vytisknout velikost písma Dobrá zpráva pro vinaře: díky výzkumu může být jejich víno kvalitnější

Menší i střední vinaři stojí často před rozhodnutím, zda mají či nemají investovat do laboratorních rozborů, aby zjistili, jestli má jejich réva dostatek výživy a obsahuje správné množství dusíku, který podstatně ovlivňuje výslednou kvalitu vína.

Od letošního podzimu získali díky výzkumu brněnských vědců třetí možnost – testovat si obsah asimilovatelného dusíku sami doma či v provozovně a ročně tak ušetřit několik tisícikorun. Umožní jim to analytická sada, kterou vyvinul Ústav vinohradnictví a vinařství na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně.

Proč testovat dusík v hroznech

„Na rozdíl od našich sousedů v Rakousku nebo v Německu se u nás obsah dusíku v moštu bohužel příliš často neměří. Přitom obsah těchto látek je přinejmenším stejně důležitý jako sledovaný obsah cukru. Významně totiž ovlivňuje kvalitu vína,“ upozorňuje autor sady Ing. Mojmír Baroň, Ph.D. z Mendelovy univerzity v Brně.

Pro spolehlivý průběh alkoholového kvašení je přitom obsah asimilovatelného dusíku nutností. Pokud kvasinkám chybí výživa, proces výroby kvalitního vína (bez vedlejších nepříjemných tónů, jako je například hořčina) je ohrožen. V kritických situacích může dojít i k zastavení kvašení.

Pokud však vinař ještě před vinobraním zjistí, že hroznům dusíkaté látky chybí, může moštu výživu cíleně dodat. Zjištění požadovaného množství je přitom stěžejní. „Sypat výživu bez otestování obsahu dusíku se nevyplácí.

V hroznech ho nesmí být málo, ale ani příliš mnoho – ničí se tím senzorické vlastnosti vína, mizí typické charakteristiky jednotlivých odrůd a víno ztrácí na kvalitě. Pro představu může být rozdíl v chuti a kvalitě vína stejně odlišný jako u tradičně nebo průmyslově vyráběného piva,“ přibližuje Baroň.

Kromě množství asimilovatelného dusíku umožňuje nová sada testovat i množství titrovatelných kyselin, dalších látek důležitých pro kvalitu vína. „Jedna sada poslouží minimálně na dvacet testů, většině vinařů by tak měla vystačit na celé vinobraní,“ říká Ing. Miloš Balga z vedení společnosti BS vinařské potřeby, která získala licenci pro výrobu a sadu začne koncem září prodávat.

Zdroj: Centrum transferu technologií MENDELU

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Videonávod: Jak se plete pomlázka

Videonávod: Jak se plete pomlázka

Chcete na Velikonoce překvapit ženy vlastoručně upletenou pomlázkou, ale nemůžete si vybavit správný postup?

14.  4.  2017 | | 3 N/A
Vyrobte si mramorované kraslice pomocí pěny na holení

Vyrobte si mramorované kraslice pomocí pěny n…

K Velikonocům neodmyslitelně patří zdobení vajíček. Pokud vás ale už omrzely obyčejné barvy, obtisky i barvení v cibulových šlupkách, buďte kreativní a vyzkoušejte tuhle originální metodu.

15.  4.  2017 |
Kvetoucí skalka po celý rok: Čím ji osázet, aby kvetla a nedala moc práce

Kvetoucí skalka po celý rok: Čím ji osázet, a…

Pěkně založená skalka je jako diamant. Čím bude starší, tím více na zahradě vynikne. Poradíme vám, jak ji osázet, aby kvetla po celý rok, dala co nejméně práce a rostlinám se co nejlépe dařilo.

28.  3.  2017 |
Vypěstujte si kávovník: Káva vám doma zavoní hned třikrát

Vypěstujte si kávovník: Káva vám doma zavoní …

Kávovník vypěstovaný doma zavoní poprvé, když pokvete, podruhé, až budete pražit jeho semena, a potřetí se jeho aroma rozvoní po celém bytě s uvařenou kávou.

23.  4.  2017 |
Rajčata sázejte teď: Vše o výsadbě a pěstování

Rajčata sázejte teď: Vše o výsadbě a pěstován…

Že je moc brzo? Kdepak, ve fóliáku rajčata porostou jak z vody a na výsev tyčkových rajčat pro výsadbu po zmrzlých není nač čekat.

11.  4.  2017 |