vytisknout velikost písma Do zahrady patří také oheň

Oheň v zahradě zdaleka nemá jen funkci čistě užitkovou. Plameny jsou příjemným doplňkem, posezení u nich pak bývá radostí celé rodiny. Nikdy bychom ale neměli zapomínat na starou pravdu o dobrém sluhovi, ale zlém pánu.
Do zahrady patří také oheň

Při používání ohně na zahradě se musíme mít na pozoru a dbát na bezpečnost. Ohniště v sobě spojuje funkci užitkovou i rekreační. V zahradě se mnohdy najde řada materiálu, který je potřeba spálit. Zbytky rostlin je možné zkompostovat, ořezané větve stromů rozdrtit, ale stejně toho ke spálení zůstává pěkná hromada. Navíc je oheň dobrým sluhou, večerní posezení u něj je příjemným zpestřením dne.

Klepněte pro větší obrázek

Založení ohniště

Před založením ohniště nezpomeneme, že při hoření vzniká dým, který by mohl obtěžovat okolí. Chceme-li si uchovat dobré vztahy se sousedy, není vhodné vytvářet ohniště v bezprostřední blízkosti domu. Nebezpečím by mohlo být i teplo ohně a odskakující jiskry. Pro ohniště tedy není vhodné místo pod stromy s převislými větvemi, ani v blízkosti dřevěných staveb. Volba umístění by měla být promyšleným krokem.

Spalujeme jen dostatečně proschlé dřevo, vytváříme tím mnohem méně kouře. V řadě obcí je doba pálení omezena vyhláškou, kterou je nutné dodržovat. Určitě se o takovém nařízení informujte na obecním úřadu v místě svého bydliště.

Klepněte pro větší obrázek

Obvod ohniště je vhodné vymezit nehořlavým materiálem, zabráníme tak nekontrolovanému šíření ohně. Dobře se k tomuto účelu hodí žulové kostky, pískovec nebo pálené cihly. Naopak neúčelný je vápenec, který působením tepla praská a drolí se. Vápenec najde v zahradě i jiné a mnohem efektnější uplatnění, například ve skalce.

Klepněte pro větší obrázek

Stavíme gril

Poněkud složitější je stavba zahradního grilu. Můžeme si samozřejmě vybrat z široké nabídky grilů v obchodech. Z cenou roste kvalita i velikost zařízení. Typově se dělí grily na elektrické, plynové (lávové kameny) a na dřevěné uhlí.

Klepněte pro větší obrázek

Gril vlastní konstrukce potěší nejvíce zdatné kutily, řadu prvků můžeme odvodit od podobných grilů dodávaných na klíč. Rozhodně musí splňovat požadavky na zdravotní nezávadnost. Rošt s pokrmy musí být umístěn mimo dosah plamenů, a to alespoň 30 cm vysoko. V této vzdálenosti je omezeno pronikání karcinogenních látek do grilovaných pokrmů. Podstatným úkolem dobrého grilu je i odvod tuku a šťávy z pokrmů mimo ohniště.

Grilování je hotové umění a musíme se mu naučit. První zkušenost většinou nebývá příliš povzbudivá. Rozhodně jedinečná chuť grilovaných pokrmů za trochu námahy stojí.

Klepněte pro větší obrázek

Oheň plane, udírna udí

Velice oblíbenou zahradní stavbou je také udírna. Podstatou uzení je pomalá tepelná úprava pokrmů teplým kouřem. Při stavbě udírny je proto potřebné vytvořit 150 až 200 cm dlouhý ochlazovací kanál z dlaždic, cihel nebo betonových trubek, který jedním koncem ústí do roštu, ve kterém se topí, druhý konec vede do vlastního tělesa udírny, ve kterém jsou zpracovávané potraviny uskladněny. Z udírny kouř uniká malým komínem.

Kouř by měl mít teplotu 70–100 °C, jemné uzení se však provádí při teplotách ještě nižších (25 °C). Doba uzení je závislá na teplotě kouře: při vyšších teplotách trvá několik hodin, při jemném uzení se prodlužuje i na několik dnů. Určitě bychom neměli udírnu vytápět dřevem hnijícím, impregnovaným nebo barveným, vhodné je především dřevo stromů listnatých, s oblibou se používá dřevo stromů ovocných.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |