Dřevěné konstrukce: jak je chránit

Dřevěné konstrukce: jak je chránit

Dřevo je jedním z nejstarších stavebních materiálů a svou pozici si v konstrukcích domů drží dodnes. Musíme je ale umět správně chránit.

Co dřevu hrozí

Dřevo je ohroženo především v případě, že přichází do styku s vodou. Jde tedy o krovy pod poškozenými krytinami, o prosakování z netěsného potrubí k dřevěným součástem konstrukce nebo o špatnou hydroizolaci. Ani když ale dřevo uchráníme přímého styku s vodou, nemusí být vyhráno. Také v případě, že na stavbu použijeme nedostatečně vyschlé dřevo, které pak navíc v konstrukci třeba uzavřeme neprodyšnou izolací, může dojít k jeho poškození biologickými vlivy.

Houby, plísně, hmyz…

A jací škůdci stavební dřevo ohrožují? Především jsou to dřevokazné houby, které se živí celulózou. Způsobují hnití dřeva tím, že spotřebovávají jeho celulózovou složku. Dřevo jejich působením ztrácí pevnost a nakonec se rozpadá. Poškození poznáme podle toho, že dřevo tmavne a rozpadá se v drobných kostkách. Jiný typ dřevokazných hub způsobuje tzv. bílou hnilobu, tedy úplný rozpad dřeva.

Kromě hub mohou dřevo ve stavbě poškodit plísně, které sice nezpůsobí destrukci dřevní hmoty, napadají ale povrch dřeva a mohou být příčinou vážných zdravotních problémů.

Další riziko pro stavební dřevo představuje hmyz, který napadá krovy, podlahy a další dřevěné stavební konstrukce. Poškození způsobují larvy, které vyhlodávají dřevní hmotu zevnitř, a pokud se vyskatnou ve velkém počtu mohou být příčinou úplného rozpadu dřevěné konstrukce.

Nejčastější dřevokazný hmyz a houby:

  • tesařík krovový (Hylotrupes bajulus), červotoč proužkovaný (Anobium pertinax), pilořitka
  • dřevomorka domácí, koniofora sklepní, pornatka, trámovka

Nejvhodnější postupy při ochraně:

  • nátěr
  • postřik
  • injektáž
  • metoda ULV (postřik velmi malým množstvím vysoce koncentrované účinné látky)

Dřevo chráníme prevencí...

K ochraně dřeva ve stavbě můžeme přistupovat dvojím způsobem. Jednak lze jeho poškození předcházet stavebně technickými opatřeními, jednak můžeme dřevo aktivně ošetřit přípravky, které prodlouží jeho životnost a udrží je funkční.

Prvním krokem, který můžeme v rámci prevence případného biotického poškození dřeva udělat, je výběr kvalitního materiálu. Dřevo určené pro stavbu by mělo být vytěžené v zimě a před jeho použitím bychom měli mít jistotu, že je dobře vyschlé. Oba tyto požadavky přispívají k větší odolnosti proti napadení hmyzími i dalšími biologickými škůdci.

Ještě při práci na projektu bychom také měli myslet na to, aby bylo dřevo dostatečně chráněno před přímým stykem s vodou. Okna a venkovní dveře chráníme pomocí přesahů nebo přístřešků podobně jako u všech ostatních venkovních dřevěných konstrukcí. U vnitřních konstrukcí je důležité, aby k nim neměla přístup kondenzovaná vlhkost, např. u střešních konstrukcí je třeba zajistit dostatečné odvětrávání pomocí větracích kanálků.

...i s pomocí chemie

Kromě zmíněných preventivních opatření můžeme přistoupit k aktivní ochraně dřeva s pomocí chemických přípravků. K tomuto účelu požíváme nátěry a prostředky s fungicidními (fungicid – prostředek ničící parazitní houby a plísně) a insekticidními účinky (insekticid – přípravek určený k hubení hmyzu v jeho různých vývojových stupních).

Dřevo můžeme před další úpravou napustit přípravky s ochrannou funkcí, nebo přímo použít nátěr, který obsahuje i fungicidní či insekticidní složku. Můžeme vybírat z nátěrů na bázi rozpouštědel i na vodní bázi. Soüčasné přípravky ochrannou funkci výrobky často spojují i s estetickou – např. v podobě lazur a laků. K pravidlům pro použití chemických prostředků ochrany a úpravy dřeva patří dokonalé očištění povrchu, který má být ošetřen, a také optimální teplota během práce – ta by nemela být nižší než 20 °C. Obdobím, kdy je vhodné aplikovat prostředky proti dřevokaznému hmyzu, je květen až září, kdy hmyz vylétá.

Rekonstrukce s rozmyslem

Pokud rekonstruujeme starší objekt a chceme sanovat krovní konstrukci, lze si před jejím zahájením objednat mykologický průzkum, který zjistí stav konstrukce, a firmy, které jej provádějí, většinou mohou realizovat i následná opatření. Je totiž důležité,aby odborník u poškozených nebo ohrožených částí dřevěné konstrukce přesně určil rozsah napadení. Lze tak díky odbornému posouzení zabránit zbytečným výměnám za nové dřevo.

Co firmy nabízejí:

  • odstranění destruovaných a rozvlákněných segmentů dřeva osekáním
  • obroušení povrchových plášťů dřeva od starých nátěrů, nečistot, zbytků kůry a lýka a přirozené koroze dřeva způsobené stárnutím a provozem
  • dokonalý styk a smáčení ochranným roztokem a možnosti penetrace účinných látek do dřevní hmoty
  • chemická sanace dřeva s důrazem na prodloužení životnosti dřeva (postřiky, injektáže, nátěry, impregnace, máčení)
  • odborné poradenství
  • prodej přípravků pro ošetřování dřeva

Doporučujeme

Články odjinud