vytisknout velikost písma Čtyři kroky k přípravě motorové pily k provozu

Připravujete palivové dříví na zimu, prořezáváte stromy? Pak určitě víte, že kvalitní a dobře udržovaná motorová pila je nutností. Stačí jen čtyři kroky a pár minut práce, aby byla i ta vaše schopna bezchybného provozu.

Právě podzim je tím ročním obdobím, kdy se motorové pily používají nejvíce. A vězte, že tyto stroje bytostně nesnáší jakkoliv zanedbanou údržbu. V takovém případě si rovnou přepočítejte obsah své peněženky: oprava zadřené nebo jinak poškozené motorové pily vás vyjde hodně draho. 

Klepněte pro větší obrázek
Správná a pečlivá údržba se projeví na celkové životnosti pily; foto: Mountfield 

Krok první: celková prohlídka 

Ze všeho nejdřív se přesvědčte o nepoškozenosti všech krytů. Žádný nesmí být volný, nikde se nesmí nic klepat. Startovací šňůra se při pokusu o protočení motoru musí navíjet zpět plynule a bez zasekávání.  

Fotonávod: začínáme s motorovou řetězovou pilou

Fotonávod: začínáme s motorovou řetězovou pilou

Právě startovací rukojeť by měla dosednout při startu zpátky na své místo v krytu ventilátoru. Pokud tomu tak není a rukojeť volně visí dolů, je nutné upravit napětí pružiny startovacího zařízení nebo tuto pružinu vyměnit za novou. 

Jak pracovat s motorovou pilou a jak o ni pečovat

Jak pracovat s motorovou pilou a jak o ni pečovat

Je nutné, aby veškeré ovládací prvky fungovaly bezchybně: dekompresní ventil i primer – nastřikovač paliva, rychlobrzda řetězu. Kombinovaný spínač sytiče a chodu pily musí jít lehce přestavit z jedné polohy na druhou.  

Klepněte pro větší obrázek
Ovládací prvky musí pracovat bez problémů; foto: Mountfield 
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |