vytisknout velikost písma Do kanceláří vtrhlo jaro, za okny je tuhá zima

Lidé se odmítají smířit s drsnou dlouhou zimou. Do kanceláří vtrhlo jaro a na stolech se objevují primule, bramboříky a krokusy.

Dlouhá nekončící zima působí nepříznivě na psychiku člověka. Předpověď počasí ale nedává naději, že by jaro letos přišlo v plné síle již kolem 21. března. Mnozí pracující si do kanceláří přinášejí květináčky s předpěstovanými prvosenkami (Primula), krokusy (Crocus) a bramboříky (Cyclamen). Interiér se tak mění v jarem nabité prostředí, a podle psychologů je to dobrá cesta, jak konec tuhé zimy přečkat bez odlivu energie.

Stačí letmý pohled na něžné kvítky jarních rostlin a duše se na chvíli uvolní a ztiší. Dlouho však v teplém suchém prostředí úřadů žádná z těchto jemných krásek nevydrží. Bramboříky (Cyclamen) stejně jako petrklíče (Primula) mají rády teploty okolo patnácti stupňů Celsia. Při vyšších rychle odkvétají. Zahradníci však tvrdí: "Jsou to rostliny sezónní, určené k výzdobě interiéru. Počítá se s tím, že vydrží jen o chvíli déle než řezané květy, a pak se vyhodí."

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |