vytisknout velikost písma Dobrý nápad v praxi: restaurace ze skleníku, který měl být zdemolován

Když má člověk dobrý nápad a nebojí se jít za svým cílem, může se mu podařit i to, co se zprvu jeví jako nereálné.

Důkazem jsou fotky restaurantu a zahrádkářství De Kas. Tento objekt se nachází na místě bývalého obecního skleníku na okraji holandského města Amsterdam.

Klepněte pro větší obrázek
Není to nádhera? Když je hezky, mohou se hosté usadit na venkovní zahrádce, kde jsou obklopeni zelení; foto: Profimedia

Ač to tak nyní rozhodně nevypadá, skleník byl postavený už v roce 1926, jenže zahradnictví bylo po několika desetiletích zavřeno a stavby v jeho areálu stejně jako skleník samotný začaly chátrat. 

Klepněte pro větší obrázek
Před skleníkem je vodní plocha, a tak mají návštěvníci postaráno i o příjemný výhled; foto: Profimedia

Záchrana přišla v poslední chvíli

Přesně před deseti lety bylo rozhodnuto, že skleník bude zdemolován. Stalo by se tak, kdyby zahradnictví neuviděl šéfkuchař Gert Jan Hageman, který se rozhodl je odkoupit a tím pádem i uchránit od zničení.

Klepněte pro větší obrázek
Interiér se neutápí v přemíře výzdoby, jak tomu v mnoha restauračních zařízeních naneštěstí bývá; hlavní roli tu hrají jednoduchost a účelnost; foto: Profimedia

Klepněte pro větší obrázek
Objekt skleníku v noci září do dálky; foto: Profimedia

Klepněte pro větší obrázek
Restaurant De Kas v celé své kráse. Lákalo by vás jej navšívit? Foto: Profimedia

Oslovil městské úředníky se svou nabídkou a areál se mu podařilo získat za cenu jednoho eura. Stal se tak jeho majitelem a vybudoval v něm ekologickou restauraci a zeleninovou zahradu.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obchodu

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obch…

Plody manga, které jsou právě nyní na trhu, u nás zdomácněly velmi rychle. Mangovník sice mezi běžně pěstované pokojové květiny nepatří, ale z pecky jej vypěstujeme celkem snadno. Jen vědět, jak na to.

7.  1.  2018 |
5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pomeranče

5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pome…

Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen tak, lisujeme z nich čerstvý džus, přidáváme je do dezertů a koláčů. Slupky z nich ale vždycky skončí v koši, v lepším případě v kompostu. Přitom existuje spousta praktických způsobů jejich využití.

6.  1.  2018 |
Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami.

6.  12.  2017 |
Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, co právě letí

Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, …

Nové trendy vládnou nejen módě, ale i interiérovému designu. Přední světoví výrobci nábytku každoročně vyhlašují styly, prvky a barvy, které budou aktuálně módní. Zajímá vás, jaké to jsou pro ten letošní rok? Podívejte se do naší fotogalerie a inspirujte se!

16.  1.  2018 |
Zahradní přístřešky aneb Vtipné tipy, jak na zahradě uložit zahradní náčiní

Zahradní přístřešky aneb Vtipné tipy, jak na …

Každý z nás jistě někdy řešil otázku "kam s ním". Připravili jsme pro vás několik tipů, kam uklidit sekačku, kolečko, hrábě, tyčky k rajčatům nebo skládací pařeniště.

11.  1.  2018 |