vytisknout velikost písma Cymbidium, jak je neznáte

Cymbidium, jak je neznáte

Snímek, který jsme pro vás dnes vybrali jako zajímavost, byl pořízen elektronovým mikroskopem.

Díky němu se můžete podívat na povrch květních lístků člunatce tak, jak by se vám pouhým okem nikdy nepodařilo.

Jsou kryty malými rostlinnými chlupy, takzvanými trichomy, které orchidej chrání před škůdci a současně snižují ztráty vody způsobené vypařováním.

  • Fotografie povrchu květních lístků orchideje Cymbidium si prohlédněte v naší fotogalerii.

Květ člunatce je symetrický, pevný, voskovitý, trvanlivý, vzácně vonný, tvořený třemi vnějšími lístky (sepaly) a třemi vnitřními (petaly).

Klepněte pro větší obrázek
Český název orchideje člunatec byl odvozen podle tvaru pysku 
Klepněte pro větší obrázek
Cymbidium kvete v období od října do května
 Klepněte pro větší obrázek
Množí se dělením trsů

Střední petal je přeměněn v pysk (labellum), jenž se člunkovitým tvarem a obvykle i barvou liší od ostatních květních lístků. Květenství je tvořeno bohatými vzpřímenými nebo převislými hrozny květů.

Připomeňme si, že se jedná o orchidej sympodiální, která pochází z Asie a Austrálie. Chladnomilné druhy z horských oblastí jsou robustnější a terestrické, zatímco subtilnější teplomilná Cymbidia z nížin rostou většinou epifyticky.

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |