vytisknout velikost písma Dřevo listnatých stromů: k čemu se hodí?

Jestli pro vás hromada dřeva z listnatých stromů představuje jen budoucí špalky a polínka na topení, je to škoda. Listnáče mají dřevo kvalitní, pěkně barevné a šikovní řemeslníci z něj dokážou vyrobit věci krásné i užitečné.

Je jasné, že s jedním pokřiveným kmenem z nemocného stromu nic moc neuděláte. Kácíte-li ovšem větší množství listnáčů solidního průměru, stojí za to uvažovat o prodeji dřeva. Každý druh má specifické vlastnosti, které lze různě využít.

Máte k dispozici dřevo ovocných stromů? Využít se dá různě! 

Máte k dispozici dřevo ovocných stromů? Využít se dá různě! 

Lípa i olše

Dvě sobě nepodobné dřeviny ocení hlavně řezbáři – obě stromy mají dřevo měkké, dobře ručně opracovatelné. Lípa je světlá, stejnoměrně hustá a pevná. Byla a je oblíbeným materiálem na výrobu včelích úlů nebo ručně vyřezávaných hraček.

Klepněte pro větší obrázek
Lipové dřevo s oblibou využívali i staří středověcí mistři 

Měkké dřevo olše s oranžovým nádechem upoutá po opracování krásnou kresbou. Používá se namísto mahagonu či palisandru, drobné užitkové předměty z něj jsou opravu výjimečně krásné. Olši byste našli i na figurkách v mnohém dřevěném betlému.

Kdo dnes zná březová košťata?

Starší generace jistě pamatují, čím se zametaly dvory a dvorky: košťaty z pevně svázaných větývek břízy. Pometla byla za pár korun a nabízely je všechny venkovské obchody. Je pravda, že košťata rychle ubývala, ale zbytky se daly lehce spálit ve sporáku.

Březové dřevo jako topivo si oblíbili chalupáři a majitelé krbů. Polena se nemusí nechat vysychat, dobře hoří i mokrá, čerstvou březovou kůrou rozděláte bez problémů oheň i v přírodě.

Klepněte pro větší obrázek
Březová košťata se používají čím dál méně   

Dřevovýroba si s břízou poradí zase jinak – tvrdé a pevné dřevo se dá dobře ohýbat, hodí se na nábytek a slouží i k výrobě dýh. Leckterý chalupář využije větve bříz ke zhotovení přírodního plůtku – bílá kůra je ozdobnější než pracné nátěry planěk.

Těžkooděnec akát

Často zatracovaný strom (coby invazní dřevina) by vás určitě překvapil kvalitou svého dřeva. Je těžké a velmi tvrdé, přitom dostatečně pružné – proto i vhodné ke zpracování. Význačná je jeho výrazná žlutohnědá kresba.

Ze dřeva akátu se vyrábí topůrka a rukojeti (bývají pevná a nepraskají), madla a násady mají dlouhou výdrž (a nezadřete si při práci třísku do dlaně, vše zůstává po opracování hladké). Akát je odolný proti nepřízni počasí, používá se proto také na výrobu zahradního nábytku.

Jasan, pro sportovce jako stvořený

Pevný, tvrdý, pružný a houževnatý – to je jasan. Že opravdu vydrží, to dokazují leckteré sáňky, na nichž se vyřádilo i několik generací. Lyže, dříve vyráběné pouze ze dřeva, bývaly jedině jasanové.

Tělocvičné nářadí musí něco vydržet, ani tady kvalita jasanů nezklame. Kdo viděl podlahu z přírodního dřeva, určitě si všiml, že vzbuzuje pocit tepla a má nevtíravou barvu vhodnou do každého interiéru. Často používaná jasanová dýha se objevuje nejen na kancelářském nábytku.

Dub a buk jako dva bratři

Suchu a vlhku (či střídavým podmínkám) odolává velmi dobře dubové dřevo. Proto se z něj vyráběly parkety a podlahy, které vydržely léta i v budovách kamenných, s nepříliš dobrou izolací proti vlhkosti.

Palubky a fošny z dubu jsou vyhledávaným materiálem, luxusní dýhy nebo kvalitní masivní nábytek patří do vyšší cenové kategorie.

Podobné vlastnosti má bukové dřevo, je však málo pružné. Parketové podlahy ve vilách a kvalitní nábytek (často jen dýha), případně dřevěné hračky jsou nejčastějšími výrobky z tohoto materiálu. Buková polena výborně hoří jak v krbu, tak v kotli na dřevo.

Habr vydrží

Potřebujete opravit historické krovy, lávky či jiné dřevěné zařízení a nástroje? Pak sáhněte po habrovém dřevu: je nejtvrdší, které u nás roste. Různé čepy nebo šrouby v historických strojích mají habr v rodokmenu, právě tak jako různé dřevěné tlouky a palice. Jako topivo je dřevo vysoce výhřevné!

Javor pro něžné duše

Světlé, přirozeně lesklé a tvrdé dřevo s krásnou kresbou lákalo vždy výrobce nábytku a dýh. Hudebně nadané jedince potěší zjištění, že jejich kytara je javorová. K výrobě strunných hudebních nástrojů je třeba materiál specifických vlastností, jež má právě javor.

Klepněte pro větší obrázek
Vzpomínáte? Kytara z javorového dřeva se dostala i do písničky Václava Neckáře 

Topivo z plantáže

Jak jistě uznáte, je škoda pálit každé dřevo. Ti, kdo mají pozemky nevyužité a potřebují topivo, mohou zkusit pěstovat japonský topol. Kříženec topolu černého a topolu Maximowiczova roste uspokojivě po celém území Česka.

Strom dorůstá během pěti let výše dvanácti až sedmnácti metrů, dá se proto brzy těžit jako levné palivové dříví. Roční přírůstky topolů jsou do čtyř metrů, poslouží tedy i jako větrolam. Výnosy dřeva (zpracovává se též na štěpku) jsou kolem tří set plnometrů z hektaru za pět let.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |