vytisknout velikost písma Den otevřených dveří v Arboretu Křtiny

Den otevřených dveří v Arboretu Křtiny

O víkendových dnech 6. a 7. října se v rámci Dne otevřených dveří návštěvníkům představí Arboretum Křtiny. Využijte možnosti seznámit se od 9.00 do 17.00 hodin při výkladu odborných průvodců z Ústavu lesnické botaniky, dendrologie a geobiocenologie Mendelovy univerzity v Brně se sbírkou dřevin. 

Arboretum se nachází asi 20 kilometrů severně od Brna u silnice mezi městysi Křtiny a Jedovnice, založeno bylo v roce 1928 profesorem tehdejší Lesnické fakulty Vysoké školy zemědělské v Brně Augustem Bayerem.

Vrbová rarita

Jeho rozloha je 23 hektarů, zabírá louky kolem potoka, přilehlé části lesních svahů a součástí je i rybník. Evidováno je zde na tisíc taxonů dřevin, z toho je přes dvě stovky druhů, kříženců a kultivarů vrb, což je jedna z rarit této unikátní sbírky.

Nejvzácnější dřevinou je pajehličník přeslenitý (Sciadopitys verticillata), pocházející až z dalekého Japonska. Návštěvníkům je k dispozici naučná stezka Domácí dřeviny, osazená informačními tabulkami o každé představované dřevině.

Prostory arboreta vhodně doplňuje více než 25 dřevěných soch a sousoší, které vytvořili studenti Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně při pořádaných sochařských sympóziích.

Klepněte pro větší obrázek
Procházka podzimní přírodou vám dodá energii 

Prohlédněte si rašeliniště a vřesoviště

Zajímavostí je nově zbudované rašeliniště a vřesoviště, venkovní výukový amfiteátr a navazující rekreačně-výchovná stezka Chvála stromů, věnovaná jednotlivým druhům dřevin.

Arboretum Křtiny je v průběhu roku zpřístupněno veřejnosti vždy jeden den v týdnu – v sobotu, a to po celé vegetační období mezi Dny otevřených dveří, které jsou pravidelně pořádány vždy na konci měsíce května a na začátku měsíce října.

Základní prohlídkový okruh trvá přibližně hodinu. Vstupné pro dospělé činí 30 Kč, pro děti 10 Kč, pro skupiny je hromadné vstupné 500 Kč. Vstup do arboreta se psem je povolen.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte jej zastudena, ať nezničíte účinné látky

Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte …

Máta je tradiční bylinkou v českých zahrádkách, její pěstování je jednoduché a chuť výborná. Máte ještě pár týdnů, než zvadne a zaschne, tak si z ní udělejte skvělý sirup.

27.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |