vytisknout velikost písma Čtyři kroky k přípravě motorové pily k provozu

Připravujete palivové dříví na zimu, prořezáváte stromy? Pak určitě víte, že kvalitní a dobře udržovaná motorová pila je nutností. Stačí jen čtyři kroky a pár minut práce, aby byla i ta vaše schopna bezchybného provozu.

Právě podzim je tím ročním obdobím, kdy se motorové pily používají nejvíce. A vězte, že tyto stroje bytostně nesnáší jakkoliv zanedbanou údržbu. V takovém případě si rovnou přepočítejte obsah své peněženky: oprava zadřené nebo jinak poškozené motorové pily vás vyjde hodně draho. 

Klepněte pro větší obrázek
Správná a pečlivá údržba se projeví na celkové životnosti pily; foto: Mountfield 

Krok první: celková prohlídka 

Ze všeho nejdřív se přesvědčte o nepoškozenosti všech krytů. Žádný nesmí být volný, nikde se nesmí nic klepat. Startovací šňůra se při pokusu o protočení motoru musí navíjet zpět plynule a bez zasekávání.  

Fotonávod: začínáme s motorovou řetězovou pilou

Fotonávod: začínáme s motorovou řetězovou pilou

Právě startovací rukojeť by měla dosednout při startu zpátky na své místo v krytu ventilátoru. Pokud tomu tak není a rukojeť volně visí dolů, je nutné upravit napětí pružiny startovacího zařízení nebo tuto pružinu vyměnit za novou. 

Jak pracovat s motorovou pilou a jak o ni pečovat

Jak pracovat s motorovou pilou a jak o ni pečovat

Je nutné, aby veškeré ovládací prvky fungovaly bezchybně: dekompresní ventil i primer – nastřikovač paliva, rychlobrzda řetězu. Kombinovaný spínač sytiče a chodu pily musí jít lehce přestavit z jedné polohy na druhou.  

Klepněte pro větší obrázek
Ovládací prvky musí pracovat bez problémů; foto: Mountfield 
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |