Doma jako v tropickém ráji? Inspiraci najdete v novém čísle Blesk Bydlení

Vypadá to, že letos hodně z nás výlety do zahraničí oželí. To ale neznamená, že si kousek vzdálené destinace nemůžeme přenést domů. Máme pro vás pár jednoduchých tipů, čím se obklopit, abyste se cítili jako v tropickém ráji. A svou oblíbenou zemi vám přiblíží také designérka Monika White.

Pokud jste milovníci tropů, zveme vás do Karibiku. Na karibských ostrovech se historicky mísily vlivy z různých koloniálních států Evropy. Proto je tento styl tak pestrý, barevný a veselý. Z barev vsaďte na mix blankytně modré, růžové, jasně žluté, oranžové a zelené.

Chybu samozřejmě neuděláte použitím dekoru s flórou a faunou džungle. Výběr je velký, jen to s výraznými vzory nepřehánějte. Exotické dřevo, bambus a ratan jsou materiály, které tomuto stylu sluší. Ozvláštní je kov v barvě zlata či mosazi.

Indie na vlastní kůži

Dejme však raději slovo někomu, kdo je na cestách jako doma. Monika White díky své práci designérky a majitelky obchodů Le Patio často jezdí do indického Radžastánu, známého svojí rukodělnou tradicí, která se projevuje v architektuře, nábytku, výrobě látek atd.

„Pro mě osobně je dovolená v Indii ideálně spojená s pobytem v pětihvězdičkovém hotelu v některém z bývalých mahárádžových paláců s úžasnou intimní, a přitom slavnostní atmosférou,“ svěřuje se designérka a má pro vás tři rady, jak toho docílit i v našich podmínkách:

1. Pořiďte si skříňku, jejíž dvířka jsou vyrobena tradiční radžastánskou technikou, která využívá různé recyklované materiály. Budete mít doma autentický indický kousek, který je navíc ekologický.

2. V indických hotelích večerní atmosféru umocňují rozsvícené svíčky všude podél zdí v krásných kamenných stojanech, které připomínají oltáříky. Když zapálíte svíčku v kovové lucerně, mystickou atmosféru při letních večerech máte doma také zaručenou.

3. Indie je převážně hinduistická. Toto náboženství respektuje všechny živé tvory. Proto v indických parcích vidíte například mnoho pítek pro ptáčky. I vy si můžete koupit krásný doplněk do zahrady – indické starožitné pítko, které je funkční a zároveň zdobí.

Nebo byste se s námi raději podívali na horký kontinent? Zajímá vás, jaké barvy jej vystihují a co v Afrikou inspirovaném interiéru nesmí chybět? Či spíš dáváte přednost Evropě?

bpz_bydleni.jpg

Africké vzory a dekorace i tipy na to, jak se přenést do Středomoří, najdete v červencovém čísle Blesku Bydlení, které je od 17. června na novinových stáncích. Nebo si ho můžete pohodlně objednat z domova v tištěné či elektronické verzi v našem iKiosku

Doporučujeme

Články odjinud