vytisknout velikost písma Díky štípačkám je dřina minulostí

Štípání dřeva sekerou ve slunečném dni může být pár chvil i svéráznou relaxací, zvlášť když se potřebujete vybít nebo oprostit od běžných starostí. Existuje však mnohem elegantnější způsob, jak se zbavit hromady špalků.
Díky štípačkám je dřina minulostí

Stačí málo: pořídit si výkonnou štípačku, s níž bez zbytečné dřiny dokážete zpracovat i větší množství palivového dřeva. Navíc naprosto bezpečně, protože ovládání stroje je řešeno tak, aby vaše ruce nemohly přijít k úhoně. 

Jak skvělým pomocníkem štípačky jsou, dokázal nedávný test v Mnichovicích. Zatímco muž se štípačkou bez problémů zpracoval deset metrových polen za necelých třináct minut, jeho protivník se sekerou, kalačem a klíny udolal za stejnou dobu ani ne tři. 

Jednoduchý stroj i práce

Štípačky přitom nejsou konstrukčně nijak složité. Tvoří je celokovový rám a elektromotor, který pohání píst a následně i štípací klín. Práce s nimi se proto nemusíte obávat – stačí položit špalek na pracovní plochu, pak už všechno zvládnete pomocí ovládacích prvků.

Klepněte pro větší obrázek
Foto: Mountfield 

Při výběru správného stroje ovšem musíte zohlednit, na jak velké kusy dřeva a jak často ho budete používat. Pokud chcete zpracovávat jen menší množství polen, jejichž délka se pohybuje kolem půl metru a průměr od 10 do 25 cm, stačí vám horizontální štípačka. 

Pomůže také čtyřhranný klín

Na větší kusy je určena štípačka vertikální. S ní si můžete troufnout i na polena dlouhá více než metr s průměrem do 40 cm, s nimiž byste jinak museli zápolit s kalačem a klíny. U některých modelů je přitom dosaženo tlaku až 20 tun.

Klepněte pro větší obrázek
Foto: Mountfield 

Tyto štípačky jsou navíc vybaveny kleštěmi, které zajišťují ještě větší bezpečnost. Práci vám usnadní také čtyřhranný klín, jímž „naporcujete“ polena hned na čtvrtky. 

Při nákupu byste neměli zapomenout ani na ochranné pomůcky. Samozřejmostí by měly být ochranné rukavice a brýle, případně štít.  

Autor: Michal Remeš

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |