vytisknout velikost písma Díky štípačkám je dřina minulostí

Štípání dřeva sekerou ve slunečném dni může být pár chvil i svéráznou relaxací, zvlášť když se potřebujete vybít nebo oprostit od běžných starostí. Existuje však mnohem elegantnější způsob, jak se zbavit hromady špalků.
Díky štípačkám je dřina minulostí

Stačí málo: pořídit si výkonnou štípačku, s níž bez zbytečné dřiny dokážete zpracovat i větší množství palivového dřeva. Navíc naprosto bezpečně, protože ovládání stroje je řešeno tak, aby vaše ruce nemohly přijít k úhoně. 

Jak skvělým pomocníkem štípačky jsou, dokázal nedávný test v Mnichovicích. Zatímco muž se štípačkou bez problémů zpracoval deset metrových polen za necelých třináct minut, jeho protivník se sekerou, kalačem a klíny udolal za stejnou dobu ani ne tři. 

Jednoduchý stroj i práce

Štípačky přitom nejsou konstrukčně nijak složité. Tvoří je celokovový rám a elektromotor, který pohání píst a následně i štípací klín. Práce s nimi se proto nemusíte obávat – stačí položit špalek na pracovní plochu, pak už všechno zvládnete pomocí ovládacích prvků.

Klepněte pro větší obrázek
Foto: Mountfield 

Při výběru správného stroje ovšem musíte zohlednit, na jak velké kusy dřeva a jak často ho budete používat. Pokud chcete zpracovávat jen menší množství polen, jejichž délka se pohybuje kolem půl metru a průměr od 10 do 25 cm, stačí vám horizontální štípačka. 

Pomůže také čtyřhranný klín

Na větší kusy je určena štípačka vertikální. S ní si můžete troufnout i na polena dlouhá více než metr s průměrem do 40 cm, s nimiž byste jinak museli zápolit s kalačem a klíny. U některých modelů je přitom dosaženo tlaku až 20 tun.

Klepněte pro větší obrázek
Foto: Mountfield 

Tyto štípačky jsou navíc vybaveny kleštěmi, které zajišťují ještě větší bezpečnost. Práci vám usnadní také čtyřhranný klín, jímž „naporcujete“ polena hned na čtvrtky. 

Při nákupu byste neměli zapomenout ani na ochranné pomůcky. Samozřejmostí by měly být ochranné rukavice a brýle, případně štít.  

Autor: Michal Remeš

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Jak se pozná kousnutí od štěnice a jak štěnice vypadá?

Jak se pozná kousnutí od štěnice a jak štěnic…

Pokud jste se probudili s větším či menším množstvím svědivých pupínků na těle a jste si jistí, že to není kopřivka ani komáří štípnutí, máte zřejmě před sebou velký problém. Asi máte doma štěnice. Prozradíme vám, kde se schovávají, jak je poznat a co s nimi dělat.

18.  10.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |