vytisknout velikost písma Dejte si pozor na jedovaté bobule!

Podzim symbolizují především zralé plody, ale ne všechny patří mezi jedlé. Seznamte se s těmi, které by vaše děti neměli vůbec ochutnat. Jejich krásný vzhled v sobě bohužel nese jedovatou past.

Nenechte se otrávit

Dospělé jedince sotva napadne okusit neznámé plody. Pokud ale rostou na vaší zahradě nebo v blízkém okolí jedovaté bobule, nespoléhejte na to, že jim děti nedají přednost před lákavými pokrmy, které jim připravíte.

Klepněte pro větší obrázek
Konvalinka vonná zdobí nejednu zahradu

Vždyť naše malá stvoření mají hlavně dokonalé zkoumací vlohy. Větší děti seznamte s názvy a s nebezpečím, jež je může potkat, pokud bobulku okusí. Menší děti bedlivě hlídejte anebo se raději po dobu, než vyrostou, vzdejte pěstování druhů, které by mohly způsobit otravy.

Pámelník je hračička

Kulovité bobule pámelníku o průměru jeden centimetr v barvě bílé až narůžovělé jsou právě ty, které tak krásně praskají. Jistě si vzpomenete, že i vy jste je v dětství nikdy nenechali na pokoji a natrhali plno hrstí, jen abyste na ně mohli šlapat a poslouchat příjemné praskání.

Plody pámelníku jsou ale mírně jedovaté, a tak by je děti nejenže neměly pozřít, ale měly by se vyhnout i olíznutí dlaní, na nichž ulpí šťáva z nich. Tento keř roste hojně na mnohých místech v parcích, sadech, podél cest, na březích či v obcích. I s mírnou jedovatostí se používá v lidovém léčitelství, ale určené dávky se nesmí překračovat. 

Klepněte pro větší obrázek
Kdo z nás si nikdy nešlápnul na bílé plody

Jed může způsobit bolesti břicha i zvracení, a to právě hlavně u dětí. Nejnověší studie uvádějí, že by dospělý člověk musel sníst těchto bobulí opravdu hodně, aby si způsobil vážnější újmy na zdraví. Starší údaje ale naopak předpovídají závažnější problémy už při konzumaci malého množství. Raději tedy nezkoušejte, kolik vaše tělo vydrží, a dejte si něco chutnějšího.

Ptačí zob nechte ptáčkům

Nenechte se zmýlit tím, že ptáci některé bobule zobou a nic se jim nestane. U některých druhů rostlin, jako je například ptačí zob či konvalinka, snesou ptáci až stonásobnou dávku než savci.

Klepněte pro větší obrázek
Ptačí zob každý nerozpozná

Ptačí zob má černé a lesklé bobule o průměru šest až osm desetin centimetru. Na keřích se objevují právě v těchto dnech. Plody nechutnají vůbec dobře, ale i tak je děti mohou ze zvědavosti sníst a otrávit se.

Lilek černý není borůvka

Kulaté bobule lilku černého dozrávají v srpnu až září. Většinou mají černou barvu s nafialovělým, nazelenalým či nažloutlým nádechem. Patří do mírně jedovatých rostlin a plody si děti mohou snadno splést s borůvkou. Obsahují zdraví škodlivé alkaloidy a vyvolávají otravu. Existují ale i vyšlechtěné odrůdy, které mají mnohem méně těchto látek.

Klepněte pro větší obrázek
Lilek vás může zmást

Jedovaté lusky štědřence

Plodem štědřence jsou lusky s tmavými semeny o délce čtyři až šest centimetrů. Připomínají čočku, hrách či fazole. Všechny části rostliny jsou jedovaté. Otrava se projevuje velmi brzy po jejich požití – přibližně za třicet minut. Dostavuje se zvracení, průjmy, celková skleslost, ospalost, blouznění, halucinace, svalové záškuby a křeče.

Klepněte pro větší obrázek       Klepněte pro větší obrázek
Štědřenec a jeho lusky

U těžších případů dochází k poruchám srdeční činnosti, zástavě dechu a smrti. Většinou ale otrava nezpůsobí tragické konce, protože než se všechny toxické látky vstřebají, bývají plody štědřence spontánně a prudce vyzvraceny.

Prudké otravy

Jeden z nejsilnějších srdečních jedů najdete v konvalince. Rostlina se často objevuje mezi brusinkami, a tak může lehce dojít k záměně, protože plody obou druhů jsou červené. Otrava se může projevit až po dvou či více hodinách. Postižený zvrací a má průjem. Prudce jedovaté bobule vlastní také jeden příbuzný konvalinky. Jmenuje se kokořík vonný a liší se barvou plodů – má je černé.

Klepněte pro větší obrázek   Klepněte pro větší obrázek
Poznali byste v přírodě kokořík?

Červené kulaté peckovice najdete i u lýkovce jedovatého. Chutnají silně hořce a patří k prudce jedovatým druhům. Otrávit se můžete dokonce i dlouhodobějším vdechováním vůně květů – dostaví se závratě a bolesti hlavy.

Jestlipak víte, že k prudké otravě lýkovcem či konvalinkou postačí pouhých pět až deset bobulí? Jen o pár bobulí navíc a dospělý člověk do sebe dostane smrtelnou dávku. Při otravě pálí ústa, dochází k silnému slinění, bolestem a křečím břicha, zvracení a průjmu.

Klepněte pro větší obrázek
Lýkovec patří k nejnebezpečnějším rostlinám

Při procházkách lesem či parkem se proto raději lákavými plody kochejte pouze očima a na jejich ochutnávku zapomeňte. Máte-li děti, pečlivě jim vysvětlete, proč by neměly barevné bobulky jíst, místo toho, abyste jim je bez důvodu zakázali. Tím byste pouze zvýšili jejich zvědavost a chuť experimentovat.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |