vytisknout velikost písma Dopřejte balkonovým rostlinám nový sestřih

O tom, jak pečovat před nástupem nové sezóny o muškáty, asi nejčastěji pěstované balkonové rostliny, jsme již psali. Víte ale, co udělat s těmi ostatními? Existují nějaká obecná pravidla, která můžeme vztáhnout na ostatní druhy, jež se nám podařilo úspěšně přezimovat?

Nůžkami nic nezkazíte

Aby rostliny vypadaly dobře a nepřipomínaly spíše nevzhledná košťata, dopřejte jim nový sestřih. Právě nyní, v období, než začnou nasazovat poupata, je třeba sáhnout po nůžkách. Nemusíte mít obavu, že byste rostlinám nějak uškodili; hlubší řez bude rozhodně lepší, než kdybyste nechali růst bez úpravy dlouhé, vytáhlé a především slaboučké výhony.

Nejdříve rostlinu ze všech stran důkladně prohlédněte. Větve, jež jsou poškozené či napadené nějakým škůdcem, zkraťte. Zastřihněte je až v místě, kde začíná zdravá část výhonů - to je totiž místo, v němž dokáží rostlinná pletiva bez problémů regenerovat.

Důležitý je tvar

Ostříhejte také výhony, které narostly příliš dlouhé. Snažte se zachovat tvar koruny, u přenosných rostlin je většinou oválný či kulovitý. Zkraťte všechny výhony, jež ční moc vysoko, a tím tvar koruny narušují. Tento střih pro zachování tvaru je možné zopakovat i v letních měsících; u druhů, které kvetou pouze jedenkrát za sezónu, nejpozději však šest až osm týdnů před dobou květu.

Každoroční péče se vyplatí

V některých případech je nutné přistoupit k celkovému zmlazení koruny, avšak takovéto důkladné zastřižení volte jen výjimečně - raději rostliny zastřihujte lehce, ale zato každým rokem. Nezkracujte všechny větve najednou, ale každý rok asi třetinu z nich. Větve, jež jsou nejstarší, můžete odstranit úplně, aby uvolnily prostor pro nové výhony.

Buďte radikální a zkraťte či zcela odstraňte i ty větve, které rostou nesprávně: navzájem se kříží nebo jsou na nějakém místě příliš nahuštěné. Je třeba, aby koruna byla provzdušněná a měla dostatečné množství světla.

 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

6.  8.  2018 |
Jak si vyrobit klimatizaci za pár stovek. Zabere vám to jen čtvrt hodiny

Jak si vyrobit klimatizaci za pár stovek. Zab…

Nevíte už, jak se doma ochladit, ale na klimatizaci za desítky tisíc nemáte potřebné finance? Našli jsme pro vás jednoduchý návod, jak si takovou provizorní domácí klimatizaci vyrobit s minimálními náklady. Na nic tedy nečekejte a pusťte se do toho!

4.  8.  2018 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

7.  8.  2018 |
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

17.  7.  2018 |
Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak poznat, že je opravdu zralý?

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak pozn…

Meloun je nadupaný vitamíny a minerály, přitom má navzdory své sladké chuti minimum kalorií. Skvěle tak uspokojí chuť na sladké, pomůže doplnit tekutiny, aniž by zruinoval vaši postavu. Jak se to s ním ale má, je to ovoce, nebo zelenina?

9.  8.  2018 |