vytisknout velikost písma Do zahrady patří také oheň

Oheň v zahradě zdaleka nemá jen funkci čistě užitkovou. Plameny jsou příjemným doplňkem, posezení u nich pak bývá radostí celé rodiny. Nikdy bychom ale neměli zapomínat na starou pravdu o dobrém sluhovi, ale zlém pánu.
Do zahrady patří také oheň

Při používání ohně na zahradě se musíme mít na pozoru a dbát na bezpečnost. Ohniště v sobě spojuje funkci užitkovou i rekreační. V zahradě se mnohdy najde řada materiálu, který je potřeba spálit. Zbytky rostlin je možné zkompostovat, ořezané větve stromů rozdrtit, ale stejně toho ke spálení zůstává pěkná hromada. Navíc je oheň dobrým sluhou, večerní posezení u něj je příjemným zpestřením dne.

Klepněte pro větší obrázek

Založení ohniště

Před založením ohniště nezpomeneme, že při hoření vzniká dým, který by mohl obtěžovat okolí. Chceme-li si uchovat dobré vztahy se sousedy, není vhodné vytvářet ohniště v bezprostřední blízkosti domu. Nebezpečím by mohlo být i teplo ohně a odskakující jiskry. Pro ohniště tedy není vhodné místo pod stromy s převislými větvemi, ani v blízkosti dřevěných staveb. Volba umístění by měla být promyšleným krokem.

Spalujeme jen dostatečně proschlé dřevo, vytváříme tím mnohem méně kouře. V řadě obcí je doba pálení omezena vyhláškou, kterou je nutné dodržovat. Určitě se o takovém nařízení informujte na obecním úřadu v místě svého bydliště.

Klepněte pro větší obrázek

Obvod ohniště je vhodné vymezit nehořlavým materiálem, zabráníme tak nekontrolovanému šíření ohně. Dobře se k tomuto účelu hodí žulové kostky, pískovec nebo pálené cihly. Naopak neúčelný je vápenec, který působením tepla praská a drolí se. Vápenec najde v zahradě i jiné a mnohem efektnější uplatnění, například ve skalce.

Klepněte pro větší obrázek

Stavíme gril

Poněkud složitější je stavba zahradního grilu. Můžeme si samozřejmě vybrat z široké nabídky grilů v obchodech. Z cenou roste kvalita i velikost zařízení. Typově se dělí grily na elektrické, plynové (lávové kameny) a na dřevěné uhlí.

Klepněte pro větší obrázek

Gril vlastní konstrukce potěší nejvíce zdatné kutily, řadu prvků můžeme odvodit od podobných grilů dodávaných na klíč. Rozhodně musí splňovat požadavky na zdravotní nezávadnost. Rošt s pokrmy musí být umístěn mimo dosah plamenů, a to alespoň 30 cm vysoko. V této vzdálenosti je omezeno pronikání karcinogenních látek do grilovaných pokrmů. Podstatným úkolem dobrého grilu je i odvod tuku a šťávy z pokrmů mimo ohniště.

Grilování je hotové umění a musíme se mu naučit. První zkušenost většinou nebývá příliš povzbudivá. Rozhodně jedinečná chuť grilovaných pokrmů za trochu námahy stojí.

Klepněte pro větší obrázek

Oheň plane, udírna udí

Velice oblíbenou zahradní stavbou je také udírna. Podstatou uzení je pomalá tepelná úprava pokrmů teplým kouřem. Při stavbě udírny je proto potřebné vytvořit 150 až 200 cm dlouhý ochlazovací kanál z dlaždic, cihel nebo betonových trubek, který jedním koncem ústí do roštu, ve kterém se topí, druhý konec vede do vlastního tělesa udírny, ve kterém jsou zpracovávané potraviny uskladněny. Z udírny kouř uniká malým komínem.

Kouř by měl mít teplotu 70–100 °C, jemné uzení se však provádí při teplotách ještě nižších (25 °C). Doba uzení je závislá na teplotě kouře: při vyšších teplotách trvá několik hodin, při jemném uzení se prodlužuje i na několik dnů. Určitě bychom neměli udírnu vytápět dřevem hnijícím, impregnovaným nebo barveným, vhodné je především dřevo stromů listnatých, s oblibou se používá dřevo stromů ovocných.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obchodu

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obch…

Plody manga, které jsou právě nyní na trhu, u nás zdomácněly velmi rychle. Mangovník sice mezi běžně pěstované pokojové květiny nepatří, ale z pecky jej vypěstujeme celkem snadno. Jen vědět, jak na to.

7.  1.  2018 |
5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pomeranče

5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pome…

Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen tak, lisujeme z nich čerstvý džus, přidáváme je do dezertů a koláčů. Slupky z nich ale vždycky skončí v koši, v lepším případě v kompostu. Přitom existuje spousta praktických způsobů jejich využití.

6.  1.  2018 |
Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami.

6.  12.  2017 |
Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, co právě letí

Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, …

Nové trendy vládnou nejen módě, ale i interiérovému designu. Přední světoví výrobci nábytku každoročně vyhlašují styly, prvky a barvy, které budou aktuálně módní. Zajímá vás, jaké to jsou pro ten letošní rok? Podívejte se do naší fotogalerie a inspirujte se!

16.  1.  2018 |
Zahradní přístřešky aneb Vtipné tipy, jak na zahradě uložit zahradní náčiní

Zahradní přístřešky aneb Vtipné tipy, jak na …

Každý z nás jistě někdy řešil otázku "kam s ním". Připravili jsme pro vás několik tipů, kam uklidit sekačku, kolečko, hrábě, tyčky k rajčatům nebo skládací pařeniště.

11.  1.  2018 |