vytisknout velikost písma Do zahrady patří také oheň

Oheň v zahradě zdaleka nemá jen funkci čistě užitkovou. Plameny jsou příjemným doplňkem, posezení u nich pak bývá radostí celé rodiny. Nikdy bychom ale neměli zapomínat na starou pravdu o dobrém sluhovi, ale zlém pánu.
Do zahrady patří také oheň

Při používání ohně na zahradě se musíme mít na pozoru a dbát na bezpečnost. Ohniště v sobě spojuje funkci užitkovou i rekreační. V zahradě se mnohdy najde řada materiálu, který je potřeba spálit. Zbytky rostlin je možné zkompostovat, ořezané větve stromů rozdrtit, ale stejně toho ke spálení zůstává pěkná hromada. Navíc je oheň dobrým sluhou, večerní posezení u něj je příjemným zpestřením dne.

Klepněte pro větší obrázek

Založení ohniště

Před založením ohniště nezpomeneme, že při hoření vzniká dým, který by mohl obtěžovat okolí. Chceme-li si uchovat dobré vztahy se sousedy, není vhodné vytvářet ohniště v bezprostřední blízkosti domu. Nebezpečím by mohlo být i teplo ohně a odskakující jiskry. Pro ohniště tedy není vhodné místo pod stromy s převislými větvemi, ani v blízkosti dřevěných staveb. Volba umístění by měla být promyšleným krokem.

Spalujeme jen dostatečně proschlé dřevo, vytváříme tím mnohem méně kouře. V řadě obcí je doba pálení omezena vyhláškou, kterou je nutné dodržovat. Určitě se o takovém nařízení informujte na obecním úřadu v místě svého bydliště.

Klepněte pro větší obrázek

Obvod ohniště je vhodné vymezit nehořlavým materiálem, zabráníme tak nekontrolovanému šíření ohně. Dobře se k tomuto účelu hodí žulové kostky, pískovec nebo pálené cihly. Naopak neúčelný je vápenec, který působením tepla praská a drolí se. Vápenec najde v zahradě i jiné a mnohem efektnější uplatnění, například ve skalce.

Klepněte pro větší obrázek

Stavíme gril

Poněkud složitější je stavba zahradního grilu. Můžeme si samozřejmě vybrat z široké nabídky grilů v obchodech. Z cenou roste kvalita i velikost zařízení. Typově se dělí grily na elektrické, plynové (lávové kameny) a na dřevěné uhlí.

Klepněte pro větší obrázek

Gril vlastní konstrukce potěší nejvíce zdatné kutily, řadu prvků můžeme odvodit od podobných grilů dodávaných na klíč. Rozhodně musí splňovat požadavky na zdravotní nezávadnost. Rošt s pokrmy musí být umístěn mimo dosah plamenů, a to alespoň 30 cm vysoko. V této vzdálenosti je omezeno pronikání karcinogenních látek do grilovaných pokrmů. Podstatným úkolem dobrého grilu je i odvod tuku a šťávy z pokrmů mimo ohniště.

Grilování je hotové umění a musíme se mu naučit. První zkušenost většinou nebývá příliš povzbudivá. Rozhodně jedinečná chuť grilovaných pokrmů za trochu námahy stojí.

Klepněte pro větší obrázek

Oheň plane, udírna udí

Velice oblíbenou zahradní stavbou je také udírna. Podstatou uzení je pomalá tepelná úprava pokrmů teplým kouřem. Při stavbě udírny je proto potřebné vytvořit 150 až 200 cm dlouhý ochlazovací kanál z dlaždic, cihel nebo betonových trubek, který jedním koncem ústí do roštu, ve kterém se topí, druhý konec vede do vlastního tělesa udírny, ve kterém jsou zpracovávané potraviny uskladněny. Z udírny kouř uniká malým komínem.

Kouř by měl mít teplotu 70–100 °C, jemné uzení se však provádí při teplotách ještě nižších (25 °C). Doba uzení je závislá na teplotě kouře: při vyšších teplotách trvá několik hodin, při jemném uzení se prodlužuje i na několik dnů. Určitě bychom neměli udírnu vytápět dřevem hnijícím, impregnovaným nebo barveným, vhodné je především dřevo stromů listnatých, s oblibou se používá dřevo stromů ovocných.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |