vytisknout velikost písma Dárky z přírody – potpourri, bylinkové pytlíčky a polštářky

Udělejte svým blízkým radost osobním dárkem, se kterým jim darujete i vůni letošního léta.
Dárky z přírody – potpourri, bylinkové pytlíčky a polštářky

Bylinková sezóna vrcholí. Je právě čas nasbírat bylinky k sušení. Nemusíte je používat jen jako koření, ale můžete z nich vyrobit i drobné voňavé dárky, které udělají radost každému.

Potpourri

se používá pro označení vonné bylinné směsi. V doslovném překladu znamená nevábně znějící shnilý hrnec ( je myšlena fermentace rostlin). Nepleťte si je s vánoční purpurou, původně směsí kadidla a vonných dřev, která se intenzivně rozvoní až po zapálení.

K výrobě lze použít různé bylinky a květy. Důležitou roli při výběru hraje i estetická stránka. Vonná směs, volně nasypaná v ozdobných miskách a košíčcích, by měla být efektní i na pohled.

Klepněte pro větší obrázek

Vděčným základním materiálem jsou okvětní plátky růží. Rozkvetlé květy je nejvhodnější stříhat brzy dopoledne, když už z nich slunce osušilo ranní rosu, ale jeho žár ještě nevysušil vonné silice. Květy rozdělte na jednotlivé okvětní plátky, ty rozprostřete na papír. Pokud chcete vyrobit pravé potpourri, plátky lehce posypte solí, která vyvolá proces fermentace a uvolní z nich vonné esence. Plátky růží vložte do uzavíratelné nádoby – plechová dóza, sklenice a nechte na tmavém místě fermentovat Po týdnu až dvou (pozor směs nesmí shnít), když se vůně z květů uvolní, je vyndejte a usušte.   

Použít lze prakticky všechny květy, třeba i muškáty z okenních truhlíků. Vašemu výběru se meze nekladou. Na rozdíl od růží většina květů po usušení ztrácí svou vůni nebo ani v čerstvém stavu nepatří mezi nejvoňavější. Nejde-li vám o jejich specifickou vůni, ale více o zajímavý mix barev potpourri, můžete si připravit různobarevnou nebo jen tónově laděnou směs. Květy nejprve usušíte rozložené na bílém papíře na teplém a vzdušném místě. Suché vložíte opět do uzavíratelné nádobky nebo sáčku, postříkáte vonnou esencí zakoupenou v některém ze speciálních obchodů např. Botanicus, orientální prodejny apod.Uzavřené nechte dva až čtyři týdny stát na tmavém místě, aby vonná esence pronikla do květů. Občas protřepte. Nyní máte hotové potpourri a stačí jím naplnit vhodné misky. Když se časem vůně začne vytrácet, oživíte ji dalším pokropením esencí.

Pro dárkové balení jsou vhodné zajímavé malé misky z keramiky nebo porcelánu, proutěné košíčky, dřevěné krabičky nebo ozdobné pytlíčky z lesklé průsvitné látky.

Vonné pytlíčky a polštářky

Můžete si je vyrobit celé sami nebo použít vhodný ozdobný pytlík (např. s kuchyňskými motivy apod.) zakoupený v prodejně s dárkovými předměty. Šikovnější si pytlíček nebo polštářek ušijí z lněného plátna. Dají se také docela dobře slepit lepidlem Herkules, nesmí se ho dát moc, aby nebyl spoj "prkenný". Polštářky určené pro usínaní raději ušijte - tvrdost spojů a výpary z lepidla určitě k spokojenému spánku nevedou.

V pytlíčcích a polštářcích není směs vidět, záleží hlavně na vůni. Můžete ji použít k provonění místností nebo čistě účelově např. k odpuzování molů ze šaten apod. (listy a květy muškátů, levandule).

Náplň může tvořit více druhů bylinek a dalších sušených příměsí např. pomerančová kůra, badyán, skořice nebo může být jednodruhová například s cílem navodit příjemný spánek jako třeba meduňka. Ta se v polštářku vlivem tělesného tepla začne zahřívat a uvolňuje aromatické látky, které se při nadechování dostávají do těla a působí uklidňujícím účinkem, čímž urychlí usínání. Na spací polštářek o velikosti cca 20 x 10 cm budete potřebovat asi 300 g sušených bylinek.

Vhodné bylinky: divoká majoránka, mateřídouška, yzop, levandule, bazalka, meduňka, šalvěj, rozmarýn, dobromysl, kozlík lékařský, pelyněk, vavřín.

Klepněte pro větší obrázek

Pozor na alergie

Bylinky a sušené květy jsou silnými alergeny. Nikdy jimi jen tak neobdarovávejte žádného alergika, byl by to dar vskutku danajský. Nejdřív si zjistěte, na co je kdo alergický. To platí i pro použití vonných směsí u vás doma.

Tip na vonný věneček

Jste-li trochu trpěliví, můžete si vyrobit z vonných polštářků originální věnec. Hodí se pro celoroční výzdobu interiéru nebo jako ekvivalent tradičních ozdob v době Adventu a Velikonoc.

Z jednobarevných nebo zajímavě potištěných látek si vyrobíte malé, spíš podlouhlé polštářky (20-30 ks podle velikosti věnce) naplněné vonnou směsí a ty potom ve středu přivážete ozdobnou stuhou postupně ke kruhu (polystyren, plast, stočená větev) tvořícímu kostru věnce stejně, jako byste ho vyráběli z jedlových větviček. Když je celý kruh posázený polštářky, svažte oba konce stuhy do velké mašle.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |