vytisknout velikost písma Dopřejte balkonovým rostlinám nový sestřih

O tom, jak pečovat před nástupem nové sezóny o muškáty, asi nejčastěji pěstované balkonové rostliny, jsme již psali. Víte ale, co udělat s těmi ostatními? Existují nějaká obecná pravidla, která můžeme vztáhnout na ostatní druhy, jež se nám podařilo úspěšně přezimovat?

Nůžkami nic nezkazíte

Aby rostliny vypadaly dobře a nepřipomínaly spíše nevzhledná košťata, dopřejte jim nový sestřih. Právě nyní, v období, než začnou nasazovat poupata, je třeba sáhnout po nůžkách. Nemusíte mít obavu, že byste rostlinám nějak uškodili; hlubší řez bude rozhodně lepší, než kdybyste nechali růst bez úpravy dlouhé, vytáhlé a především slaboučké výhony.

Nejdříve rostlinu ze všech stran důkladně prohlédněte. Větve, jež jsou poškozené či napadené nějakým škůdcem, zkraťte. Zastřihněte je až v místě, kde začíná zdravá část výhonů - to je totiž místo, v němž dokáží rostlinná pletiva bez problémů regenerovat.

Důležitý je tvar

Ostříhejte také výhony, které narostly příliš dlouhé. Snažte se zachovat tvar koruny, u přenosných rostlin je většinou oválný či kulovitý. Zkraťte všechny výhony, jež ční moc vysoko, a tím tvar koruny narušují. Tento střih pro zachování tvaru je možné zopakovat i v letních měsících; u druhů, které kvetou pouze jedenkrát za sezónu, nejpozději však šest až osm týdnů před dobou květu.

Každoroční péče se vyplatí

V některých případech je nutné přistoupit k celkovému zmlazení koruny, avšak takovéto důkladné zastřižení volte jen výjimečně - raději rostliny zastřihujte lehce, ale zato každým rokem. Nezkracujte všechny větve najednou, ale každý rok asi třetinu z nich. Větve, jež jsou nejstarší, můžete odstranit úplně, aby uvolnily prostor pro nové výhony.

Buďte radikální a zkraťte či zcela odstraňte i ty větve, které rostou nesprávně: navzájem se kříží nebo jsou na nějakém místě příliš nahuštěné. Je třeba, aby koruna byla provzdušněná a měla dostatečné množství světla.

 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |