vytisknout velikost písma Dobroty z balkónu: osázejte nádoby jedlými rostlinami

Truhlíky osázené květinami jsou sice běžnou výzdobou balkónů, jenže dětské osazenstvo takovou krásu sotva ocení.
Dobroty z balkónu: osázejte nádoby jedlými rostlinami

Místo petunek a balkongoldu vysázejte do truhlíků, kbelíků a košíčků jedlé rostlinky a uvidíte – úspěch a pochvala ze všech stran jsou zaručeny.

Začněte přípravou závěsných košíčků. Musí být dostatečně velké a jejich dno i stěny by měly být opatřeny vložkou zadržující vlhkost. Pak do nich vysázejtevelkoplodý převislý jahodník Temptation, který dobře snáší plné slunce, ale pouze při pravidelném přísunu vláhy a živin. Pravidelné přihnojování je nezbytné pro tvorbu plodů.

Klepněte pro větší obrázek
Jahodník Temptation se stal hitem na celém světě 

Plochu balkónu využijte pro popínavé druhy. Kromě vhodných nádob je třeba vyřešit i potřebnou oporu. Vždyť například popínavé fazole rostou tak bujně, že vytvoří zelenou stěnu od podlahy až po strop. A nebojte se kombinovat zelené, žluté či melírované druhy lusků.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fazol má různě zbarvené lusky podle odrůdy

Zajímavou popínavkou je i dlouhatec lablab neboli bob egyptský (Dolichos lablab) s dozrávajícími dlouhými lusky. Jeho růžovofialové květy působí dekorativně a příjemně voní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Krásné vonné květy dlouhatce nahradí chutné lusky

Výsadbu obohatí i keříčkové fazole a cukrový hrášek, který je křehčí než dřeňový. Lusky se dají sníst celé, protože slupka je velmi jemná a bez vláken.

V truhlíku umístěném na zábradlí se bude dobře vyjímat chryzantéma jedlá (Chrysanthemum coronarium). Nenáročný zeleninový druh jedlé kopretiny, původem z  Dálného Východu, vyžaduje vlhčí půdu. Protože dobře obrůstá, odřezávají se celé rostliny těsně nad zemí. V kuchyni květy využijete ke zdobení pokrmů a mladé listy k přípravě salátů či jako přílohu k masu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tato chryzantéma v sobě spojuje krásu květů a chutný užitek

„Jedlou“ výsadbu doplňte bylinkami, třeba bazalkou a kerblíkem. Jako okrasný prvek vysejte oranžový léčivý měsíček.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Bazalka truhlíky miluje, výtečně voní květy i listy, v jídlech je
naprosto dokonalá. Nesmí se však vařit. Proto pozor,
přidáváme ji až po skončení varu do hotového pokrmu.

Pokud vám zbyl pěkný květináč a ještě trochu místa kam svítí sluníčko vysaďte si pestrobarevné papričky chilli nebo okrasné papriky „zvonečky“ s červenými plody zvonkovitého tvaru. S výsadbu ale počkejte až po ledových mužích v půli května.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |