vytisknout velikost písma Domácí meruňkový likér

Máte doma meruňky, ale není jich tolik, aby se daly vypálit? Udělejte si z nich likér. Pro jeho přípravu jsou ideální meruňky rozměklé, hlavně musí být zralé. Likér není tak silný jako pálenka, ocení jej proto i ženy.

V tomto likéru hrají hlavní roli meruňky měkoučké, přezrálé, které se dají velmi snadno rozmáčknout.

Obávat se nemusíte ani otlačených, již nahnědlých ploch. Je-li alespoň jedna polovina meruňky relativně v pořádku, použijte ji.

Plody nejdříve umyjte a poté je začněte zpracovávat. Vše nahnilé a škaredé musí pryč, případné nedostatky na slupce vykrajujte.

Klepněte pro větší obrázek
Vyhodili byste takovéto meruňky? Byla by to škoda, nepoškozené části budou na likér nejlepší

Klepněte pro větší obrázek
Půlka na vyhození, druhá se použije

Klepněte pro větší obrázek
Meruňky třiďte teprve po rozříznutí, až si prohlédnete vnitřek

Klepněte pro větší obrázek

Seznam ingrediencí

  • 1 kg meruněk
  • 1l vodky
  • 100 ml svatojánské ořechovice (případně brandy)
  • 50 ml rumu
  • pěticentimetrový kus skořice
  • 6 pecek z meruněk

Nachystejte ovoce, potom jen přidávejte, co je třeba

U ovoce v tomto stavu ovšem zapomeňte na krájení na úhledné půlky, nepůjde to. Do mísy budete dávat jen kousíčky meruněk, víc vám jejich stav nedovolí. Jakmile dáte dohromady kilogram meruněk, máte většinu práce už hotovou.

Klepněte pro větší obrázek
Vykrájené meruňky připravené k dalšímu zpracování

Klepněte pro větší obrázek
Meruňky po rozmačkání

Klepněte pro větší obrázek

Nyní už pouze zbývá meruňky dobře rozmačkat (rukou to podle mě jde zcela nejlépe), přendat do velké sklenice a přidat do nich vše potřebné: zalijte je vodkou, přilijte ořechovici a rum. Pokud ořechovici nemáte, nahradí ji brandy.

Do sklenice ještě vložte kousek skořice a pecky z meruněk. Vzniklou směs nechte měsíc až dva louhovat (záleží na tom, jak dlouho vydržíte neochutnávat). Když si občas vzpomenete, protřepte ji. Likér po uplynutí uvedené doby přefiltrujte. Pro tyto účely se mi osvědčila gáza. Plňte jej do čistých lahví a dobře je zazátkujte, ať se k obsahu nedostane vzduch.

Klepněte pro větší obrázek
Likér teď bude dva měsíce odpočívat

Meruňky nám prospívají 

Nedá mi to, abych nepřipomněla, jak jsou meruňky zdravé, zvláště pak plody pěstované v bio kvalitě. Obsahují množství beta-karotenu, který působí jako prevence nádorových chorob a obrana proti negativním vlivům volných radikálů. Tři meruňky denně pokryjí polovinu denní dávky provitaminu A u dospělého člověka!

Tyto plody příznivě ovlivňují stav pokožky, nehtů i vlasů, mají omlazující efekt, zvyšují vitalitu, zpomalují stárnutí organizmu, snižují hladinu cholesterolu a posilují imunitu. Působí antistresově i proti únavě, posilují peristaltiku střev, zlepšují krevní obraz, odbourávají tuky, a protože mají nízký obsah kalorií, jejich konzumace se doporučuje při redukčních dietách.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstování zamiokulkasu

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstová…

Zamiokulkas se v současnosti řadí mezi nejoblíbenější pokojové rostliny. Ač exotický, jeho pěstování není náročné. Je příkladem moderní rostliny – na trhu se objevil jen před pár lety, ale rychle si vydobyl své místo na slunci.

24.  10.  2018 |
Jak vymalovat byt: Nebojte se barev, rozsvítí interiér. Přesvědčte se v galerii!

Jak vymalovat byt: Nebojte se barev, rozsvítí…

Bílá barva je praktická, univerzální, dobře se kombinuje, ale po čase může být i pěkně sterilní. Nebojte se sáhnout při malování bytu po živé barvě. Pokud se bojíte, že bude moc výrazná, stejně jako při tapetování ji můžete použít jen na jednu stěnu. Co zkusit i modrou nebo zelenou?

10.  2.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |
Jak si vypěstovat vlastní papriky? Je čas zasít semínka

Jak si vypěstovat vlastní papriky? Je čas zas…

I když venkovní teplota stále padá pod nulu a za okny často poletuje sníh, blíží se nejvhodnější doba na to pustit se do pěstování téhle chutné zeleniny. Právě v únoru je totiž čas na to zasít semínka paprik. Poradíme vám, jak si z nich vypěstovat vlastní sazeničky.

29.  1.  2019 |
Kuchyňské trendy v roce 2019: Tmavý mat, přírodní materiály, měď a otevřené police

Kuchyňské trendy v roce 2019: Tmavý mat, přír…

Chystáte se zařizovat, rekonstruovat nebo třeba jen modernizovat kuchyň? Pak se vám určitě budou hodit informace z oblasti bytového designu. Nahlédněte s námi do světa kuchyňských trendů, které letos udávají směr.

3.  2.  2019 |