na dvě stě dvacet stupňů Celsia a směs nechte patnáct minut v troubě. Poté snižte na devadesát stupňů Celsia a pečte dalších třicet minut. Nechte dort vychladit, poté jej potřete marmeládou a dozdobte čerstvými malinami. Před podáváním ho umístěte na čtyři až pět hodin do lednice.

Ostružinový krém

Připravte si půl kilogramu ostružin, tři čtvrtě hrnku cukru, sto mililitrů vody a jednu lžíci citronové šťávy. Nejprve ostružiny dobře umyjte. Připravte si cukrový sirup: teplou vodu mícháte s cukrem, dokud se cukr nerozpustí. Nechte vychladit, přelijte do mixéru a přidejte půlku ostružin.

Druhou půlku ostružin rozmačkejte na kousky vidličkou a přimíchejte do umixované hmoty. Nechte v lednici vychladit. Podávejte studené s jogurtem, sušenkami či na gofrech.

Malinovo-ostružinový kompot

Na jeden litr vody budete potřebovat dvě stě padesát gramů cukru. Svařte vodu s cukrem, maliny a ostružiny vložte na chvíli do osolené vody, abyste je zbavili červíků. Pak je propláchněte pod tekoucí vodou, nechte okapat a naskládejte do skleniček. Plody zalijte horkým cukrovým roztokem a sterilujte deset minut na osmdesát pět stupňů Celsia. Ihned ochlaďte.  

Rychlá borůvková marmeláda

V hrnci rozehřejte půl kilogramu borůvek, až vypustí šťávu. Mezitím rozšlehejte trochu hladké mouky se třemi lžícemi mléka a povařte s borůvkami dohusta.  

Klepněte pro větší obrázek
Podle lékařských výzkumů působí borůvky jako antioxidanty

Ostružinová zavařenina

Na čtyři skleničky potřebujete jeden kilogram ostružin, jeden kilogram cukru a jeden citron. Ostružiny očistěte a nasypte do hliněné nebo porcelánové nádoby. Zasypte je cukrem a nechte přes noc odpočinout. Další den všechno přendejte do nerez nádoby a zalijte citronovou šťávou.

Přiveďte do varu a vařte pět minut. Pak směs přeceďte a samostatně vařte šťávu od doby varu po dobu pěti minut. Přidejte ovoce a tento postup opakujte třikrát. Nezapomeňte sbírat pěnu! Nakonec stáhněte směs z ohně a po malých částech opatrně naplňujte čisté sklenice. Pevně je uzavřete.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

6.  8.  2018 |
Jak si vyrobit klimatizaci za pár stovek. Zabere vám to jen čtvrt hodiny

Jak si vyrobit klimatizaci za pár stovek. Zab…

Nevíte už, jak se doma ochladit, ale na klimatizaci za desítky tisíc nemáte potřebné finance? Našli jsme pro vás jednoduchý návod, jak si takovou provizorní domácí klimatizaci vyrobit s minimálními náklady. Na nic tedy nečekejte a pusťte se do toho!

4.  8.  2018 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

7.  8.  2018 |
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

17.  7.  2018 |
Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Také máte cuket, že nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste snad už všechny způsoby úpravy a oblíbená zelenina vám už, jak se lidově říká, leze krkem? Uchovejte si je na zimu, kdy se vám po jejich chuti bude stýskat. Způsobů je hned několik.

18.  7.  2018 |