vytisknout velikost písma Dobrý nápad v praxi: restaurace ze skleníku, který měl být zdemolován

Když má člověk dobrý nápad a nebojí se jít za svým cílem, může se mu podařit i to, co se zprvu jeví jako nereálné.

Důkazem jsou fotky restaurantu a zahrádkářství De Kas. Tento objekt se nachází na místě bývalého obecního skleníku na okraji holandského města Amsterdam.

Klepněte pro větší obrázek
Není to nádhera? Když je hezky, mohou se hosté usadit na venkovní zahrádce, kde jsou obklopeni zelení; foto: Profimedia

Ač to tak nyní rozhodně nevypadá, skleník byl postavený už v roce 1926, jenže zahradnictví bylo po několika desetiletích zavřeno a stavby v jeho areálu stejně jako skleník samotný začaly chátrat. 

Klepněte pro větší obrázek
Před skleníkem je vodní plocha, a tak mají návštěvníci postaráno i o příjemný výhled; foto: Profimedia

Záchrana přišla v poslední chvíli

Přesně před deseti lety bylo rozhodnuto, že skleník bude zdemolován. Stalo by se tak, kdyby zahradnictví neuviděl šéfkuchař Gert Jan Hageman, který se rozhodl je odkoupit a tím pádem i uchránit od zničení.

Klepněte pro větší obrázek
Interiér se neutápí v přemíře výzdoby, jak tomu v mnoha restauračních zařízeních naneštěstí bývá; hlavní roli tu hrají jednoduchost a účelnost; foto: Profimedia

Klepněte pro větší obrázek
Objekt skleníku v noci září do dálky; foto: Profimedia

Klepněte pro větší obrázek
Restaurant De Kas v celé své kráse. Lákalo by vás jej navšívit? Foto: Profimedia

Oslovil městské úředníky se svou nabídkou a areál se mu podařilo získat za cenu jednoho eura. Stal se tak jeho majitelem a vybudoval v něm ekologickou restauraci a zeleninovou zahradu.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |