vytisknout velikost písma Domácí meruňkový likér

Máte doma meruňky, ale není jich tolik, aby se daly vypálit? Udělejte si z nich likér. Pro jeho přípravu jsou ideální meruňky rozměklé, hlavně musí být zralé. Likér není tak silný jako pálenka, ocení jej proto i ženy.

V tomto likéru hrají hlavní roli meruňky měkoučké, přezrálé, které se dají velmi snadno rozmáčknout.

Obávat se nemusíte ani otlačených, již nahnědlých ploch. Je-li alespoň jedna polovina meruňky relativně v pořádku, použijte ji.

Plody nejdříve umyjte a poté je začněte zpracovávat. Vše nahnilé a škaredé musí pryč, případné nedostatky na slupce vykrajujte.

Klepněte pro větší obrázek
Vyhodili byste takovéto meruňky? Byla by to škoda, nepoškozené části budou na likér nejlepší

Klepněte pro větší obrázek
Půlka na vyhození, druhá se použije

Klepněte pro větší obrázek
Meruňky třiďte teprve po rozříznutí, až si prohlédnete vnitřek

Klepněte pro větší obrázek

Seznam ingrediencí

  • 1 kg meruněk
  • 1l vodky
  • 100 ml svatojánské ořechovice (případně brandy)
  • 50 ml rumu
  • pěticentimetrový kus skořice
  • 6 pecek z meruněk

Nachystejte ovoce, potom jen přidávejte, co je třeba

U ovoce v tomto stavu ovšem zapomeňte na krájení na úhledné půlky, nepůjde to. Do mísy budete dávat jen kousíčky meruněk, víc vám jejich stav nedovolí. Jakmile dáte dohromady kilogram meruněk, máte většinu práce už hotovou.

Klepněte pro větší obrázek
Vykrájené meruňky připravené k dalšímu zpracování

Klepněte pro větší obrázek
Meruňky po rozmačkání

Klepněte pro větší obrázek

Nyní už pouze zbývá meruňky dobře rozmačkat (rukou to podle mě jde zcela nejlépe), přendat do velké sklenice a přidat do nich vše potřebné: zalijte je vodkou, přilijte ořechovici a rum. Pokud ořechovici nemáte, nahradí ji brandy.

Do sklenice ještě vložte kousek skořice a pecky z meruněk. Vzniklou směs nechte měsíc až dva louhovat (záleží na tom, jak dlouho vydržíte neochutnávat). Když si občas vzpomenete, protřepte ji. Likér po uplynutí uvedené doby přefiltrujte. Pro tyto účely se mi osvědčila gáza. Plňte jej do čistých lahví a dobře je zazátkujte, ať se k obsahu nedostane vzduch.

Klepněte pro větší obrázek
Likér teď bude dva měsíce odpočívat

Meruňky nám prospívají 

Nedá mi to, abych nepřipomněla, jak jsou meruňky zdravé, zvláště pak plody pěstované v bio kvalitě. Obsahují množství beta-karotenu, který působí jako prevence nádorových chorob a obrana proti negativním vlivům volných radikálů. Tři meruňky denně pokryjí polovinu denní dávky provitaminu A u dospělého člověka!

Tyto plody příznivě ovlivňují stav pokožky, nehtů i vlasů, mají omlazující efekt, zvyšují vitalitu, zpomalují stárnutí organizmu, snižují hladinu cholesterolu a posilují imunitu. Působí antistresově i proti únavě, posilují peristaltiku střev, zlepšují krevní obraz, odbourávají tuky, a protože mají nízký obsah kalorií, jejich konzumace se doporučuje při redukčních dietách.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech z některých lokalit konečně nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky ze srpna 2019.

16.  8.  2019 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

13.  8.  2019 |
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže. Další užitečné rady najdete i ve videu v úvodu článku.

21.  8.  2019 |
Co zasít v srpnu, abyste ještě letos mohli sklízet zeleninu?

Co zasít v srpnu, abyste ještě letos mohli sk…

Máte pocit, že je v srpnu na sázení zeleniny pozdě? Omyl. Když zasejete nyní, budete mít čerstvou zeleninu z vlastní zahrádky až do prvních mrazíků.

11.  8.  2019 |
Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Také máte cuket, že nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste snad už všechny způsoby úpravy a oblíbená zelenina vám už, jak se lidově říká, leze krkem? Uchovejte si je na zimu, kdy se vám po jejich chuti bude stýskat. Způsobů je hned několik.

24.  7.  2019 |