vytisknout velikost písma Doporučujeme: tři přednášky, které nás zaujaly

Doporučujeme: tři přednášky, které nás zaujaly

Stejně jako v minulých letech pořádá i letos Botanická zahrada hlavního města Prahy cyklus přednášek, které se konají každý čtvrtek od 17.30 hodin ve výstavní místnosti ve venkovní expozici (Nádvorní 134, Praha 7 – Troja). Vstupné je 20 Kč. Vybrali jsme témata, která nás zaujala a budou na programu v nejbližší době – první z akcí dokonce už dnes.

28. února 2013: Zoubkočepka a šikoušek aneb mechorosty stokrát jinak

Na přednášce Evy Novozámské se dozvíte, že játrovka není jen paštika nebo že zoubkočepka a šikoušek nejsou jména skřítků z dětské pohádky. Vysvětlí vám rozdíl mezi mrštníkem a Mrštíkem i to, že stopy po mechorostech najdete i ve vložce do bot nebo ve skotské whisky.

7. března 2013: Významné dřeviny (nejen) zámeckých parků

Přednáška Petra Horáčka bude zaměřena na takové stromy, které jsou pro naši republiku obecně významné z hlediska věku, vzácnosti a/nebo neobvyklých rozměrů. Seznámíte se s nejvýznačnějšími exempláři včetně jejich aktuálních rozměrů z roku 2012 (výška, šířka, obvod kmene) – jedná se o stromy, které již státem chráněny jsou a takové, které by si ochranu zcela jistě zasloužily.

Přednášející rovněž vyvrátí či zpřesní některé mylné údaje o jedincích, kteří jsou považováni za největší v republice, připomene i některé polozapomenuté, ale dendrologicky významné zámecké parky, kde zmíněné dřeviny rostou, a také stromy, které bohužel v nedávné době podlehly zkáze.

Ze stromů, které jsou pro přednášku připraveny, lze uvést například borovici černou, jírovec maďal, douglasku tisolistou, sekvojovec obrovský, zerav řasnatý, buk lesní červenolistý, jinan dvoulaločný či pestrolistý platan javorolistý.

Klepněte pro větší obrázek
Pomýšlíte-li na vybudování skalky, důkladně předem promyslete celou její kompozici. Úspěšným výsledkem je přirozený vzhled     

14. března 2013: Skalničky v přírodě a na zahradě

Mít na zahradě skalku osázenou horskými rostlinami je stále pro mnoho lidí velmi lákavou představou, které se není proč divit. Po návštěvě hor taková myšlenka napadne asi mnoho obdivovatelů horských rostlin.

Petr Hanzelka se návštěvníkům pokusí nabídnout jak inspiraci ze světa hor, tak také obrázek zdařilých skalek a skalniček pěstovaných na zahradách nadšených pěstitelů či přímo v zahradách botanických.

Zdroj: Botanická zahrada hlavního města Prahy

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |