vytisknout velikost písma Cymbidium, jak je neznáte

Cymbidium, jak je neznáte

Snímek, který jsme pro vás dnes vybrali jako zajímavost, byl pořízen elektronovým mikroskopem.

Díky němu se můžete podívat na povrch květních lístků člunatce tak, jak by se vám pouhým okem nikdy nepodařilo.

Jsou kryty malými rostlinnými chlupy, takzvanými trichomy, které orchidej chrání před škůdci a současně snižují ztráty vody způsobené vypařováním.

  • Fotografie povrchu květních lístků orchideje Cymbidium si prohlédněte v naší fotogalerii.

Květ člunatce je symetrický, pevný, voskovitý, trvanlivý, vzácně vonný, tvořený třemi vnějšími lístky (sepaly) a třemi vnitřními (petaly).

Klepněte pro větší obrázek
Český název orchideje člunatec byl odvozen podle tvaru pysku 
Klepněte pro větší obrázek
Cymbidium kvete v období od října do května
 Klepněte pro větší obrázek
Množí se dělením trsů

Střední petal je přeměněn v pysk (labellum), jenž se člunkovitým tvarem a obvykle i barvou liší od ostatních květních lístků. Květenství je tvořeno bohatými vzpřímenými nebo převislými hrozny květů.

Připomeňme si, že se jedná o orchidej sympodiální, která pochází z Asie a Austrálie. Chladnomilné druhy z horských oblastí jsou robustnější a terestrické, zatímco subtilnější teplomilná Cymbidia z nížin rostou většinou epifyticky.

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |