vytisknout velikost písma Dobrý nápad v praxi: restaurace ze skleníku, který měl být zdemolován

Když má člověk dobrý nápad a nebojí se jít za svým cílem, může se mu podařit i to, co se zprvu jeví jako nereálné.

Důkazem jsou fotky restaurantu a zahrádkářství De Kas. Tento objekt se nachází na místě bývalého obecního skleníku na okraji holandského města Amsterdam.

Klepněte pro větší obrázek
Není to nádhera? Když je hezky, mohou se hosté usadit na venkovní zahrádce, kde jsou obklopeni zelení; foto: Profimedia

Ač to tak nyní rozhodně nevypadá, skleník byl postavený už v roce 1926, jenže zahradnictví bylo po několika desetiletích zavřeno a stavby v jeho areálu stejně jako skleník samotný začaly chátrat. 

Klepněte pro větší obrázek
Před skleníkem je vodní plocha, a tak mají návštěvníci postaráno i o příjemný výhled; foto: Profimedia

Záchrana přišla v poslední chvíli

Přesně před deseti lety bylo rozhodnuto, že skleník bude zdemolován. Stalo by se tak, kdyby zahradnictví neuviděl šéfkuchař Gert Jan Hageman, který se rozhodl je odkoupit a tím pádem i uchránit od zničení.

Klepněte pro větší obrázek
Interiér se neutápí v přemíře výzdoby, jak tomu v mnoha restauračních zařízeních naneštěstí bývá; hlavní roli tu hrají jednoduchost a účelnost; foto: Profimedia

Klepněte pro větší obrázek
Objekt skleníku v noci září do dálky; foto: Profimedia

Klepněte pro větší obrázek
Restaurant De Kas v celé své kráse. Lákalo by vás jej navšívit? Foto: Profimedia

Oslovil městské úředníky se svou nabídkou a areál se mu podařilo získat za cenu jednoho eura. Stal se tak jeho majitelem a vybudoval v něm ekologickou restauraci a zeleninovou zahradu.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

5.  11.  2019 |
Dekorace na hrob: Vyrobte si dušičkovou výzdobu

Dekorace na hrob: Vyrobte si dušičkovou výzdo…

Zavzpomínejte na své zesnulé blízké, navštivte jejich hrob, ozdobte ho a zapalte svíčku. Dekorace na hrob nemusí být drahá. Dušičkovou výzdobu můžete snadno vyrobit doma. Nápady najdete v naší galerii.

29.  10.  2019 |
Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá hezky po celý rok?

Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá he…

Už zítra jsou tu Dušičky. Svátek, kdy vzpomínáme na naše zemřelé blízké a zdobíme místo jejich posledního odpočinku. Jaké květiny ale vybrat, aby vydržely nejhezčí co nejdéle? Poradíme vám.

1.  11.  2019 |
Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: Nadvládu šedé rozbíjí mozaika i patchwork

Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: …

Obklady se v domácnosti nemění příliš často, jejich vzhled je tak třeba vybírat skutečně důkladně. Co nás v obchodech aktuálně zaujalo?

6.  11.  2019 |
Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vydrží vám až do další sklizně

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vyd…

Máte doma sklizené ořechy a přemýšlíte, co s nimi udělat? Uložte je způsobem, jakým to dělaly naše babičky. Jen tak budete mít jistotu, že vám nežluknou ani nezplesniví. Prozradíme vám, jak zajistit, aby stále chutnaly jako čerstvé.

9.  11.  2019 |