vytisknout velikost písma Domácí bezinkový sirup udělejte zastudena, nepřijdete o léčivé látky. Jak na to?

Sezóna bezinkových květů je v plném proudu, stačí se jen rozhlédnout kolem sebe. Keře obsypané voňavými „koláči“ z drobných kvítků najdete ve městě i ve volné přírodě. Tak proč je nevyužít třeba k přípravě sirupu, na který nedaly dopustit už naše babičky. Kromě toho, že skvěle chutná, má totiž i prokazatelné léčivé účinky.

Květ černého bezu se používá v tradiční medicíně mnoha kultur již odpradávna. Hlavním důvodem jsou jeho antiseptické, antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. V černém bezu vědci objevili několik důležitých vitamínů včetně vitamínu A, B1, B2, B3 a C. Květ je bohatý na bioflavonoidy, většinou flavony a flavonoly, obsahuje chlorogenové kyseliny, jako je kyselina skořicová, které mohou pomoci proti alergiím, regulují hladinu glukózy v krvi. Skvěle funguje v boji proti chřipce, nachlazení, kašli.

Ať už ho využijete pro zahnání nepříjemného nachlazení nebo přípravu osvěžujících letních limonád, vyplatí se doma pár lahviček sirupu mít. Skvěle chutná s vodou, ochucený pár lístky máty či meduňky a několika kolečky citronu. Osladit s ním ale klidně můžete i čaj. Pít ho bez obav mohou i děti, těhotné a kojící ženy. Protože jde o léčivou bylinku, i tady platí všeho s mírou.

Jak vyrobit léčivý lipový sirup, bonbony proti kašli, víno či limonádu

Jak vyrobit léčivý lipový sirup, bonbony proti kašli, víno či limonádu

Recept na bezový sirup zastudena

Ingredience:

  • 40–50 květů černého bezu (sbírejte je za slunečného suchého dne, nikdy ne po dešti, nejlépe před jejich úplným rozvitím)
  • 1 kg krupicového cukru (můžete použít i třtinový)
  • 3 větší citrony a 3 limetky (pokud je chcete použít i s kůrou, tak v BIO kvalitě)
  • 2,5–3 l vody (budete jí potřebovat tolik, aby byly květy kompletně ponořené)
  • 1 čajová lžička kyseliny citronové
Jak udělat džem, sirup a likér z květů růží

Jak udělat džem, sirup a likér z květů růží

Postup přípravy:

1. Vodu si převařte a nechte ji vychladnout.

2. Květy bezinek opláchněte, zbavte je nečistot a drobného hmyzu. Pak odstraňte případné zbylé listy a zbytky stonků. Citrony a limetky omyjte a nakrájejte na tenká kolečka.

2. Do připravené, pečlivě vymyté velké láhve naskládejte vrstvu květů, na ně vrstvu na kolečka nakrájených citronů a limetek a na ně zase vrstvu květů. Postup opakujte, dokud nenaplníte celou láhev.

3. Vše nyní zalijte vychladlou převařenou vodou, sklenici přikryjte čistou utěrkou a nechte do 24 hodin macerovat v pokojové teplotě.

4. Druhý den šťávu slijte a přeceďte přes jemné plátýnko. Macerát nesmí obsahovat zbytky květů, sirup by se rychleji kazil.

5. Do přecezené šťávy přidejte cukr a míchejte do jeho úplného rozpuštění. Nakonec přidejte ještě kyselinu citronovou, která poslouží jako konzervant.

6. Hotový sirup slijte do sterilizovaných a čistým alkoholem vypláchnutých lahví. Pro lepší konzervaci ještě na sirup kápněte pár kapek alkoholu a pak láhve dobře a těsně uzavřete. Skladujte nejlépe v chladu a temnu.

Jak vyrobit domácí jitrocelový sirup

Jak vyrobit domácí jitrocelový sirup

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Adventní věnec tradiční i netradiční. Vyrobte si ho za pár korun!

Adventní věnec tradiční i netradiční. Vyrobte…

Je tu první adventní neděle a s ní i čas zapálit první svíčku na adventním věnci. Pokud ho ještě nemáte, nepanikařte. Vyrobit si ho můžete i rychle a levně, jen z toho, co máte doma. Pro inspiraci pro vás máme více než padesát fotek.

26.  11.  2019 |
Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na strom…

Hmota, které se říká studený porcelán, je lehká, tvárná, skvěle vypadá, a co je nejdůležitější, připravíte ji doma za pár korun. Vyzkoušejte to! Vyrobte si z ní třeba nové vánoční ozdoby. Našli jsme pro vás návod na jejich výrobu.

27.  11.  2019 |
Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami. Názornou ukázku najdete i ve videu v úvodu článku.

dnes |
Čas na barborky! Jak to udělat, aby vykvetly, a co vlastně symbolizují?

Čas na barborky! Jak to udělat, aby vykvetly,…

Se svátkem Barbory, který připadá na čtvrtý prosinec, je spojen starý lidový zvyk. Pokud si svobodná dívka v tento den natrhá větvičky třešní nebo višní a ty jí na Štědrý den rozkvetou, dotyčná se do roka vdá.

2.  12.  2019 |
Vyrobte si adventní věnec: Inspirace tradiční i netradiční

Vyrobte si adventní věnec: Inspirace tradiční…

Ještě jste si nestihli pořídit žádný adventní věnec? Zkuste si vyrobit vlastní. Ať už se rozhodnete pro klasický věnec nebo nějaký netradiční, většinu materiálu máte k dispozici doma, na zahradě nebo v přírodě. Přinášíme vám podrobný návod plus galerii krásných věnců pro inspiraci.

28.  11.  2019 |