Dřevěná okna: renovace a výměna

Dřevěná okna: renovace a výměna

Okno patří k nejdůležitějším, ale zároveň nejvíce zatěžovaným součástem domu. Časem proto dochází k situaci, kdy je okna nutné renovovat nebo přistoupit k jejich úplné výměně.

Když okna dosluhují…

Skutečností, které signalizují, že s našimi dřevěnými okny bude třeba něco udělat, je řada. Nejnápadnější z nich je nesnadná manipulace při otevírání a zavírání způsobená zkřivením rámu nebo poškozeným kováním. Opotřebovaná okna také špatně těsní a jsou příčinou velkých tepelných ztrát, nebo jimi do interiéru zatéká. Problematická mohou být zejména starší špaletová (dvojitá, kastlová) okna. Pokud u původních oken zjistíme, že je dřevo napadené houbami, je popraskané nebo ztrouchnivělé, není jiná cesta než kompletní výměna.

V takovém případě se musíme zaměřit na výběr co nejkvalitnější náhrady. U dodavatelské firmy bychom měli vyžadovat průkaz shody na takovýto výrobek spolu s doklady o vykonaných potřebných zkouškách pro daný typ oken, a to na celý výrobek, ne např. jen na zasklení. Pokud pořizujeme okna pro vytápěné místnosti, měli bychom si pořídit typ s izolačním dvojsklem umístěným vždy na vnější straně okna, přičemž kvalita tepelně technických parametrů takovéto okenní konstrukce by se měla odvíjet od úrovně požadavků na energetickou náročnost objektu. Rámy a křídla nových oken by měla být řešena jako vrstvená lepená konstrukce a důležitým parametrem by – dle potřeby – měly být také zvukově izolační vlastnosti.

Součinitel prostupu tepla

Důležitým parametrem pro porovnávání tepelně izolačních vlastností oken je součinitel prostupu tepla, označuje se U. Čím je hodnota součinitele nižší, tím lepší jsou izolační vlastnosti. Doporučená hodnota prostupu tepla dle ČSN 73 0540-2 (2002) na celkovou plochu okna je U=1,2 W/m2 K.

Výrobci by měli u všech sériově vyráběných oken tuto hodnotu uvádět. U špaletového staršího okna je tato hodnota těžko zjistitelná, stanovuje ji orientačně norma.

Izolace i větrání

Než přistoupíme k vlastní výměně oken, měli bychom mít zpracovánu projektovou dokumentaci, která řeší způsob zabudování oken do daného typu obvodové konstrukce a také tepelně izolační zabezpečení. V rámci napojení okna na ostění musí být vnitřní spára řešena s účinným parotěsným uzávěrem, středová zóna je vyplněna tepelnou izolací a vnější spára je řešena jako paropropustná, ale nepropustná pro vodu. Je také třeba zabránit vzniku tepelných mostů.

V případě, že výměnu oken provádíme ve starším venkovském domě, je třeba kromě tepelně izolačních vlastností pohlídat ještě další skutečnost, která může negativně ovlivnit výsledek. Musíme dbát na to, aby byla zajištěna dostatečná výměna vzduchu infiltrací, tedy prouděním vzduchu mezi rámem a křídlem okna. Moderní kvalitně utěsněná okna mohou totiž v domech s menší tepelnou izolací prakticky zastavit výměnu vlhkého vzduchu a u obvodových stěn a v chladných koutech pak kondenzují vodní páry a vznikají nebezpečné plísně. Prevencí tohoto rizika je dodatečné zateplení stěn nebo odvlhčení spodní stavby domu, pokud je významným zdrojem vlhkosti v interiéru.

Někdy stačí renovace

Pokud to stav oken umožní, můžeme namísto kompletní výměny přistoupit pouze k jejich úpravě, kdy například vyměníme pouze vnější rámy a vnitřní okna ponecháme.

Možností, jak vylepšit tepelně izolační vlastnosti, je například instalace izolačního skla do vnějších křídel. Pro tento případ můžeme vybírat z různých typů skel. Pokud nechceme měnit původní vzhled vnějších oken, můžeme zvolit tenká dvojskla ve složení 4–6–4 mm, která lze zpravidla osadit i do profilu křídla obdobného s původním. Nevýhodou ale je nižší součinitel prostupu tepla (pouze asi 2,8 W/m2 K). Dvojskla tloušťky 4–6–4 mm již mají součinitel prostupu tepla až 1,1 W/m2 K, ale vyžádají si o něco masivnější křídla. Sklo se vsazuje do plastových profilů, které zároveň chrání dřevěný rám okna v jeho nejnamáhanějších částech.  Takto renovované okno přináší až 50% úsporu tepla.

 Výhody renovace oken

  • lepší tepelně izolační vlastnosti – až o 50 %
  • lepší zvukově izolační vlastnosti
  • úspora topné energie
  • jednodušší údržba
  • lepší funkčnost
  • pořádek díky montáži, která probíhá bez bourání
  • úspora až 70 % ceny nových oken

Mysleme i na akustiku

Špaletová okna se v současné době vyrábí pouze na zakázku a mají jednu velkou výhodu – významně omezují teplený most, který vzniká okolo rámu okna ve zdivu, nevýhodou je však výrazně vyšší cena než u oken jednoduchých. Vyrábějí se okna převážně jednoduchá, zasklená dvojsklem s obvodovým těsněním v různé kvalitě, které často odpovídá i cena.

Pokud jde o akustiku, u špaletových oken jsou dobré zvukově izolační vlastnosti dány mezerou mezi křídly. Z hlediska útlumu hluku je optimální šířka této mezery kolem 12 cm. Při větší nebo menší šířce útlum klesá. V případě vnějších oken s dvojsklem a třetího skla na vnitřních oknech budou akustické vlastnosti dobré.

Doporučujeme

Články odjinud