vytisknout velikost písma Dopřejte balkonovým rostlinám nový sestřih

O tom, jak pečovat před nástupem nové sezóny o muškáty, asi nejčastěji pěstované balkonové rostliny, jsme již psali. Víte ale, co udělat s těmi ostatními? Existují nějaká obecná pravidla, která můžeme vztáhnout na ostatní druhy, jež se nám podařilo úspěšně přezimovat?

Nůžkami nic nezkazíte

Aby rostliny vypadaly dobře a nepřipomínaly spíše nevzhledná košťata, dopřejte jim nový sestřih. Právě nyní, v období, než začnou nasazovat poupata, je třeba sáhnout po nůžkách. Nemusíte mít obavu, že byste rostlinám nějak uškodili; hlubší řez bude rozhodně lepší, než kdybyste nechali růst bez úpravy dlouhé, vytáhlé a především slaboučké výhony.

Nejdříve rostlinu ze všech stran důkladně prohlédněte. Větve, jež jsou poškozené či napadené nějakým škůdcem, zkraťte. Zastřihněte je až v místě, kde začíná zdravá část výhonů - to je totiž místo, v němž dokáží rostlinná pletiva bez problémů regenerovat.

Důležitý je tvar

Ostříhejte také výhony, které narostly příliš dlouhé. Snažte se zachovat tvar koruny, u přenosných rostlin je většinou oválný či kulovitý. Zkraťte všechny výhony, jež ční moc vysoko, a tím tvar koruny narušují. Tento střih pro zachování tvaru je možné zopakovat i v letních měsících; u druhů, které kvetou pouze jedenkrát za sezónu, nejpozději však šest až osm týdnů před dobou květu.

Každoroční péče se vyplatí

V některých případech je nutné přistoupit k celkovému zmlazení koruny, avšak takovéto důkladné zastřižení volte jen výjimečně - raději rostliny zastřihujte lehce, ale zato každým rokem. Nezkracujte všechny větve najednou, ale každý rok asi třetinu z nich. Větve, jež jsou nejstarší, můžete odstranit úplně, aby uvolnily prostor pro nové výhony.

Buďte radikální a zkraťte či zcela odstraňte i ty větve, které rostou nesprávně: navzájem se kříží nebo jsou na nějakém místě příliš nahuštěné. Je třeba, aby koruna byla provzdušněná a měla dostatečné množství světla.

 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už je sezóna hub za námi? Pak budete překvapeni. Z některých lokalit nosí houbaři domů stále plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky z října 2019.

17.  10.  2019 |
Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsíc jsem vyhodila 465 věcí. Jak to šlo?

Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsí…

Máte pocit, že váš domov přetéká věcmi? Seberte odvahu a začněte vyhazovat. Tak jako já. Žiju se svou rodinou na padesáti metrech čtverečních a v jednu chvíli jsem si řekla dost. Jak mi šlo zbavit se osobních pokladů a co bylo nejtěžší?

6.  10.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |