vytisknout velikost písma Domácí meruňkový likér

Máte doma meruňky, ale není jich tolik, aby se daly vypálit? Udělejte si z nich likér. Pro jeho přípravu jsou ideální meruňky rozměklé, hlavně musí být zralé. Likér není tak silný jako pálenka, ocení jej proto i ženy.

V tomto likéru hrají hlavní roli meruňky měkoučké, přezrálé, které se dají velmi snadno rozmáčknout.

Obávat se nemusíte ani otlačených, již nahnědlých ploch. Je-li alespoň jedna polovina meruňky relativně v pořádku, použijte ji.

Plody nejdříve umyjte a poté je začněte zpracovávat. Vše nahnilé a škaredé musí pryč, případné nedostatky na slupce vykrajujte.

Klepněte pro větší obrázek
Vyhodili byste takovéto meruňky? Byla by to škoda, nepoškozené části budou na likér nejlepší

Klepněte pro větší obrázek
Půlka na vyhození, druhá se použije

Klepněte pro větší obrázek
Meruňky třiďte teprve po rozříznutí, až si prohlédnete vnitřek

Klepněte pro větší obrázek

Seznam ingrediencí

  • 1 kg meruněk
  • 1l vodky
  • 100 ml svatojánské ořechovice (případně brandy)
  • 50 ml rumu
  • pěticentimetrový kus skořice
  • 6 pecek z meruněk

Nachystejte ovoce, potom jen přidávejte, co je třeba

U ovoce v tomto stavu ovšem zapomeňte na krájení na úhledné půlky, nepůjde to. Do mísy budete dávat jen kousíčky meruněk, víc vám jejich stav nedovolí. Jakmile dáte dohromady kilogram meruněk, máte většinu práce už hotovou.

Klepněte pro větší obrázek
Vykrájené meruňky připravené k dalšímu zpracování

Klepněte pro větší obrázek
Meruňky po rozmačkání

Klepněte pro větší obrázek

Nyní už pouze zbývá meruňky dobře rozmačkat (rukou to podle mě jde zcela nejlépe), přendat do velké sklenice a přidat do nich vše potřebné: zalijte je vodkou, přilijte ořechovici a rum. Pokud ořechovici nemáte, nahradí ji brandy.

Do sklenice ještě vložte kousek skořice a pecky z meruněk. Vzniklou směs nechte měsíc až dva louhovat (záleží na tom, jak dlouho vydržíte neochutnávat). Když si občas vzpomenete, protřepte ji. Likér po uplynutí uvedené doby přefiltrujte. Pro tyto účely se mi osvědčila gáza. Plňte jej do čistých lahví a dobře je zazátkujte, ať se k obsahu nedostane vzduch.

Klepněte pro větší obrázek
Likér teď bude dva měsíce odpočívat

Meruňky nám prospívají 

Nedá mi to, abych nepřipomněla, jak jsou meruňky zdravé, zvláště pak plody pěstované v bio kvalitě. Obsahují množství beta-karotenu, který působí jako prevence nádorových chorob a obrana proti negativním vlivům volných radikálů. Tři meruňky denně pokryjí polovinu denní dávky provitaminu A u dospělého člověka!

Tyto plody příznivě ovlivňují stav pokožky, nehtů i vlasů, mají omlazující efekt, zvyšují vitalitu, zpomalují stárnutí organizmu, snižují hladinu cholesterolu a posilují imunitu. Působí antistresově i proti únavě, posilují peristaltiku střev, zlepšují krevní obraz, odbourávají tuky, a protože mají nízký obsah kalorií, jejich konzumace se doporučuje při redukčních dietách.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

V posledních dnech prší, není žádné extrémní vedro, a tak se můžeme těšit na první houby. V Česku už rostou hřiby i kozáky, nicméně pro některé druhy hub je pořád ještě sucho. Také v některých oblastech republiky je natolik suchá půda, že na houby nemá smysl vyrážet. Kde tedy už letos sbírat houby?

3.  6.  2020 |
Mšice útočí, braňte své rostliny. Pomůžou berušky, ocet či mléko

Mšice útočí, braňte své rostliny. Pomůžou ber…

Mšice dokáží svým urputným sáním rostlinu zcela zničit, takže když se objeví, je třeba proti nim okamžitě zakročit. Než sáhnete po chemii, vyzkoušejte tyhle ekologické prostředky.

5.  7.  2020 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

22.  6.  2020 |
Máte rádi čerstvá vejce? Začněte chovat slepice. Rady pro začátečníky

Máte rádi čerstvá vejce? Začněte chovat slepi…

Pokud máte velkou zahradu a máte rádi čerstvá vejce, není nic lepšího, než si pořídit vlastní slepice. Za minimální péči se vám odvděčí kopou vajíček.

12.  7.  2020 |
Vypěstujte si chutné a zdravé plody muchovníku

Vypěstujte si chutné a zdravé plody muchovník…

Z téměř neznámého keře se u nás během posledních let stala oblíbená stálice našich zahrad. Muchovník je totiž velmi nenáročný a bude vám růst v podstatě kdekoli. Co byste o jeho pěstování i tak měli vědět a jak zpracovat jeho plody?

30.  6.  2020 |