7
Fotogalerie

Do poloviny června vysejte kadeřávek

Nedaří se vám vypěstovat tolik doporučovanou a zdraví prospěšnou brokolici? Nevadí, zkuste to s kadeřávkem, určitě uspějete. Nenáročná zelenina, jakou kadeřávek je, se pěstuje snadno, roste i ve vyšších polohách, nemá zvláštní požadavky na půdu a snese i polostín.

Kapusta kadeřavá, jak se někdy říká kadeřávku (Brassica oleracea convar. Acephela), má příznivce po celém světě. U nás je trochu v pozadí zájmu, přitom je to zelenina chutná, kterou lze připravit na mnoho způsobů.

V červnu do země

Kadeřávek, jehož osivo koupíte za pár korun, můžete vysévat přímo na záhon od konce května do poloviny června. Pěstuje se jako následná plodina, takže pro něj můžete využít prázdný záhon po salátu nebo raných kedlubnách.

Vysévat můžete hodně řídce do řádků nebo do hrůbků se čtyřmi pěti semínky. Rostliny pak vyjednotíte, aby byly aspoň šedesát centimetrů od sebe. Řádky by měly mít rozestup na půl metru: kadeřávek je dost mohutná rostlina, i když existují i odrůdy subtilnější, a dokonce miniaturní, například odrůda 'Snowbor'.

kaderavek_1.jpg  kaderavek_6.jpg
Chybí vám něco atraktivního ke vstupním dveřím? Kadeřávek s červenými listy pěstovaný v nádobě, podsazený okrasnými rostlinami, může být řešením 

Pod tímto pojmenováním najdete kadeřávek s tmavými, hodně zvlněnými listy a výškou do půl metru, takže se hodí i pro menší zahrádky. Kadeřávky s bělozelenými a mírně vlnitými listy bývají označovány jako sibiřské, patrně kvůli opravdu vysoké odolnosti vůči mrazu.

Italské odrůdy mají ploché listy, zvlnění není tak výrazné ani po okrajích a také mezi nimi najdete červenolisté odrůdy. Většina kadeřávků dorůstá do devadesáti centimetrů, ale pokud byste chtěli něco mimořádně vysokého, zvolte odrůdu 'Jersey Kale', mající dva a půl metru.

kaderavek_2.jpg
Kadeřávek se pěstuje v mnoha typech nejen barevných. Odrůdy se liší i tvarem a zvlněním listů nebo šířkou listové čepele

Skotská kapusta

Kadeřávek má jednu výbornou vlastnost: netrpí běžnými chorobami košťálovin, má i menší nároky na vláhu a světlo. Občas mu sice spodní listy napadnou mšice nebo molice, ale nikdy se jim nepovede rostlinu zdecimovat. Zlikvidujte je opakovanými postřiky proti savému hmyzu, a to v pětidenních intervalech.

kaderavek_4.jpg
Boj s molicemi: dobré je ošetřit rostliny postřikovačem s tryskou, která vám snadno umožní ošetřit spodní strany listů, kde se škůdce zdržuje

Sklízejte od léta, doroste

Kadeřávek v růstu nezastavíte, a tak si jeho listy můžete sklízet od léta až do zimy. Sbírají se spodní listy, vrchol stále přirůstá. Červenolisté odrůdy, jako je 'Scarlet', mají maličko pomalejší růst, přesto bývají vyšší než jeden metr. Pokud toužíte po úplně nejkudrnatějším kadeřávku, mohl by pro vás být ten pravý 'Kadet'.

Listy mají vysoký obsah vápníku, hořčíku, draslíku, fosforu i železa. Podobně jako brokolice má kadeřávek vysoký obsah vitaminu A, C, E a beta-karotenu. Vysoký obsah vlákniny čistí střeva a působí proti zácpě jako přírodní projímadlo. Kombinace vitaminů a minerálů pomáhá proti potížím při osteoporóze a snižuje hladinu nevhodného cholesterolu v krvi.

kaderavek_3.jpg
Semena takto zvláštního kadeřávku je třeba hledat v nabídkách specializovaných semenářských firem, běžně nejsou v nabídce obchodů

Příloha i náhrada masitých jídel

Příprava kadeřávku je jednoduchá: oprané listy hoďte do malého množství vařící vody a nechte asi osm minut povařit. Po okapání vyřízněte nejsilnější žebra a listy buď pomelte, nebo posekejte najemno. Budete-li dělat masové závitky, mletí či sekání odpadá: list naplníte mletým masem a zavinete.

Čerstvé listy kadeřávku zabalené do fólie vydrží v chladničce čtyři dny!

Nejjednodušší je příprava dušeného kadeřávku. Uvařené listy pomelte (nasekejte), orestujte s cibulí, okořeňte pepřem a muškátovým květem. Hodí se jako příloha k masu, případně můžete hotovou směs zamíchat do mletého masa a udělat karbanátky. Do mrazivých dnů je nejlepší hustá polévka z kadeřávku.

kaderavek_5.jpg
Kadeřávek se dá sklízet celou zimu. Pokud mrazy dlouhodobě neklesnou pod minus patnáct stupňů, máte k dispozici stále čerstvé vitaminy

Chovatele domácích králíků, morčat a všelijakých zvířátek určitě potěší, že s kadeřávkem na zahradě pro ně budou mít zásobu čerstvého krmení i v zimě. Listy ale nedávejte zvířatům dřív, než rozmrznou, mohli byste jim přivodit zažívací potíže.

kaderavek_7.jpg

Morčeti nebo králíkovi udělá v zimě čerstvý kadeřávek radost 

Komu se nechce v mrazech chodit pro zeleninu ven, může si kadeřávek včas zamrazit. Z listů po minutovém spaření ve vařící vodě odstraňte nejsilnější stonek, nechte je okapat, vychladnout a pak je celé, pomleté či nasekané dejte v sáčcích do mrazáku.

Foto: Profimedia

Doporučujeme

Články odjinud