Do čeho oblékneme střechu

Do čeho oblékneme střechu

Beze střechy si nelze představit dům, střecha je zase nemyslitelná bez krytiny. A právě výběr této součásti stavby je pro kvalitu střechy zřejmě tím nejdůležitějším.

Možností, čím střechu pokrýt, aby plnila svou funkci, je mnoho, přesto ale v tomto případě nemáme volbu zcela svobodnou. Omezuje nás řada faktorů, s nimiž musíme počítat. Jde zejména o technická kritéria, která určuje samotná konstrukce domu. Záleží na únosnosti krovu i na sklonu, který střecha má mít. Bez významu není ani prostředí, kde dům stojí – mnohdy je omezujícím faktorem charakter zástavby nebo krajiny, který není radno nějakým výstřelkem narušit.

Od tradice až po experiment

Variant, z nichž můžeme vybírat, pokud jde o materiál krytiny, je mnoho. Současný trh nabízí jak tradiční, po staletí užívané materiály v nových provedeních, tak i nové typy krytiny. Nabídka by tedy měla uspokojit v zásadě jakékoli technické i estetické požadavky.

Z čeho můžeme vybírat:

  • pálené tašky
  • vláknocementové a betonové střešní tašky
  • břidlice
  • kovové krytiny (ocel, hliník…)
  • lepenka, fólie
  • asfaltové šindele
  • došky
  • dřevěné šindele
  • zelená (živá) střech

 

Jedním z kritérií pro výběr krytiny je její váha, která spočine na krovu a tedy i na celé konstrukci domu. Jaké jsou možnosti, když budeme v souvislosti s krytinou uvažovat o zatížení střechy? Lze pořídit krytinu, která metr čtvereční zatíží pouhými několika málo kilogramy, na druhou stranu krovu můžeme naložit až osmdesát kilogramů na metr

  • bobrovka: beton – 84 kg/m2
  • bobrovka: pálená – 78 kg/m2
  • profilovaná betonová taška – 45 kg/m2
  • drážková taška z pálené hlíny – 38–44 kg/m2
  • asfaltový šindel – 11–19 kg/m2
  • plech (různé výrobky) – 2–7 kg/m2

Jiným limitujícím faktorem je sklon střechy, který – zvláště pokud jde o výměnu starší krytiny za novou – jen těžko můžeme ovlivnit. Již při listování katalogem výrobků bychom proto měli věnovat pozornost údajům, pro jaké sklony je ten který výrobek určen – seriózní výrobci tyto údaje automaticky uvádějí v charakteristikách výrobků.

Každý z uvedených typů krytí střechy má své klady i nedostatky a stěží je lze v krátkosti shrnout. Jen o tvorbě zelených střech existuje poměrně rozsáhlá literatura a také alternativním materiálům, jako je slaměný nebo rákosový došek, se věnují specializované stránky zaměřené na ekologické stavitelství a alternativy. Zmíníme tedy jen (některé) základní typy krytiny, které se používají nejčastěji.

Pálená taška drží pozice

Výrobkem se staletou tradicí, který si stále drží pevné místo mezi materiály střešních krytin, je pálená taška. Je to především díky jejím vlastnostem, jež jiné materiály nemají nebo jen stěží dosahují jejich parametrů – má vysoký tepelný odpor a zároveň schopnost propouštět vodní páry, je stálobarevná, odolává chemickým i povětrnostním vlivům a hodí se i do extrémních klimatických poměrů. Lze ji přibarvovat do značné škály barev a odstínů a také pokud jde o rozměry a tvary výrobků je pálená krytina značně variabilní. Jeji jistou nevýhodou je poměrně velká váha – je jen o málo lehčí než betonová krytina – a také cenově patří k nákladnějším materiálům.

Betonová konkurence

Betonová střešní krytina úspěšně konkuruje páleným taškám a získala si značnou oblibu. Přestože tradice její výroby byla u nás obnovena až v osmdesátých letech minulého století, je současný sortiment betonových tašek a doplňků široký a např. společnost KM Beta nabízí střešní systém, který obsahuje kolem padesáti výrobků určených pro střechy. Současná kvalita betonové střešní krytiny umožňuje výrobcům poskytovat na tyto produkty třicetiletou záruku s tím, že jejich reálná životnost dosahuje cca sta let. Betonové tašky odolávají dobře mrazu, a v barevných variací předčí pálenou tašku. Jejich nevýhodou je opět značné zatížení krovu.

Prosazují se i kovy

Betonové i pálené krytině začíná poměrně úspěšně konkurovat kov, většinou zastoupená ocelí nebo hliníkem. Současné střešní kovové dílce nepřipomínají mnohdy plech ani přibližně a svým vzhledem napodobují pálenou střešní krytinu, jíž se mnohdy plně vyrovnají i pokud jde o životnost. Do realizace stavby vnášejí své typické výhody, kterými jsou především snadná manipulace jak při dopravě, tak během vlastní stavby, ale i nízká hmotnost celé konstrukce. Proto jsou vhodné nejen pro realizaci nových střech, ale i pro rekonstrukce starších staveb, kdy stav krovů neumožňuje větší zatížení. Na kovové střešní krytiny dodavatelé při dodržení předepsaných technologií poskytují záruku od desíti do čtyřiceti let, deklarují však přitom jejich životnost až třikrát delší.

Doporučujeme

Články odjinud