vytisknout velikost písma Domácí bezinkový sirup udělejte zastudena, nepřijdete o léčivé látky. Jak na to?

Sezóna bezinkových květů je v plném proudu, stačí se jen rozhlédnout kolem sebe. Keře obsypané voňavými „koláči“ z drobných kvítků najdete ve městě i ve volné přírodě. Tak proč je nevyužít třeba k přípravě sirupu, na který nedaly dopustit už naše babičky. Kromě toho, že skvěle chutná, má totiž i prokazatelné léčivé účinky.

Květ černého bezu se používá v tradiční medicíně mnoha kultur již odpradávna. Hlavním důvodem jsou jeho antiseptické, antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. V černém bezu vědci objevili několik důležitých vitamínů včetně vitamínu A, B1, B2, B3 a C. Květ je bohatý na bioflavonoidy, většinou flavony a flavonoly, obsahuje chlorogenové kyseliny, jako je kyselina skořicová, které mohou pomoci proti alergiím, regulují hladinu glukózy v krvi. Skvěle funguje v boji proti chřipce, nachlazení, kašli.

Ať už ho využijete pro zahnání nepříjemného nachlazení nebo přípravu osvěžujících letních limonád, vyplatí se doma pár lahviček sirupu mít. Skvěle chutná s vodou, ochucený pár lístky máty či meduňky a několika kolečky citronu. Osladit s ním ale klidně můžete i čaj. Pít ho bez obav mohou i děti, těhotné a kojící ženy. Protože jde o léčivou bylinku, i tady platí všeho s mírou.

Jak vyrobit léčivý lipový sirup, bonbony proti kašli, víno či limonádu

Jak vyrobit léčivý lipový sirup, bonbony proti kašli, víno či limonádu

Recept na bezový sirup zastudena

Ingredience:

  • 40–50 květů černého bezu (sbírejte je za slunečného suchého dne, nikdy ne po dešti, nejlépe před jejich úplným rozvitím)
  • 1 kg krupicového cukru (můžete použít i třtinový)
  • 3 větší citrony a 3 limetky (pokud je chcete použít i s kůrou, tak v BIO kvalitě)
  • 2,5–3 l vody (budete jí potřebovat tolik, aby byly květy kompletně ponořené)
  • 1 čajová lžička kyseliny citronové
Jak udělat džem, sirup a likér z květů růží

Jak udělat džem, sirup a likér z květů růží

Postup přípravy:

1. Vodu si převařte a nechte ji vychladnout.

2. Květy bezinek opláchněte, zbavte je nečistot a drobného hmyzu. Pak odstraňte případné zbylé listy a zbytky stonků. Citrony a limetky omyjte a nakrájejte na tenká kolečka.

2. Do připravené, pečlivě vymyté velké láhve naskládejte vrstvu květů, na ně vrstvu na kolečka nakrájených citronů a limetek a na ně zase vrstvu květů. Postup opakujte, dokud nenaplníte celou láhev.

3. Vše nyní zalijte vychladlou převařenou vodou, sklenici přikryjte čistou utěrkou a nechte do 24 hodin macerovat v pokojové teplotě.

4. Druhý den šťávu slijte a přeceďte přes jemné plátýnko. Macerát nesmí obsahovat zbytky květů, sirup by se rychleji kazil.

5. Do přecezené šťávy přidejte cukr a míchejte do jeho úplného rozpuštění. Nakonec přidejte ještě kyselinu citronovou, která poslouží jako konzervant.

6. Hotový sirup slijte do sterilizovaných a čistým alkoholem vypláchnutých lahví. Pro lepší konzervaci ještě na sirup kápněte pár kapek alkoholu a pak láhve dobře a těsně uzavřete. Skladujte nejlépe v chladu a temnu.

Jak vyrobit domácí jitrocelový sirup

Jak vyrobit domácí jitrocelový sirup

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

V posledních dnech prší, není žádné extrémní vedro, a tak se můžeme těšit na první houby. V Česku už rostou hřiby i kozáky, nicméně pro některé druhy hub je pořád ještě sucho. Také v některých oblastech republiky je natolik suchá půda, že na houby nemá smysl vyrážet. Kde tedy už letos sbírat houby?

3.  6.  2020 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

22.  6.  2020 |
Mšice útočí, braňte své rostliny. Pomůžou berušky, ocet či mléko

Mšice útočí, braňte své rostliny. Pomůžou ber…

Mšice dokáží svým urputným sáním rostlinu zcela zničit, takže když se objeví, je třeba proti nim okamžitě zakročit. Než sáhnete po chemii, vyzkoušejte tyhle ekologické prostředky.

5.  7.  2020 |
Jak zaštipovat rajčata? Jednoduchý návod pro začátečníky

Jak zaštipovat rajčata? Jednoduchý návod pro …

Zaštipování rajčat je jednoduché, přesto byste ho neměli podceňovat. Pokud ho totiž uděláte správně, máte velkou šanci na kvalitní úrodu.

17.  6.  2020 |
Vypěstujte si chutné a zdravé plody muchovníku

Vypěstujte si chutné a zdravé plody muchovník…

Z téměř neznámého keře se u nás během posledních let stala oblíbená stálice našich zahrad. Muchovník je totiž velmi nenáročný a bude vám růst v podstatě kdekoli. Co byste o jeho pěstování i tak měli vědět a jak zpracovat jeho plody?

30.  6.  2020 |