6
Fotogalerie

Deset zlatých pravidel pro výběr zahradního traktoru

Většina zahradních traktorů je konstruována pro mnohostranné a celoroční využití. Teď přicházejí opět na řadu: je čas k provzdušnění a vyčištění trávníků. Nevíte, jak traktor vybrat? Držte se našich pravidel!

Pravidlo číslo 1: Ridery, front mowery, traktory – zorientujte se v základní nabídce  

Zahradní traktory jsou čtyřkolové žací stroje s jedno- nebo vícenožovou sekačkou, umístěnou mezi nápravami. Podle konstrukce se rozdělují do tří hlavních kategorií: na ridery, front mowery a traktory.

Rider je jednonožový žací stroj s jednoválcovým motorem, nacházejícím se pod sedačkou obsluhy. Sečení se nachází mezi nápravami a zajišťují ho – stejně jako pohon pojezdu – klínové řemeny. Dražší provedení riderů je vybaveno hydrostatickým pojezdem.  

Traktory 1.jpg
Kvalitní zahradní traktor je vítaným pomocníkem v rozlehlých zahradách; foto: Husqvarna

Front mower představuje typ rideru, který má sečení umístěno před přední nápravou. Většina těchto strojů je mulčovacích a disponuje hydrostatickým pojezdem, přičemž motor bývá ve většině případů dvouválcový a nachází se až úplně vzadu, za sedačkou obsluhy pod plastovým krytem. U profesionálních aplikací s náročnou konstrukcí se používá dokonce dvou pojezdových hydromotorů.  

Traktory 2.jpg
Některé stroje dokážou odvést velice tvrdou a náročnou práci; foto: Ags  

Běžný zahradní traktor si umí představit každý. Motor se nachází vpředu nad přední nápravou a je jedno- nebo dvouválcový, v některých profi strojích i naftový. Sekačka bývá jednonožová až třínožová (podle záběru).

Má zadní nebo boční výhoz přímo do sběracího koše či na plochu. Pojezd je mechanický nebo hydrostatický. Pohon sečení obstarává ozubený řemen. 

Pravidlo číslo 2: Pamatujte, pořádný motor je základ  

Pro pohon zahradního traktoru je nejlepší volbou motor s minimálním výkonem dvanácti koní a litinovou vložkou válce. Existují také modifikace s antivibračním systémem, který využívá přídavných vyvažovacích závaží na klikové hřídeli motoru a výrazně zklidňuje chod i prodlužuje životnost. Výhodou je, pokud má motor i tlakové mazání a olejový filtr. Takový motor snáší podstatně tvrdší zacházení.  

U většiny dvouválcových motorů se tlakové mazání považuje za samozřejmost. Oproti jednoválcovým motorům mají klidnější a vyrovnanější chod, ale jejich nevýhodou je relativně vyšší spotřeba pohonných hmot. Zahradní traktory s dvouválcovými motory se hodí pro profesionální nasazení a každodenní práci.  

Traktory 3.jpg
Front mowery se používají spíše k mulčování nebo sečení s výhozem na plochu; foto: Stiga

Pravidlo číslo 3: Mechanická versus hydrostatická převodovka – rozhodněte, která je pro vás ta pravá

Levnější provedení riderů a traktůrků jsou vybavována klasickou mechanickou převodovkou. Její pohon od motoru je zajištěn klínovým řemenem, který musíte pravidelně kontrolovat. Při jeho kontrole se zaměřte na dostatečné napnutí a případné poškození, jako jsou praskliny nebo roztřepení okrajů.

Poškozený řemen je nutné ihned vyměnit za nový. Mechanická převodovka využívá řazení pákou a její údržba je nenáročná, podle návodu k obsluze doplňte nebo vyměňte mazací olej a zkontrolujte těsnost. Traktory s mechanickou převodovkou jsou vhodné na méně náročné použití.  

Druhým typem používaných převodovek je stále oblíbenější hydrostatická. Svojí bytelnou konstrukcí a naprosto jednoduchou údržbou se hodí i do nejnáročnějších podmínek a pro každodenní používání.

Podstatou její konstrukce je čerpadlo, které čerpá kapalinu do hydromotoru, jenž pohání pojezdová kola. Díky tomu odpadá řadicí páka a pojezd se ovládá dvěma pedály. Menší nevýhodou je vyšší pořizovací cena techniky vybavené právě hydrostatem, naopak obrovským plusem prakticky její nezničitelnost. 

Pravidlo číslo 4: Nezapomeňte! Pro každou zahradu se hodí jiný stroj  

Pro snazší výběr a následnou koupi stroje je důležité dodržet následující postup. Pro plochy do jednoho tisíce metrů čtverečních upřednostněte zahradní rider nebo jednonožový zahradní traktor. Rider je přeci jen o nějaké ty centimetry užší a zajedete s ním do každého rohu. Pro plochy do dvou tisíců metrů čtverečních vybírejte z riderů nebo traktůrků se záběrem do pětasedmdesáti centimetrů.

 Traktory 4.jpg
Pořádný a kvalitní rider vás bude stát šedesát tisíc, ale výhodu má v hydrostatické převodovce, takže už nemusíte řadit; foto: Mountfield

Pro zahrady do tří tisíců metrů čtverečních to už chce dvounožový zahradní traktor se záběrem okolo devadesáti centimetrů, vybavený třeba i hydrostatickým pojezdem. Pro plochy ještě větší je nejvhodnější zahradní traktor s dvounožovým sečením o záběru alespoň sto dva centimetry, vybavený hydrostatem a některým z dvouválcových motorů.  

Pro upřesnění bych ještě rád uvedl, že nikdy neplatí, že dvounožový traktor musí mít dvouválcový motor. Dnešní jednoválcové motory podávají výkon až sedmnáct koní, což je výkon srovnatelný s dvouválci.

Některé ridery dokonce seženete i s hydrostatickým pojezdem, potěšující je, že oproti traktorům s klasickou koncepcí není jejich cena vysoká – většinou se pohybuje okolo šedesáti tisíc korun.  

Pravidlo číslo 5: Jde-li to, ulehčete si práci 

Z vlastních zkušeností mohu jen dodat, že čím vyšší je cena traktoru, tím větší by měla být jeho použitelnost a kvalita. Při koupi dbejte také na to, aby sběrací koš měl co největší objem. Pro rider stačí sto padesát litrů, traktor nebo front mower musí mít koš s objemem aspoň dvě stě litrů. 

Dražší provedení mají elektrické nebo hydraulické vysypávání koše, což je vítaným a pohodlným doplňkem. Vynikající a komfortní je také elektromagnetický spouštěč sečení, které díky tomuto zařízení spustíte pouhým tlačítkem.  

Traktory 5.jpg
Nejvýkonnější zahradní traktory využívají k pohonu naftový motor; foto: Wisconsineng

Pravidlo číslo 6: Prozkoušejte ho ještě před zakoupením

Správný prodejce by měl traktor předvést v akci a poradit, jak s ním správně pracovat, abyste se vyhnuli pozdějším obtížím při práci. Pokud se traktor porouchá a závada nebude v rámci záruky, budete ji muset řádně zaplatit. Proto si před vyjetím na zahradu poctivě přečtěte návod k obsluze.  

Pravidlo číslo sedm: Dejte šanci mulčování  

Do základní výbavy téměř každého zahradního traktoru patří mulčovací záslepka a speciální nože. Zajisté se vám budou dobře hodit. Myslete ale na to, že mulčování je třeba pravidelně střídat s klasickým sekáním, při němž je využito i sbírání do koše.

Pokud byste sečenou plochu stále mulčovali, vlivem ukládání odřezků ze sečení dojde k prudkému nárůstu vlhkosti, zakyselení a zmechovatění plochy. Na jaře pak takové trávníky napadá plíseň sněžná.  

Pravidlo číslo 8: Když si můžete ulehčit práci, udělejte to

Právě v jarním období vám nejvíce pomůže provzdušňovač, vyhrabávač trávníku nebo tažené rozmetadlo. Provzdušňovač využívá ostré ocelové hvězdice, jež se zařezávají do trávníku, a zlepšují tak přístup vláhy a vzduchu ke kořenům.

Tuto práci je velice vhodné kombinovat s vyhrabáním trávníku, při kterém je odstraněn mech a zbytky posekané trávy. Nakonec ještě můžete připojit rozmetadlo, díky němuž trávník přihnojíte nebo povápníte. A můžete se těšit na krásný zelený koberec ve vaší zahradě.

 Traktory 6.jpg
Právě teď je čas na využití vyhrabávače staré trávy; foto: Husqvarna

Pravidlo číslo 9: Zvolte příslušenství, jež se vám budou hodit

Vynikajícím příslušenstvím je tažený vozík s výklopnou korbou, který má nosnost až půl tuny (podle provedení). Můžete na něm převážet sypké hmoty jako písek nebo třeba dřevo z lesa. Při zakládání nebo opravě trávníků se hodí travní válec, s nímž zpevníte plochu.  

Zcela záměrně zde nezmiňuji shrnovací radlici a frézu na sníh, tyto nástavce teď patří uklidit. Zajímavým přípojným zařízením je drtič zahradního odpadu, určený jen pro některé z nejvýkonnějších traktorů. Lehce s ním rozdrtíte větve o průměru až osm centimetrů.  

Pravidlo číslo 10:  Seznamte se s jednotlivými typy  

Zahradní traktory vyrábí mnoho známých i neznámých firem. Jsou nabízeny v mnoha provedeních a věnujte proto dostatek času přípravě a výběru.

Doporučujeme

Články odjinud