vytisknout velikost písma Datlovník vypěstovaný z 2000 let starého semene slaví první narozeniny

V Izreali před třeceti lety objevili při archeologických průzkumech semeno datlovníku, jehož stáří odhadli experti na 2000 let. Když se z něj tamní botanička rozhodla vypěstovat palmu, všichni ji považovali za blázna.

Dnes však nevěřícne obdivují rok starý semenáč, jehož předek plodil v přítomnosti Krista.

Semeno bylo objeveno v základech Herodova paláce poblíž Mrtvého moře. Datlové palmy se těšily v antice pověsti afrodisiakálního ovoce a ve velkém se pěstovaly na plantážích.

Semeno leželo v chladicím zařízení 30 let. Teprve loni v lednu se Sarah Sallonová rozhodla pustit do šíleného projektu a tři semena před vysadila. "Mysleli si, že jsem blázen. Ale teď se nestačí divit," tvrdí Sallonová, ředitelka Borickova centra v Izraeli.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |