vytisknout velikost písma Dobrá zpráva pro vinaře: díky výzkumu může být jejich víno kvalitnější

Menší i střední vinaři stojí často před rozhodnutím, zda mají či nemají investovat do laboratorních rozborů, aby zjistili, jestli má jejich réva dostatek výživy a obsahuje správné množství dusíku, který podstatně ovlivňuje výslednou kvalitu vína.

Od letošního podzimu získali díky výzkumu brněnských vědců třetí možnost – testovat si obsah asimilovatelného dusíku sami doma či v provozovně a ročně tak ušetřit několik tisícikorun. Umožní jim to analytická sada, kterou vyvinul Ústav vinohradnictví a vinařství na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně.

Proč testovat dusík v hroznech

„Na rozdíl od našich sousedů v Rakousku nebo v Německu se u nás obsah dusíku v moštu bohužel příliš často neměří. Přitom obsah těchto látek je přinejmenším stejně důležitý jako sledovaný obsah cukru. Významně totiž ovlivňuje kvalitu vína,“ upozorňuje autor sady Ing. Mojmír Baroň, Ph.D. z Mendelovy univerzity v Brně.

Pro spolehlivý průběh alkoholového kvašení je přitom obsah asimilovatelného dusíku nutností. Pokud kvasinkám chybí výživa, proces výroby kvalitního vína (bez vedlejších nepříjemných tónů, jako je například hořčina) je ohrožen. V kritických situacích může dojít i k zastavení kvašení.

Pokud však vinař ještě před vinobraním zjistí, že hroznům dusíkaté látky chybí, může moštu výživu cíleně dodat. Zjištění požadovaného množství je přitom stěžejní. „Sypat výživu bez otestování obsahu dusíku se nevyplácí.

V hroznech ho nesmí být málo, ale ani příliš mnoho – ničí se tím senzorické vlastnosti vína, mizí typické charakteristiky jednotlivých odrůd a víno ztrácí na kvalitě. Pro představu může být rozdíl v chuti a kvalitě vína stejně odlišný jako u tradičně nebo průmyslově vyráběného piva,“ přibližuje Baroň.

Kromě množství asimilovatelného dusíku umožňuje nová sada testovat i množství titrovatelných kyselin, dalších látek důležitých pro kvalitu vína. „Jedna sada poslouží minimálně na dvacet testů, většině vinařů by tak měla vystačit na celé vinobraní,“ říká Ing. Miloš Balga z vedení společnosti BS vinařské potřeby, která získala licenci pro výrobu a sadu začne koncem září prodávat.

Zdroj: Centrum transferu technologií MENDELU

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už je sezóna hub za námi? Pak budete překvapeni. Z některých lokalit nosí houbaři domů stále plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky z října 2019.

17.  10.  2019 |
Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsíc jsem vyhodila 465 věcí. Jak to šlo?

Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsí…

Máte pocit, že váš domov přetéká věcmi? Seberte odvahu a začněte vyhazovat. Tak jako já. Žiju se svou rodinou na padesáti metrech čtverečních a v jednu chvíli jsem si řekla dost. Jak mi šlo zbavit se osobních pokladů a co bylo nejtěžší?

6.  10.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni!

Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni…

Jak přezimovat kanu neboli dosnu? Není to nic složitého, hlízy vyjměte ze země, jen pozor, hlínu z nich neoklepávejte. Pokud jste kanu pěstovali v květináči, nemusíte ji z hlíny vyndavat, jen ji i s květináčem dejte dovnitř na studené místo. Jakou potřebuje teplotu?

9.  10.  2019 |