vytisknout velikost písma Dovolte nádobám rozkvést paletou cibulovin!

Tulipány, modřence, krokusy či narcisy nejsou jen rostlinami záhonů a trávníků. Naopak, krásné jsou v nádobách. Zvláště dobře dontrastují s těžkými kameninovými či lesklými keramickými nádobami, nemálo parády udělají v korytech či vědru. Zkrátka, pusťte jaro do venkovních nádob!
Dovolte nádobám rozkvést paletou cibulovin!

Pro výsadbu cibulovin a hlíznatých rostlin lze použít v podstatě jakékoli nádoby, mají-li dostatečnou velikost a zajištěn odtok vody pomocí otvoru na dně. Nejvhodnější jsou nádoby z pálené hlíny a jiných přírodních materiálů – kamenina, kámen, dřevo – v nichž jednak rostliny dobře profitují, a pak se také esteticky doplňují.

Nezapomeňte na drenáž

Vhodná velikost nádoby je závislá na velikosti cibulí a jejich kořenového systému, ale také jejich počtu. Na dno nádoby nasypeme drenážní vrstvu, která má zabránit přemokření substrátu v nádobě a následnému hnití cibulí. Tato vrstva by měla zaujímat přibližně 10 % objemu nádoby.

Vhodným materiálem pro drenážní vrstvu jsou střepy z hliněných květináčů, oblázky, štěrk, hrubý písek. Substrát pro výsadbu cibulí by měl být lehčí, výtečná je zahradní zemina smíchaná s kompostem nebo předem připravený substrát pro cibuloviny prodávaný v obchodní síti.

Nádobu naplníme ze 3/5 substrátem, tuto vrstvu mírně utlačíme, položíme na ní cibule a zasypeme zbytkem zeminy. Nádoba se nemá plnit až po okraj, aby bylo možné rostliny dobře zavlažovat.

Hlízky a cibulky chraňte před zimou

Vysazujeme-li cibule do nádob na jaře, můžeme nádoby ponechat přímo na určeném místě v zahradě. Provádíme-li výsadbu na podzim, je nutné nádoby chránit před dlouhodobým promrznutím. Menší nádoby je vhodné zapustit do záhonu nebo umístit do pařeniště a přikrýt listím, chvojím, slámou či rašelinou.

Mohou se také umístit do místnosti, kde teplota nepřesahuje 10 °C. Velké nádoby je vhodné umístit na chráněné místo v zahradě nebo na terase a případně přikrýt slámou, chvojím či rákosovými rohožemi. Nádoby s hlavou z cibulovin upoutají u vchodových dveří, schodišt, odpočívadel, na terasách, zídkách případně u pěšin a cestiček.

Související články

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |