vytisknout velikost písma Dlažba je základem zahrady

Vhodné dláždění pěšin a chodníků odpovídá typu a použití zahrady. Rozhodně by mělo ladit s celkovou kompozicí, a naopak nenarušovat harmonii. Vhodná dlažba na sebe nepoutá pozornost. Je pouze třešničkou na dortu.
Dlažba je základem zahrady

Zpevněné plochy a cesty jsou přirozenou součástí zahrad podobně jako drobná architektura (pergoly, krby aj.). Měli bychom však mít na paměti, že zvláště v malých zahradách je třeba šetřit jejich množstvím. Chodníky a cestičky v zahradě jsou to, co podlaha v interiéru. Proto musíme pečlivě zvážit výběr materiálu.

Klepněte pro větší obrázek

Zpevněné povrchy budujeme jen tam, kde je to bezpodmínečně nutné, tedy na plochách nejvíce zatěžovaných sešlapáváním, na trasách cest a u posezení s venkovním nábytkem. Každá zhutnělá či dlážděná plocha snižuje v zahradě vsak vody. Naopak většinou zvyšuje teplotu v prostředí a vypařování.

Klepněte pro větší obrázek

Konstrukci dlažby vybíráme v souladu s plánovaným využitím. V místech, která slouží k častému pojíždění vozidel, ukládáme dlažbu do betonového lože. Ostatní plochy včetně občasně pojížděných cest stačí uložit do řádně zhutněného písku.

Podle použité hmoty rozeznáváme povrchy mlatové (ušlapaná, zhutnělá zemina) a dlážděné: z mrazuvzdorných cihel – zvonivek, dlaždic (z terakoty, přírodního i umělého kamene, z betonu – známá zámková dlažba) a z přírodního lomového kamene nebo oblázků. Při výběru posuzujeme barevnost a vhodnou strukturu povrchu dlažby.

Klepněte pro větší obrázek

U dlážděných cest můžeme materiál klást mnoha způsoby: pravidelně, nepravidelně nebo vytvářet ve velkých trávmíkových plochách nášlapné plošky z jednotlivých kusů dlaždic či kamenů.

Klepněte pro větší obrázek

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

5.  11.  2019 |
Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá hezky po celý rok?

Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá he…

Už zítra jsou tu Dušičky. Svátek, kdy vzpomínáme na naše zemřelé blízké a zdobíme místo jejich posledního odpočinku. Jaké květiny ale vybrat, aby vydržely nejhezčí co nejdéle? Poradíme vám.

1.  11.  2019 |
Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: Nadvládu šedé rozbíjí mozaika i patchwork

Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: …

Obklady se v domácnosti nemění příliš často, jejich vzhled je tak třeba vybírat skutečně důkladně. Co nás v obchodech aktuálně zaujalo?

6.  11.  2019 |
Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vydrží vám až do další sklizně

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vyd…

Máte doma sklizené ořechy a přemýšlíte, co s nimi udělat? Uložte je způsobem, jakým to dělaly naše babičky. Jen tak budete mít jistotu, že vám nežluknou ani nezplesniví. Prozradíme vám, jak zajistit, aby stále chutnaly jako čerstvé.

9.  11.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |