vytisknout velikost písma Drobné plody dozrávají

Také vám tak chutná léto? Stačí vyslovit jméno měsíce července a každý si představí plnění pus, košíčků a bandasek borůvkami, malinami, ostružinami, rybízem, angreštem či jostou.

Meruzalková a malinoostružiníková chuť

Od července do srpna postupně dozrávají plody meruzalky. Zralé bobule můžete z keře otrhat najednou nebo průběžně při dozrávání. Jejich příjemná chuť se dá přirovnat k borůvkám, brusinkám nebo jeřábu. Hodí se k přímé konzumaci, na různé džemy a náplně koláčů.

Okusit můžete i malinoostružiník Tayberry, který dozrává od poloviny července do srpna a má chuť blížící se malinám. Jeho plody jsou dlouhé až čtyři centimetry a nejlepší na něm je, že vám z jedné rostliny přibude hned několik kilogramů plodů. Lze ho sklízet nárazově.

Rybíz, angrešt a josta

Rybíz dozrává postupně podle odrůd po celé léto, a proto ho trháme a zpracováváme, jakmile se na nás červená, černá nebo bělí. Každopádně trháme plody i se stopkou. Od sbírání angreštu by mohlo některé z vás odradit, že keř je pichlavý, ale útěchou může být, že angreštové dužnaté bobule s hůře stravitelnou slupkou obsahují vlákninu, minerální látky a vitaminy.

Klepněte pro větší obrázek
Kuličky rybízu sbírejte se stopkou, vydrží pak déle

Tmavě fialová až černá josta má sladkou chuť a můžete hádat, zda vám víc připomene černý rybíz, angrešt, hroznové víno, borůvky nebo kiwi. Plody můžete jíst přímo anebo z nich udělat různé džemy a náplně do koláčů.

Jak dlouho vydrží?

Všechny bobuloviny se rychle kazí a plesnivějí. Ostružiny můžete mrazit, jíst čerstvé nebo si je zavařit. Zrovna tak borůvky, maliny a rybíz. Ten navíc vydrží i dva týdny v chladničce, aniž by se zkazil – pokud ho však máte se stopkami.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
S jostou zacházejte jako s rybízem

Maliny skladujte v lednici nejdéle týden a sbírejte je také se stopkou. Pokud dáváte do ledničky borůvky, počítejte maximálně s deseti dny. Z nasbíraných plodů nejdříve vyndejte rozmačkané a jinak poškozené plody. Vodou je umyjte až těsně před použitím.

Lahodné léčivé plody

Nejen že drobné plody nezapomenutelně chutnají, ale jsou prospěšné i našemu zdraví. Borůvky posilují imunitní systém, snižují hladinu cholesterolu v krvi a podporují snahu o snižování váhy. Sušené pomáhají při průjmech a jiných střevních potížích. Výtažky z borůvek léčí šeroslepost i špatné vidění, které vzniklo reakcí na prudké denní světlo. Také maliny potěší lidi s nadváhou, protože spalují tuky. Kromě toho se doporučují při vysokém tlaku, dně a revmatismu, nachlazení. Maska z rozdrcených malin, medu a smetany zjemňuje vrásky.

Klepněte pro větší obrázek
Vyzkoušejte si ostružiny zavařit, aby vám vydržely i přes zimu

Ostružiny posilují organismus, příznivě účinkují proti kašli a podporují krvetvorbu. Plod černého rybízu napomáhá látkové výměně a obsahuje hodně vitaminů. Důležitá rada na závěr: rybíz, angrešt, jostu a ostatní plody sbírejte brzy ráno, v době, kdy je ještě chladno.

Studená polévka z černého rybízu

Budete potřebovat přibližně tři sta gramů rybízu, půl litru červeného vína a cukr. Omytý rybíz zbavíte třapin a smícháte s cukrem a vínem. Vše vychladíte a rozdělíte do mističek. Polévku ozdobte zbylými bobulkami rybízu. 

Sýrovo-malinový dort

Připravte si dvě stě padesát gramů sušenek tipu Bebe, osm set gramů krémového sýra, čtyři vejce, dvě stě padesát gramů a tři polévkové lžíce cukru, dvě polévkové lžíce hladké mouky, šťávu z půlky citronu, špetku soli, tři polévkové lžíce margarínu, sto gramů tekuté smetany a jednu skleničku malinové marmelády.

Klepněte pro větší obrázek
Také maliny lze zpracovat netradičně

Nejprve rozdrobte sušenky s margarínem a dejte je na deset minut do mírně vyhřáté trouby. Směsí pokryjte dno dortové formy. Sýrovou směs si připravte smícháním všech ingrediencí kromě marmelády. Míchejte tak dlouho, až je vše hladké a bez hrudek. Směs vylijte na sušenky. Troubu zahřejte na dvě stě dvacet stupňů Celsia a směs nechte patnáct minut v troubě. Poté snižte na devadesát stupňů Celsia a pečte dalších třicet minut. Nechte dort vychladit, poté jej potřete marmeládou a dozdobte čerstvými malinami. Před podáváním ho umístěte na čtyři až pět hodin do lednice.

Ostružinový krém

Připravte si půl kilogramu ostružin, tři čtvrtě hrnku cukru, sto mililitrů vody a jednu lžíci citronové šťávy. Nejprve ostružiny dobře umyjte. Připravte si cukrový sirup: teplou vodu mícháte s cukrem, dokud se cukr nerozpustí. Nechte vychladit, přelijte do mixéru a přidejte půlku ostružin.

Druhou půlku ostružin rozmačkejte na kousky vidličkou a přimíchejte do umixované hmoty. Nechte v lednici vychladit. Podávejte studené s jogurtem, sušenkami či na gofrech.

Malinovo-ostružinový kompot

Na jeden litr vody budete potřebovat dvě stě padesát gramů cukru. Svařte vodu s cukrem, maliny a ostružiny vložte na chvíli do osolené vody, abyste je zbavili červíků. Pak je propláchněte pod tekoucí vodou, nechte okapat a naskládejte do skleniček. Plody zalijte horkým cukrovým roztokem a sterilujte deset minut na osmdesát pět stupňů Celsia. Ihned ochlaďte.  

Rychlá borůvková marmeláda

V hrnci rozehřejte půl kilogramu borůvek, až vypustí šťávu. Mezitím rozšlehejte trochu hladké mouky se třemi lžícemi mléka a povařte s borůvkami dohusta.  

Klepněte pro větší obrázek
Podle lékařských výzkumů působí borůvky jako antioxidanty

Ostružinová zavařenina

Na čtyři skleničky potřebujete jeden kilogram ostružin, jeden kilogram cukru a jeden citron. Ostružiny očistěte a nasypte do hliněné nebo porcelánové nádoby. Zasypte je cukrem a nechte přes noc odpočinout. Další den všechno přendejte do nerez nádoby a zalijte citronovou šťávou.

Přiveďte do varu a vařte pět minut. Pak směs přeceďte a samostatně vařte šťávu od doby varu po dobu pěti minut. Přidejte ovoce a tento postup opakujte třikrát. Nezapomeňte sbírat pěnu! Nakonec stáhněte směs z ohně a po malých částech opatrně naplňujte čisté sklenice. Pevně je uzavřete.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jarní bylinky a plevel už pomalu raší. Nasbírejte si je a načerpejte sílu z přírody

Jarní bylinky a plevel už pomalu raší. Nasbír…

Sluneční paprsky v posledních dnech získávají na síle a ze země začínají vytahovat první jarní bylinky. Ty mají údajně největší sílu, vždyť ty malé výhonky musí prorazit zeminu a prodrat se ke slunci. Už brzy začne všechno pučet a rašit a ze zimního spánku by se měli probrat i bylinkáři.

19.  3.  2019 |
Videonávod: Jak se plete pomlázka

Videonávod: Jak se plete pomlázka

Chcete na Velikonoce překvapit vlastnoručně upletenou pomlázkou, ale nevíte, jak na to? Pusťte si náš videonávod nebo si správný postup prohlédněte v praktické fotogalerii. S naší pomocí to určitě zvládnete!

10.  4.  2019 | | 3 N/A
50 netradičních způsobů, jak letos ozdobit velikonoční vajíčka

50 netradičních způsobů, jak letos ozdobit ve…

Zapomeňte tentokrát na obyčejné barvy v pytlíčku z drogerie, nevkusné samolepky a smršťující se foliové obrázky. Překvapte koledníky tak trochu jinými kraslicemi. Našli jsme pro vás netradiční velikonoční vajíčka z celého světa, ze kterých si určitě vyberete. Prohlédněte si naši fotogalerii a inspirujte se!

16.  4.  2019 |
Sedm smrtelných hříchů při pěstování rajčat. Neděláte je také?

Sedm smrtelných hříchů při pěstování rajčat. …

Rok co rok se snažíte vypěstovat velkou úrodu rajčat, ale spíš paběrkujete? Přestaňte při pěstování dělat tyhle chyby a radujte se už letos z velké úrody.

5.  4.  2019 |
Nevíte, co napsat k Velikonocům? Tady jsou nejlepší texty pro SMS i klasická velikonoční přání

Nevíte, co napsat k Velikonocům? Tady jsou ne…

Vánoce a Velikonoce jsou dva okamžiky v roce, kdy ještě posíláme pohled s přáním. I když mnohem více si dnes už na své blízké vzpomeneme SMSkou. Co pořád dokola psát? Tady jsou vtipná, milá, hravá přání. Je jen na vás, které z nich pošlete. Z naší nabídky si vybere každý. Najdete je níže v článku.

19.  4.  2019 |