vytisknout velikost písma Cukrová třtina: sladká exotika v květináči

Máte rádi sladkosti? Zkuste takovou, po které zaručeně nepřiberete. Budete ji totiž vychutnávat pouze očima.
Cukrová třtina (Saccharum officinarum) je coby kulturní rostlina známá už tisíce let. Jako domácí zeleň je však pojmem prakticky neznámým.

Jednou z příčin je jistě to, že se nedá jako okrasná rostlina běžně koupit.

Sehnat ji můžete nejsnadněji buď v některém šlechtitelském zemědělském podniku či ústavu zaměřujícím se na výzkum užitkových rostlin, anebo si ji dovézt z cest do exotičtějších míst, kde se pěstuje na třtinových plantážích.

Klepněte pro větší obrázek
Třtinové plantáže zná většina lidí ze zahraničních filmů

Cukrová třtina svým habitem připomíná rákos, ale co se týče vzrůstu, zcela ho převyšuje. Jednotlivá stébla dosahují výšky až pět metrů a měří v průměru pět až sedm centimetrů. Uvnitř velmi tvrdého stonku se nachází dřeň obsahující sladkou šťávu, ze které se po vylisování získává vařením cukr a ze zbytků hnědé melasy se ještě pálí rum.

Několikametrový dlouhán v bytě?

Třtina pěstovaná v květináči nedosahuje oněch úctyhodných rozměrů, přesto je nepřehlédnutelná. Samotná však působí trochu neuspořádaným dojmem; až když je rostlina starší a má více stébel, je její bohatší trs zajímavější na pohled.

Klepněte pro větší obrázek
Zajímavě vypadá struktura stébel

Spíš než jako solitéra se hodí do skupin rostlin: například v létě, kdy ji lze umístit na balkóně, ji můžeme sestavit do skupiny s nižšími, výrazně barevnými letničkami, pro něž vytvoří dokonalé pozadí. Uplatní se i v zimní zahradě.

Jak se o třtinu starat

K úspěšnému ujmutí je třeba mít dostatečně čerstvou rostlinu. Poznáme ji podle žlutozeleného zbarvení – vyschlá třtina má našedlou barvu.

K zasazení nemusíme mít celou rostlinu, postačí pouze řízek - část stébla se dvěma až třemi kolínky (uzly), z nichž po zasazení vyrostou kořeny a nové výhony.

Pokud budeme stéblo před sázením zkracovat, musíme zamezit vzniku hniloby. Postačí, když místo řezu zasypeme drceným dřevěným uhlím.

Do menšího květináče nasypeme směs rašeliny a písku, do ní zapíchneme dostatečně hluboko zlomek stébla tak, aby byl alespoň jeden uzel zcela v zemi. K vyvinutí kořenů je potřeba udržovat zem v co nejvyšší teplotě.

Docílíme toho snadno, když květináč postavíme poblíž topení. Nesmíme zapomínat ani na zálivku, ale pozor, aby nedošlo k přemokření, a řízek nám neshnil.

Důležitá je i vysoká vzdušná vlhkost, které docílíme přiklopením dostatečně vysoké sklenice na květináč. Můžeme také přetáhnout přes řízek mikrotenový sáček, který ovážeme kolem květináče. Kořeny by se měly vyvinout za dva až tři týdny.

Zcela čerstvá stébla můžeme nechat zakořenit jen ve sklenici s vodou. K zakořenění postačí několik dnů.

Klepněte pro větší obrázek
Proč si třtinu nevypěstovat doma? Pohled na ni vyvolá představu exotických dálek...

Zakořeněný řízek přesadíme do většího květináče. Může být i umělohmotný: ten dobře drží vlhkost.

Zem musí obsahovat dostatek křemíku (do půdy přimícháme kamennou drť). Nedostatek křemíku způsobuje, stejně jako u okrasných trav, že jsou stvoly měkké, ohýbají se a mají sklon k lámání.

Řízek musí být opět dostatečně hluboko v zemi, aby se vyvinul hustý kořenový systém. Květináč postavíme na světlé teplé místo, nejlépe do vytápěného skleníku nebo na okno orientované na jih.

Klepněte pro větší obrázek
Dospělá rostlina se může pochlubit několikacentimetrovým obvodem stonků

Když rostlina vyrazí nové výhony, umístíme ji na vybrané stanoviště, musí mít ale nadále dostatek světla a tepla.

Třtina vyžaduje stále vlhkou zem a vysokou vzdušnou vlhkost, proto ji často rosíme odstátou vodou a květináč ještě postavíme na misku s vlhkým štěrkem nebo drobnými oblázky. Hnojíme každých čtrnáct dnů kombinovaným hnojivem. Rostlina rychle roste a prokořeňuje květináč, musíme ji proto přesazovat každoročně.

Nebezpečné sucho

Zvláště mladé rostlinky jsou náchylné k vysychání. Při příliš suchém vzduchu se na rostlině usadí drobní pavoučci.

Stébla začnou svrchu osychat, listy zasychají na okrajích. Pokračuje-li sucho dále, listy překryjí pavučinky. Jediná pomoc je tentokrát v odplavení nositelů „štěstíčka“, jinak třtina mít štěstí v dalším životě nebude. Rostlinu několikrát důkladně osprchujeme. Objeví-li se pavučinky i po této kúře, musíme třtině pomoci speciálním postřikem.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |