vytisknout velikost písma Dlažba je základem zahrady

Vhodné dláždění pěšin a chodníků odpovídá typu a použití zahrady. Rozhodně by mělo ladit s celkovou kompozicí, a naopak nenarušovat harmonii. Vhodná dlažba na sebe nepoutá pozornost. Je pouze třešničkou na dortu.
Dlažba je základem zahrady

Zpevněné plochy a cesty jsou přirozenou součástí zahrad podobně jako drobná architektura (pergoly, krby aj.). Měli bychom však mít na paměti, že zvláště v malých zahradách je třeba šetřit jejich množstvím. Chodníky a cestičky v zahradě jsou to, co podlaha v interiéru. Proto musíme pečlivě zvážit výběr materiálu.

Klepněte pro větší obrázek

Zpevněné povrchy budujeme jen tam, kde je to bezpodmínečně nutné, tedy na plochách nejvíce zatěžovaných sešlapáváním, na trasách cest a u posezení s venkovním nábytkem. Každá zhutnělá či dlážděná plocha snižuje v zahradě vsak vody. Naopak většinou zvyšuje teplotu v prostředí a vypařování.

Klepněte pro větší obrázek

Konstrukci dlažby vybíráme v souladu s plánovaným využitím. V místech, která slouží k častému pojíždění vozidel, ukládáme dlažbu do betonového lože. Ostatní plochy včetně občasně pojížděných cest stačí uložit do řádně zhutněného písku.

Podle použité hmoty rozeznáváme povrchy mlatové (ušlapaná, zhutnělá zemina) a dlážděné: z mrazuvzdorných cihel – zvonivek, dlaždic (z terakoty, přírodního i umělého kamene, z betonu – známá zámková dlažba) a z přírodního lomového kamene nebo oblázků. Při výběru posuzujeme barevnost a vhodnou strukturu povrchu dlažby.

Klepněte pro větší obrázek

U dlážděných cest můžeme materiál klást mnoha způsoby: pravidelně, nepravidelně nebo vytvářet ve velkých trávmíkových plochách nášlapné plošky z jednotlivých kusů dlaždic či kamenů.

Klepněte pro větší obrázek

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |