Den otevřených dveří v Arboretu Křtiny

O víkendových dnech 6. a 7. října se v rámci Dne otevřených dveří návštěvníkům představí Arboretum Křtiny. Využijte možnosti seznámit se od 9.00 do 17.00 hodin při výkladu odborných průvodců z Ústavu lesnické botaniky, dendrologie a geobiocenologie Mendelovy univerzity v Brně se sbírkou dřevin. 

Arboretum se nachází asi 20 kilometrů severně od Brna u silnice mezi městysi Křtiny a Jedovnice, založeno bylo v roce 1928 profesorem tehdejší Lesnické fakulty Vysoké školy zemědělské v Brně Augustem Bayerem.

Vrbová rarita

Jeho rozloha je 23 hektarů, zabírá louky kolem potoka, přilehlé části lesních svahů a součástí je i rybník. Evidováno je zde na tisíc taxonů dřevin, z toho je přes dvě stovky druhů, kříženců a kultivarů vrb, což je jedna z rarit této unikátní sbírky.

Nejvzácnější dřevinou je pajehličník přeslenitý (Sciadopitys verticillata), pocházející až z dalekého Japonska. Návštěvníkům je k dispozici naučná stezka Domácí dřeviny, osazená informačními tabulkami o každé představované dřevině.

Prostory arboreta vhodně doplňuje více než 25 dřevěných soch a sousoší, které vytvořili studenti Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně při pořádaných sochařských sympóziích.

arboretum.jpg
Procházka podzimní přírodou vám dodá energii 

Prohlédněte si rašeliniště a vřesoviště

Zajímavostí je nově zbudované rašeliniště a vřesoviště, venkovní výukový amfiteátr a navazující rekreačně-výchovná stezka Chvála stromů, věnovaná jednotlivým druhům dřevin.

Arboretum Křtiny je v průběhu roku zpřístupněno veřejnosti vždy jeden den v týdnu – v sobotu, a to po celé vegetační období mezi Dny otevřených dveří, které jsou pravidelně pořádány vždy na konci měsíce května a na začátku měsíce října.

Základní prohlídkový okruh trvá přibližně hodinu. Vstupné pro dospělé činí 30 Kč, pro děti 10 Kč, pro skupiny je hromadné vstupné 500 Kč. Vstup do arboreta se psem je povolen.

Doporučujeme

Články odjinud