Bylinkové čaje jsou oblíbené už po staletí, ale v současné době jsou velmi drahé. Přitom nasbírat a nasušit bylinky zvládne každý. Co sbírat a jak namíchat, abyste si připravili domácí lékárničku na obyčejnou rýmu, nachlazení a kašel?
Bylinky skladujte v temnu
Je jedno, kolik bylinek přes léto nasbíráte. Lepší ale bude, pokud každou rostlinu budete skladovat zvlášť a směs vytvoříte těsně až před použitím. Nejen že si pak můžete smíchat směs podle chuti, ale bylinky si zachovají své silné aroma.
Jaké bylinky pomáhají na kašel? Podívejte se na video:
Bylinky je nejlepší sušit na tmavém, dobře větraném a suchém místě, rozložené na bílém papíře či svázané ve snopcích. Použít můžete i sušičku na ovoce, pokud má odpovídající program. Maximální teplota by neměla přesáhnout 45 °C. Že jsou dobře nasušené, poznáte, když se stonky začnou lámat a listy šustit. Skladujte je nejlépe v temnu, v uzavíratelné sklenici, aby nenavlhly. Pokud nemáte spíž, jsou pro vás ideální volbou tmavé lékárenské sklenice. Papírové sáčky volte jen v případě, že doma nemáte vysokou vlhkost vzduchu. Bylinky před sušením nedrťte; čím méně je usušená bylinka porušená, tím více účinných látek a aromatu si zachová.
Bylinky vydrží až dva roky, pokud jde ale o květy, spotřebujte je do roka.
Pokračování 2 / 7
Jak namíchat čajovou směs
Tak jako si v obchodě koupíte již namíchanou čajovou směs, můžete si připravit i vlastní; v takovém případě postupujte podle jednoduchých pravidel. Méně je někdy více, a tak do směsi dejte maximálně čtyři bylinky. Základ bude tvořit bylina, která je hlavním nositelem účinku směsi. Další bylinka by měla účinek podpořit, nemusí však být již tak silná či aromatická. Pak zařaďte bylinku, která je chuťově výrazná, a dodá tedy chuť. Nakonec pak může přijít ještě bylinka, která směs dozdobí (květy) či jinak svými účinky doplní první tři.
Do směsi musejí přijít bylinky se stejným způsobem použití: není možné smíchat ty, z nichž se dělá nálev, s těmi, které se musejí povařit. Směs důkladně promíchejte. Jsou i bylinky, jež se hodí do každé čajové směsi, například maliník, jahodník, měsíček či divizna.
Pokračování 3 / 7
Jak připravit správný bylinkový čaj a kolik ho vypít
Na jeden šálek čaje potřebujete jednu vrchovatou lžičku sušených nebo tři lžičky čerstvých bylinek. Bylinky skladujte odděleně a smíchejte těsně před přípravou. Je třeba je zalít horkou, nikoliv však vroucí vodou, a louhovat pět až deset minut, poté přecedit. Při nemoci můžeme sladit medem, který ale přidáme teprve v okamžiku, kdy čaj mírně zchladne. Doporučené množství jsou maximálně tři šálky denně, v případě silných bylinek pak maximálně šálek.
Pokračování 4 / 7
Bylinkový čaj na zklidnění žaludku
Na podporu zažívání i při problémech se žlučníkem se doporučuje pelyněk, který může být hlavní bylinou celé směsi. Pozor, je velmi hořký, proto by této byliny rozhodně nemělo být v čaji nejvíc. Další rostlinkou do směsi je heřmánek, který uvolňuje, tlumí křeče, působí protizánětlivě a proti průjmům. Produkci žaludečních šťáv pak podpoří máta peprná. Do směsi přihoďte i pár květů sedmikrásky, která má též digestivní účinky.
Rostlina, která vypadá jako hluchavka, ale kvete žlutě, se nazývá pitulník. Lze ji používat při poruchách trávení, protože léčí křeče žaludku. Na trávení je dobrá i pampeliška, zejména čaj z nasušených listů, protože její hořká chuť aktivuje potřebné enzymy a odstraňuje problémy s nadýmáním.
Pokračování 5 / 7
Bylinkový čaj na kašel a nachlazení
Proti kašli působí pískavice, chrpa, kopytník, tymián, divizna a lípa. Kašel můžete léčit například čajem ze sedmikrásek, ty se sbírají plně rozkvetlé a dokážou tělo zbavit zahlenění. Na suchý kašel působí květ černého bezu. Na bolesti v krku a dezinfekci hrdla funguje kloktání šalvěje, která ale není vhodná pro malé děti a těhotné ženy.
Při nachlazení se vyplatí užívat sedmikrásku, heřmánek, květ černého bezu, vřes, který je potopudný, a tak pomůže s rychlejším uzdravením. Na rekonvalescenci po nachlazení a doléčení je vhodná mateřídouška.
Pokračování 6 / 7
Bylinkový čaj na usnutí
Jednou z nejčastějších bylin doporučovaných pro lepší usínání je meduňka, která má uklidňující vliv na náš organismus, tiší nervový systém a snižuje krevní tlak. Je chuťově velmi příjemná a voní po citronech. Sbírá se list nebo nať. V kombinaci s meduňkou uklidňuje i heřmánek. Pro své sedativní účinky je známá třezalka tečkovaná, na čaj se používá kvetoucí nezdřevnatělá nať, která se sbírá v červenci a v srpnu.
Při léčbě nespavosti a poruchách s usínáním je užíván i květ levandule lékařské. Do směsi můžete přidat listy kontryhele, který navíc ženám pomůže se všemi nemocemi nazývanými jako „ženské problémy“. Do směsi můžete přidat i nať komonice, mateřídoušky a drchničky rolní.
Petra Nachtmanová, Lucie Kořistová
Pokračování 7 / 7
Bylinkový čaj na uklidnění
Třezalka je také známá pro své sedativní a uklidňující účinky. Používá se pro uvolnění nervového napětí, při nadměrném stresu, pocitech úzkosti, proti pocitu melancholie, při nespavosti, problémech s usínáním či žaludečních neurózách. Také léčí lehčí deprese. Na čaj se používá kvetoucí nezdřevnatělá nať, která se sbírá v červenci a v srpnu. Mírně sedativní účinky má chmel. Do směsi na uklidnění patří i květ levandule, která působí při celkové podrážděnosti, nervozitě, stavech neklidu. Využít můžete šípky, nať černobýlu, pelyňku a mateřídoušky.