vytisknout velikost písma Dlažba je základem zahrady

Vhodné dláždění pěšin a chodníků odpovídá typu a použití zahrady. Rozhodně by mělo ladit s celkovou kompozicí, a naopak nenarušovat harmonii. Vhodná dlažba na sebe nepoutá pozornost. Je pouze třešničkou na dortu.
Dlažba je základem zahrady

Zpevněné plochy a cesty jsou přirozenou součástí zahrad podobně jako drobná architektura (pergoly, krby aj.). Měli bychom však mít na paměti, že zvláště v malých zahradách je třeba šetřit jejich množstvím. Chodníky a cestičky v zahradě jsou to, co podlaha v interiéru. Proto musíme pečlivě zvážit výběr materiálu.

Klepněte pro větší obrázek

Zpevněné povrchy budujeme jen tam, kde je to bezpodmínečně nutné, tedy na plochách nejvíce zatěžovaných sešlapáváním, na trasách cest a u posezení s venkovním nábytkem. Každá zhutnělá či dlážděná plocha snižuje v zahradě vsak vody. Naopak většinou zvyšuje teplotu v prostředí a vypařování.

Klepněte pro větší obrázek

Konstrukci dlažby vybíráme v souladu s plánovaným využitím. V místech, která slouží k častému pojíždění vozidel, ukládáme dlažbu do betonového lože. Ostatní plochy včetně občasně pojížděných cest stačí uložit do řádně zhutněného písku.

Podle použité hmoty rozeznáváme povrchy mlatové (ušlapaná, zhutnělá zemina) a dlážděné: z mrazuvzdorných cihel – zvonivek, dlaždic (z terakoty, přírodního i umělého kamene, z betonu – známá zámková dlažba) a z přírodního lomového kamene nebo oblázků. Při výběru posuzujeme barevnost a vhodnou strukturu povrchu dlažby.

Klepněte pro větší obrázek

U dlážděných cest můžeme materiál klást mnoha způsoby: pravidelně, nepravidelně nebo vytvářet ve velkých trávmíkových plochách nášlapné plošky z jednotlivých kusů dlaždic či kamenů.

Klepněte pro větší obrázek

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |