vytisknout velikost písma Díky štípačkám je dřina minulostí

Štípání dřeva sekerou ve slunečném dni může být pár chvil i svéráznou relaxací, zvlášť když se potřebujete vybít nebo oprostit od běžných starostí. Existuje však mnohem elegantnější způsob, jak se zbavit hromady špalků.
Díky štípačkám je dřina minulostí

Stačí málo: pořídit si výkonnou štípačku, s níž bez zbytečné dřiny dokážete zpracovat i větší množství palivového dřeva. Navíc naprosto bezpečně, protože ovládání stroje je řešeno tak, aby vaše ruce nemohly přijít k úhoně. 

Jak skvělým pomocníkem štípačky jsou, dokázal nedávný test v Mnichovicích. Zatímco muž se štípačkou bez problémů zpracoval deset metrových polen za necelých třináct minut, jeho protivník se sekerou, kalačem a klíny udolal za stejnou dobu ani ne tři. 

Jednoduchý stroj i práce

Štípačky přitom nejsou konstrukčně nijak složité. Tvoří je celokovový rám a elektromotor, který pohání píst a následně i štípací klín. Práce s nimi se proto nemusíte obávat – stačí položit špalek na pracovní plochu, pak už všechno zvládnete pomocí ovládacích prvků.

Klepněte pro větší obrázek
Foto: Mountfield 

Při výběru správného stroje ovšem musíte zohlednit, na jak velké kusy dřeva a jak často ho budete používat. Pokud chcete zpracovávat jen menší množství polen, jejichž délka se pohybuje kolem půl metru a průměr od 10 do 25 cm, stačí vám horizontální štípačka. 

Pomůže také čtyřhranný klín

Na větší kusy je určena štípačka vertikální. S ní si můžete troufnout i na polena dlouhá více než metr s průměrem do 40 cm, s nimiž byste jinak museli zápolit s kalačem a klíny. U některých modelů je přitom dosaženo tlaku až 20 tun.

Klepněte pro větší obrázek
Foto: Mountfield 

Tyto štípačky jsou navíc vybaveny kleštěmi, které zajišťují ještě větší bezpečnost. Práci vám usnadní také čtyřhranný klín, jímž „naporcujete“ polena hned na čtvrtky. 

Při nákupu byste neměli zapomenout ani na ochranné pomůcky. Samozřejmostí by měly být ochranné rukavice a brýle, případně štít.  

Autor: Michal Remeš

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |