vytisknout velikost písma Dobře uskladněným hlízám zima neublíží

První ranní mrazíky a žloutnoucí listy cibulovin i hlíznatých rostlin naznačí, že je čas pustit se do sklizně hlíz jiřinek, kan, mečíků a begonií. Jen dobře sklizené a uskladněné hlízy vám zjara zaručeně ožijí.

Mezi prvními se sklízejí hlízy gladiolů (mečíků) – jakmile jim začnou nadzemní části žloutnout, rycími vidlemi je opatrně vyjměte z půdy.  

Sušší období je pro sklizeň ideální. Z nepromoklé půdy vyryjete hlízy mnohem snáz, snadněji je očistíte a upravíte před uskladněním. Velké hlízy mečíků by měly být sklizeny dřív než do poloviny října.

Kdo zaváhá, má více starostí

Jiřinky a kany se vám připomenou samy, po prvních mrazících jim zčernají listy a nadzemní časti právě tak jako begoniím. Také jejich hlízy se budou lépe sklízet za suchého počasí. Hlavně nečekejte, až úplně odumřou nadzemní části!  

Klepněte pro větší obrázek
Snažte se, abyste hlízy mečíků při vyrývání nepoškodili

Gladioly zkraťte a vysušte

Ponechání části lodyhy na hlízách mečíků je nevhodné a především škodlivé opatření: zbytky mohou nejspodnější část hlízy během sušení infikovat, proto zkraťte lodyhy co nejníže. Sušení je pro přezimování velmi důležité, ideální je k tomu teplota kolem dvaceti pěti stupňů první dva týdny.

Postačí ale i teplota nižší (čas se o něco prodlouží), pokud máte hlízy uložené v jedné vrstvě a na dobře větraném místě. U dobře vyschlé hlízy se dá snadno oddělit stará hlíza se zbytkem kořenů, pokud ne, je potřeba ještě dosušit.  

Očistit, uložit a kontrolovat

Při čištění hlíz gladiol postupujte s citem a nesnažte se násilně oddělovat odumřelé části od nových. Raději je nechte ještě nějaký den vysychat, než byste poškodili nové hlízy.  

Při čištění odstraňte i nejvrchnější slupku (pozůstatek posledního listu), z níž se může rovněž šířit houbová infekce. Očištěné hlízy nechte ještě řádně proschnout a pak teprve uložte do bedničky nebo krabice.

V suché, mrazuprosté místnosti s teplotou kolem pěti až osmi stupňů bude mečíkům nejlépe. Nízké teploty kolem nuly už hlízy nevratně znehodnotí. Neuškodí poprášení skladovaných mečíků vhodným fungicidem proti houbovým chorobám! Kontrola zdravotního stavu hlíz by měla být samozřejmostí. Odstraníte-li včas nemocné kusy, předejte šíření choroby po dobu skladování.  

Korálky nesušte!

Brut z mečíků (drobné hlízky na spodní části starých hlíz, tak zvané korálky) se po sklizni nesuší. Po očištění se dá uložit do papírových sáčků a při desetistupňové teplotě se uchová až do březnové výsadby. Brut snáší i poněkud nižší teploty, takže časný jarní výsev mu neublíží, sušením byste si korálky zničili.

Jiřinkám mráz nesvědčí

Po prvních mrazících sestřihněte nadzemní části jiřin asi na patnáct centimetrů a pak je rycími vidlemi opatrně vyjměte z půdy. Očistěte je od zeminy a kořínků, a pokud jsou oschlé, můžete se pustit do skladování.

Klepněte pro větší obrázek
Do "úklidu" jiřinek se pusťte až po prvních mrazících 

Jestliže je dobýváte za mokrého počasí, je dobré před očištěním hlízy otočit nadzemní částí dolů, aby vytekla voda ze stonků (pochopitelně je dáte někam pod střechu). Za pár dnů můžete hlízy očistit. Nejlépe se uskladní jiřiny s čerstvými hlízami a zaschlým stonkem.  

Optimální podmínky nemá každý

Teplota od šesti do deseti stupňů a relativní vlhkost kolem sedmdesáti procent – tak by měly vypadat optimální podmínky pro uskladnění jiřin. Nejsou-li jiné možnosti, můžete je uchovat třeba v garáži – v polystyrenem zateplené bedně nebo ve sklepě na platonech prosypaných hoblinami nebo rašelinou.

Sklep byste si měli před zimou vysířit sirnými knoty a pak teprve ukládat jiřiny (s dobře usušenými stonky). Pokud poprášíte hlízy fungicidem, pak jste udělali všechno pro to, aby jiřiny do jara přežily ve zdraví.  

Jistota je jistota

Při menším množství jiřinkových hlíz můžete použít zámořskou metodu skladování. Jednotlivé dobře oprané hlízky nechte oschnout, pak je namořte fungicidem smíchaným s mastkem (prášek dáte do většího sáčku a hlízy v něm protřepete).  

Klepněte pro větší obrázek
Hlízy nechte důkladně oschnout 

Poté jednotlivé hlízy jiřin zabalte do potravinářské fólie, aby se vzájemně nedotýkaly. Můžete je tak uložit i v chladničce s teplotou kolem pěti stupňů. Balíčky pak lze uskladnit až do března, kdy je začnete vybalovat.  

Hlízy jiřin jsou během zimování ohrožené. Víte, jak je chránit? 

Hlízy jiřin jsou během zimování ohrožené. Víte, jak je chránit? 

Kany a begonie také spěchají

Po prvních mrazících vyndejte ze země kany, seřízněte nadzemní část, zkraťte kořeny a očistěte je od zeminy. Takto upravené hlízy naskládejte v jedné vrstvě do bedniček se zeminou (rašelinou), zasypte je pilinami či rašelinou a uložte v suché bezmrazé místnosti. 

Ve vlhkých prostorách by totiž mohly kany během zimy začít růst nebo by mohly na jaře špatně kořenit. Stejně tak lze uskladnit očištěné hlízy begonií, v nejnutnějším přežijí na chladném místě i v papírovém sáčku prosypány rašelinou, pilinami nebo hoblinami.  

Klepněte pro větší obrázek
Hlízy kany potřebují přezimování v suchu

I další rostlinné druhy čekají na vaši pomoc

Sklízet musíte i ostatní nepřezimující druhy cibulovin a hlíznatých rostlin: acidantery, sasanky (Anemone coronaria), montbrécie (Crocosmia), frézie (Freesia hybrida), litošky (Galtonia candicans), hymenokalis (Hymenocallis hybrida), šťavel (Oxalis deppei) nebo tigridie (Tigridia pavonia).

V teplejších oblastech jsou většinou tyto trvalky, pokud jsou starší, schopny přežít zimu pod krytem z rašeliny, listí a chvojí. Nechcete-li riskovat, pak je vyryjte koncem října ze země, nechte oschnout a opatrně očistěte.

Některé hlízky jsou křehké, dávejte pozor, abyste je nepoškodili. Pokud je necháte dobře oschnout, je menším zlem uskladnit v papírovém sáčku trs hlízek s kořínky a částí zaschlé zeminy, než mít z polámaných částí vstupní bránu pro houbové choroby.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

6.  8.  2018 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

7.  8.  2018 |
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

17.  7.  2018 |
Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak poznat, že je opravdu zralý?

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak pozn…

Meloun je nadupaný vitamíny a minerály, přitom má navzdory své sladké chuti minimum kalorií. Skvěle tak uspokojí chuť na sladké, pomůže doplnit tekutiny, aniž by zruinoval vaši postavu. Jak se to s ním ale má, je to ovoce, nebo zelenina?

9.  8.  2018 |
Jak zpracovat rajčata a papriky

Jak zpracovat rajčata a papriky

Rajčat a paprik se někdy urodí tolik, že je v čerstvém stavu nestačíte zkonzumovat. Jak je můžete zpracovat nebo uskladnit, aby vydržely co nejdéle? Usušte je, zamrazte nebo je skliďte ještě zelené a uložte do přepravek. Jak na to?

24.  7.  2018 |