vytisknout velikost písma Domácí bezinkový sirup udělejte zastudena, nepřijdete o léčivé látky. Jak na to?

Sezóna bezinkových květů je v plném proudu, stačí se jen rozhlédnout kolem sebe. Keře obsypané voňavými „koláči“ z drobných kvítků najdete ve městě i ve volné přírodě. Tak proč je nevyužít třeba k přípravě sirupu, na který nedaly dopustit už naše babičky. Kromě toho, že skvěle chutná, má totiž i prokazatelné léčivé účinky.

Květ černého bezu se používá v tradiční medicíně mnoha kultur již odpradávna. Hlavním důvodem jsou jeho antiseptické, antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. V černém bezu vědci objevili několik důležitých vitamínů včetně vitamínu A, B1, B2, B3 a C. Květ je bohatý na bioflavonoidy, většinou flavony a flavonoly, obsahuje chlorogenové kyseliny, jako je kyselina skořicová, které mohou pomoci proti alergiím, regulují hladinu glukózy v krvi. Skvěle funguje v boji proti chřipce, nachlazení, kašli.

Ať už ho využijete pro zahnání nepříjemného nachlazení nebo přípravu osvěžujících letních limonád, vyplatí se doma pár lahviček sirupu mít. Skvěle chutná s vodou, ochucený pár lístky máty či meduňky a několika kolečky citronu. Osladit s ním ale klidně můžete i čaj. Pít ho bez obav mohou i děti, těhotné a kojící ženy. Protože jde o léčivou bylinku, i tady platí všeho s mírou.

Jak vyrobit léčivý lipový sirup, bonbony proti kašli, víno či limonádu

Jak vyrobit léčivý lipový sirup, bonbony proti kašli, víno či limonádu

Recept na bezový sirup zastudena

Ingredience:

  • 40–50 květů černého bezu (sbírejte je za slunečného suchého dne, nikdy ne po dešti, nejlépe před jejich úplným rozvitím)
  • 1 kg krupicového cukru (můžete použít i třtinový)
  • 3 větší citrony a 3 limetky (pokud je chcete použít i s kůrou, tak v BIO kvalitě)
  • 2,5–3 l vody (budete jí potřebovat tolik, aby byly květy kompletně ponořené)
  • 1 čajová lžička kyseliny citronové
Jak udělat džem, sirup a likér z květů růží

Jak udělat džem, sirup a likér z květů růží

Postup přípravy:

1. Vodu si převařte a nechte ji vychladnout.

2. Květy bezinek opláchněte, zbavte je nečistot a drobného hmyzu. Pak odstraňte případné zbylé listy a zbytky stonků. Citrony a limetky omyjte a nakrájejte na tenká kolečka.

2. Do připravené, pečlivě vymyté velké láhve naskládejte vrstvu květů, na ně vrstvu na kolečka nakrájených citronů a limetek a na ně zase vrstvu květů. Postup opakujte, dokud nenaplníte celou láhev.

3. Vše nyní zalijte vychladlou převařenou vodou, sklenici přikryjte čistou utěrkou a nechte do 24 hodin macerovat v pokojové teplotě.

4. Druhý den šťávu slijte a přeceďte přes jemné plátýnko. Macerát nesmí obsahovat zbytky květů, sirup by se rychleji kazil.

5. Do přecezené šťávy přidejte cukr a míchejte do jeho úplného rozpuštění. Nakonec přidejte ještě kyselinu citronovou, která poslouží jako konzervant.

6. Hotový sirup slijte do sterilizovaných a čistým alkoholem vypláchnutých lahví. Pro lepší konzervaci ještě na sirup kápněte pár kapek alkoholu a pak láhve dobře a těsně uzavřete. Skladujte nejlépe v chladu a temnu.

Jak vyrobit domácí jitrocelový sirup

Jak vyrobit domácí jitrocelový sirup

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech z některých lokalit konečně nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky ze srpna 2019.

16.  8.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsíc jsem vyhodila 465 věcí. Jak to šlo?

Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsí…

Máte pocit, že váš domov přetéká věcmi? Seberte odvahu a začněte vyhazovat. Tak jako já. Žiju se svou rodinou na padesáti metrech čtverečních a v jednu chvíli jsem si řekla dost. Jak mi šlo zbavit se osobních pokladů a co bylo nejtěžší?

6.  10.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |