vytisknout velikost písma Díky štípačkám je dřina minulostí

Štípání dřeva sekerou ve slunečném dni může být pár chvil i svéráznou relaxací, zvlášť když se potřebujete vybít nebo oprostit od běžných starostí. Existuje však mnohem elegantnější způsob, jak se zbavit hromady špalků.
Díky štípačkám je dřina minulostí

Stačí málo: pořídit si výkonnou štípačku, s níž bez zbytečné dřiny dokážete zpracovat i větší množství palivového dřeva. Navíc naprosto bezpečně, protože ovládání stroje je řešeno tak, aby vaše ruce nemohly přijít k úhoně. 

Jak skvělým pomocníkem štípačky jsou, dokázal nedávný test v Mnichovicích. Zatímco muž se štípačkou bez problémů zpracoval deset metrových polen za necelých třináct minut, jeho protivník se sekerou, kalačem a klíny udolal za stejnou dobu ani ne tři. 

Jednoduchý stroj i práce

Štípačky přitom nejsou konstrukčně nijak složité. Tvoří je celokovový rám a elektromotor, který pohání píst a následně i štípací klín. Práce s nimi se proto nemusíte obávat – stačí položit špalek na pracovní plochu, pak už všechno zvládnete pomocí ovládacích prvků.

Klepněte pro větší obrázek
Foto: Mountfield 

Při výběru správného stroje ovšem musíte zohlednit, na jak velké kusy dřeva a jak často ho budete používat. Pokud chcete zpracovávat jen menší množství polen, jejichž délka se pohybuje kolem půl metru a průměr od 10 do 25 cm, stačí vám horizontální štípačka. 

Pomůže také čtyřhranný klín

Na větší kusy je určena štípačka vertikální. S ní si můžete troufnout i na polena dlouhá více než metr s průměrem do 40 cm, s nimiž byste jinak museli zápolit s kalačem a klíny. U některých modelů je přitom dosaženo tlaku až 20 tun.

Klepněte pro větší obrázek
Foto: Mountfield 

Tyto štípačky jsou navíc vybaveny kleštěmi, které zajišťují ještě větší bezpečnost. Práci vám usnadní také čtyřhranný klín, jímž „naporcujete“ polena hned na čtvrtky. 

Při nákupu byste neměli zapomenout ani na ochranné pomůcky. Samozřejmostí by měly být ochranné rukavice a brýle, případně štít.  

Autor: Michal Remeš

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

5.  11.  2019 |
Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá hezky po celý rok?

Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá he…

Už zítra jsou tu Dušičky. Svátek, kdy vzpomínáme na naše zemřelé blízké a zdobíme místo jejich posledního odpočinku. Jaké květiny ale vybrat, aby vydržely nejhezčí co nejdéle? Poradíme vám.

1.  11.  2019 |
Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: Nadvládu šedé rozbíjí mozaika i patchwork

Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: …

Obklady se v domácnosti nemění příliš často, jejich vzhled je tak třeba vybírat skutečně důkladně. Co nás v obchodech aktuálně zaujalo?

6.  11.  2019 |
Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vydrží vám až do další sklizně

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vyd…

Máte doma sklizené ořechy a přemýšlíte, co s nimi udělat? Uložte je způsobem, jakým to dělaly naše babičky. Jen tak budete mít jistotu, že vám nežluknou ani nezplesniví. Prozradíme vám, jak zajistit, aby stále chutnaly jako čerstvé.

9.  11.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |