vytisknout velikost písma Domácí meruňkový likér

Máte doma meruňky, ale není jich tolik, aby se daly vypálit? Udělejte si z nich likér. Pro jeho přípravu jsou ideální meruňky rozměklé, hlavně musí být zralé. Likér není tak silný jako pálenka, ocení jej proto i ženy.

V tomto likéru hrají hlavní roli meruňky měkoučké, přezrálé, které se dají velmi snadno rozmáčknout.

Obávat se nemusíte ani otlačených, již nahnědlých ploch. Je-li alespoň jedna polovina meruňky relativně v pořádku, použijte ji.

Plody nejdříve umyjte a poté je začněte zpracovávat. Vše nahnilé a škaredé musí pryč, případné nedostatky na slupce vykrajujte.

Klepněte pro větší obrázek
Vyhodili byste takovéto meruňky? Byla by to škoda, nepoškozené části budou na likér nejlepší

Klepněte pro větší obrázek
Půlka na vyhození, druhá se použije

Klepněte pro větší obrázek
Meruňky třiďte teprve po rozříznutí, až si prohlédnete vnitřek

Klepněte pro větší obrázek

Seznam ingrediencí

  • 1 kg meruněk
  • 1l vodky
  • 100 ml svatojánské ořechovice (případně brandy)
  • 50 ml rumu
  • pěticentimetrový kus skořice
  • 6 pecek z meruněk

Nachystejte ovoce, potom jen přidávejte, co je třeba

U ovoce v tomto stavu ovšem zapomeňte na krájení na úhledné půlky, nepůjde to. Do mísy budete dávat jen kousíčky meruněk, víc vám jejich stav nedovolí. Jakmile dáte dohromady kilogram meruněk, máte většinu práce už hotovou.

Klepněte pro větší obrázek
Vykrájené meruňky připravené k dalšímu zpracování

Klepněte pro větší obrázek
Meruňky po rozmačkání

Klepněte pro větší obrázek

Nyní už pouze zbývá meruňky dobře rozmačkat (rukou to podle mě jde zcela nejlépe), přendat do velké sklenice a přidat do nich vše potřebné: zalijte je vodkou, přilijte ořechovici a rum. Pokud ořechovici nemáte, nahradí ji brandy.

Do sklenice ještě vložte kousek skořice a pecky z meruněk. Vzniklou směs nechte měsíc až dva louhovat (záleží na tom, jak dlouho vydržíte neochutnávat). Když si občas vzpomenete, protřepte ji. Likér po uplynutí uvedené doby přefiltrujte. Pro tyto účely se mi osvědčila gáza. Plňte jej do čistých lahví a dobře je zazátkujte, ať se k obsahu nedostane vzduch.

Klepněte pro větší obrázek
Likér teď bude dva měsíce odpočívat

Meruňky nám prospívají 

Nedá mi to, abych nepřipomněla, jak jsou meruňky zdravé, zvláště pak plody pěstované v bio kvalitě. Obsahují množství beta-karotenu, který působí jako prevence nádorových chorob a obrana proti negativním vlivům volných radikálů. Tři meruňky denně pokryjí polovinu denní dávky provitaminu A u dospělého člověka!

Tyto plody příznivě ovlivňují stav pokožky, nehtů i vlasů, mají omlazující efekt, zvyšují vitalitu, zpomalují stárnutí organizmu, snižují hladinu cholesterolu a posilují imunitu. Působí antistresově i proti únavě, posilují peristaltiku střev, zlepšují krevní obraz, odbourávají tuky, a protože mají nízký obsah kalorií, jejich konzumace se doporučuje při redukčních dietách.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |