vytisknout velikost písma Čtyři kroky k přípravě motorové pily k provozu

Připravujete palivové dříví na zimu, prořezáváte stromy? Pak určitě víte, že kvalitní a dobře udržovaná motorová pila je nutností. Stačí jen čtyři kroky a pár minut práce, aby byla i ta vaše schopna bezchybného provozu.

Právě podzim je tím ročním obdobím, kdy se motorové pily používají nejvíce. A vězte, že tyto stroje bytostně nesnáší jakkoliv zanedbanou údržbu. V takovém případě si rovnou přepočítejte obsah své peněženky: oprava zadřené nebo jinak poškozené motorové pily vás vyjde hodně draho. 

Klepněte pro větší obrázek
Správná a pečlivá údržba se projeví na celkové životnosti pily; foto: Mountfield 

Krok první: celková prohlídka 

Ze všeho nejdřív se přesvědčte o nepoškozenosti všech krytů. Žádný nesmí být volný, nikde se nesmí nic klepat. Startovací šňůra se při pokusu o protočení motoru musí navíjet zpět plynule a bez zasekávání.  

Fotonávod: začínáme s motorovou řetězovou pilou

Fotonávod: začínáme s motorovou řetězovou pilou

Právě startovací rukojeť by měla dosednout při startu zpátky na své místo v krytu ventilátoru. Pokud tomu tak není a rukojeť volně visí dolů, je nutné upravit napětí pružiny startovacího zařízení nebo tuto pružinu vyměnit za novou. 

Jak pracovat s motorovou pilou a jak o ni pečovat

Jak pracovat s motorovou pilou a jak o ni pečovat

Je nutné, aby veškeré ovládací prvky fungovaly bezchybně: dekompresní ventil i primer – nastřikovač paliva, rychlobrzda řetězu. Kombinovaný spínač sytiče a chodu pily musí jít lehce přestavit z jedné polohy na druhou.  

Klepněte pro větší obrázek
Ovládací prvky musí pracovat bez problémů; foto: Mountfield 
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |