vytisknout velikost písma Do kanceláří vtrhlo jaro, za okny je tuhá zima

Lidé se odmítají smířit s drsnou dlouhou zimou. Do kanceláří vtrhlo jaro a na stolech se objevují primule, bramboříky a krokusy.

Dlouhá nekončící zima působí nepříznivě na psychiku člověka. Předpověď počasí ale nedává naději, že by jaro letos přišlo v plné síle již kolem 21. března. Mnozí pracující si do kanceláří přinášejí květináčky s předpěstovanými prvosenkami (Primula), krokusy (Crocus) a bramboříky (Cyclamen). Interiér se tak mění v jarem nabité prostředí, a podle psychologů je to dobrá cesta, jak konec tuhé zimy přečkat bez odlivu energie.

Stačí letmý pohled na něžné kvítky jarních rostlin a duše se na chvíli uvolní a ztiší. Dlouho však v teplém suchém prostředí úřadů žádná z těchto jemných krásek nevydrží. Bramboříky (Cyclamen) stejně jako petrklíče (Primula) mají rády teploty okolo patnácti stupňů Celsia. Při vyšších rychle odkvétají. Zahradníci však tvrdí: "Jsou to rostliny sezónní, určené k výzdobě interiéru. Počítá se s tím, že vydrží jen o chvíli déle než řezané květy, a pak se vyhodí."

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |