vytisknout velikost písma Dobrá zpráva pro vinaře: díky výzkumu může být jejich víno kvalitnější

Menší i střední vinaři stojí často před rozhodnutím, zda mají či nemají investovat do laboratorních rozborů, aby zjistili, jestli má jejich réva dostatek výživy a obsahuje správné množství dusíku, který podstatně ovlivňuje výslednou kvalitu vína.

Od letošního podzimu získali díky výzkumu brněnských vědců třetí možnost – testovat si obsah asimilovatelného dusíku sami doma či v provozovně a ročně tak ušetřit několik tisícikorun. Umožní jim to analytická sada, kterou vyvinul Ústav vinohradnictví a vinařství na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně.

Proč testovat dusík v hroznech

„Na rozdíl od našich sousedů v Rakousku nebo v Německu se u nás obsah dusíku v moštu bohužel příliš často neměří. Přitom obsah těchto látek je přinejmenším stejně důležitý jako sledovaný obsah cukru. Významně totiž ovlivňuje kvalitu vína,“ upozorňuje autor sady Ing. Mojmír Baroň, Ph.D. z Mendelovy univerzity v Brně.

Pro spolehlivý průběh alkoholového kvašení je přitom obsah asimilovatelného dusíku nutností. Pokud kvasinkám chybí výživa, proces výroby kvalitního vína (bez vedlejších nepříjemných tónů, jako je například hořčina) je ohrožen. V kritických situacích může dojít i k zastavení kvašení.

Pokud však vinař ještě před vinobraním zjistí, že hroznům dusíkaté látky chybí, může moštu výživu cíleně dodat. Zjištění požadovaného množství je přitom stěžejní. „Sypat výživu bez otestování obsahu dusíku se nevyplácí.

V hroznech ho nesmí být málo, ale ani příliš mnoho – ničí se tím senzorické vlastnosti vína, mizí typické charakteristiky jednotlivých odrůd a víno ztrácí na kvalitě. Pro představu může být rozdíl v chuti a kvalitě vína stejně odlišný jako u tradičně nebo průmyslově vyráběného piva,“ přibližuje Baroň.

Kromě množství asimilovatelného dusíku umožňuje nová sada testovat i množství titrovatelných kyselin, dalších látek důležitých pro kvalitu vína. „Jedna sada poslouží minimálně na dvacet testů, většině vinařů by tak měla vystačit na celé vinobraní,“ říká Ing. Miloš Balga z vedení společnosti BS vinařské potřeby, která získala licenci pro výrobu a sadu začne koncem září prodávat.

Zdroj: Centrum transferu technologií MENDELU

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A