vytisknout velikost písma Což takhle dát si špenát?

Někdo jej baští na všechny způsoby, jiný jej nemůže ani vidět. Milovníci špenátu jistě souhlasí, že nejlepší je čerstvě utržený ze zahrádky. A roste skoro sám, tak proč jej nepěstovat. Vždyť stačí jen pár řádků.

Sklizeň již za měsíc

Pěstování špenátu není časově náročné, protože tato zelenina má velmi krátkou vegetační dobu. Některé rozdíly jsou však mezi jarním a podzimním pěstováním. Od jarního výsevu uplyne do sklizně měsíc nebo maximálně šest týdnů.

Co jíst v létě, mezi jarní a podzimní sklizní špenátu? Zkuste čtyřboč, tzv. novozélandský špenát

Co jíst v létě, mezi jarní a podzimní sklizní špenátu? Zkuste čtyřboč, tzv. novozélandský špenát

Při podzimním výsevu je vegetační doba pochopitelně delší, zato už brzo na jaře sklízíme čerstvý špenát. Z tohoto důvodu se pěstuje jako první či následná plodina. To platí například pro srpnový výsev, kdy se špenát sklízí v září až v říjnu.

Klepněte pro větší obrázek
Nezvládli jste výsev semen? Nevadí, můžete si koupit přísadu

Stejně dobře špenát na zahrádce využijete i jako meziplodinu. Dobře se snáší například s mrkví, černým kořenem či cibulí. Vysévejte ho na venkovní záhony, do řádků vzdálených deset až dvacet centimetrů od sebe, do rýhy hluboké přibližně čtyři centimetry.

Stejně jako na špenátu pochutnáte si i na mangoldu. Vypěstujte si svůj vlastní!

Stejně jako na špenátu pochutnáte si i na mangoldu. Vypěstujte si svůj vlastní!

Můžete ho vysévat velmi brzo na jaře. Než vyklíčí, mrazy pominou, ale ani tak se není čeho bát, protože mladé rostlinky snesou i minus devět stupňů. Špenát sice nepatří mezi náročné zeleniny, ale v suché půdě a větrné poloze se mu dařit nebude. Roste v zásadité humózní půdě dobře zásobené živinami. Pro vyhnojení stačí dobrý kompost nebo doplněk dlouhopůsobícího hnojiva.  

Klepněte pro větší obrázek
Špenátová polévka je další možností pro zpracování této zeleniny 

Která odrůda je lepší? Jarní, nebo zimní?

Záleží na tom, kdy budete chtít špenát sklízet. Pro přezimování a ranou jarní sklizeň vysévejte odrůdy, které snášejí lépe mrazy. Je to například velmi raná odrůda ‘Monores‘, jež rychle roste a dává velmi slušnou úrodu.

Pro letní a podzimní pěstování se hodí hybridní odrůda se středně zelenými, mírně bublinatými listy ‘San Marco F1‘ a pro jarní i podzimní výsev odrůda podobných vlastností – ‘Winter Riesen‘. Poslední jmenovaná je tak trochu výjimečná. Bohaté, silné listy chutnají nejlépe v syrovém stavu. Výrazné špenátové aroma přímo vybízí k úpravě pěkně křupavého zeleninového salátu.

Klepněte pro větší obrázek
Vyzkoušejte i něco netradičního, naříklad špenát s rybou 

Kromě chuti se u odrůd špenátu cení hlavně odolnost vybíhání do květu, schopnost přezimovat a odolnost vůči plísni špenátové. Tu svoji oblíbenou si můžete vybrat podle tabulky.

Odrůda špenátuJarní pěstováníPěstování přes zimuPřednosti odrůdy
'Carambole F1'
výsevbřezen až červenec rezistentní ke všem rasám plísně špenátové a výrazně rezistentní k vybíhání do květu
sklizeňkvěten až září
'Herkules'
výsevbřezen, dubenzářísklízet co nejdříve, vybíhá do květu
sklizeňčervenduben
'Lambada F1'
výsevbřezen až červenec rezistentní ke všem rasám plísně špenátové a výrazně rezistentní k vybíhání do květu
sklizeňkvěten až září
'Matador'
výsevbřezen, duben, srpenzáříklasika mezi odrůdami, ve Státní odrůdové knize je registrován již od roku 1941
sklizeňkvěten, září, říjenbřezen, duben, květen
'Monores'
výsevbřezen, duben, srpenzáříodolává proti vymrzání, odolný k plísni špenátové i k vybíhání do květu
sklizeňkvěten, září, říjenbřezen, duben, květen
'San Marco F1'
výsevbřezen až červenec rezistentní ke všem rasám plísně špenátové a výrazně rezistentní k vybíhání do květu
sklizeňkvěten až září
'Winter Riesen'
výsevbřezen, duben, srpenzáříspolehlivě přezimuje
sklizeňkvěten, září, říjenbřezen, duben, květen

Komu čest, tomu čest

Vivat špenát! Ano, slavný výrok vždy oslavoval příchod korunovaných hlav a špenát není výjimkou. Je opravdu králem všech zelenin a plnohodnotným zdrojem vitaminů C, E a antioxidantů, jež mají velký význam při prevenci Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby.  

Klepněte pro větší obrázek
Vzpomínáte na Pepka námořníka? Věděl, proč se má špenát jíst 

Špenát má například až čtyřikrát více betakarotenu než brokolice. Proto by jej měly ve zvýšené míře zařadit do svého jídelníčku nastávající maminky. Mimo vitaminy obsahuje vlákninu působící na snížení hladiny cholesterolu v krvi. Vykazuje vysoké hodnoty kyseliny listové, kterou lékaři doporučují jako prevenci proti cévním a srdečním onemocněním.  

Vejce a špenát se dobře shodnou

Listy špenátu sklízejte, jakmile rostliny dorostou do výšky pěti centimetrů. Buď uřežte listy jednotlivě nebo všechny najednou, ale tehdy nechte nad zemí tak dva a půl centimetru natě, aby rostliny mohly znovu obrůst. Další možností je sklidit celé rostliny jednorázově.  

Klepněte pro větší obrázek
Rostliny vždy nejdříve omyjte  

Listy spotřebujte za čerstva hned po sklizni, případně je zmrazte. Při kuchyňské úpravě je jen mírně povařte, mladé přidejte do salátů syrové. Špenát se upravuje klasicky jako příloha, známé jsou špenátové nočky do polévky a milovníci slaných koláčů jím plní závin z listového těsta.  

Selské palačinky se špenátem

Stejně vynikající jsou selské palačinky, které se místo paprikou a rajčaty naplňují špenátovou nádivkou.

  • Kromě palačinek, jež upečete, jak jste zvyklí, budete potřebovat šunkový salám nebo šunku, anglickou slaninu, plechovku krájených žampionů, cibuli, mražený nebo čerstvý špenát, vejce, pepř, sůl a strouhaný sýr na ozdobu.  
Klepněte pro větší obrázek
Selské palačinky si můžete doupravit podle svých představ

Na náplň zpěňte nakrájenou cibuli na rozehřáté slanině, přidejte nakrájené žampiony, pepř, sůl, papriku a poduste. Podle potřeby podlijte vodou. Když jsou houby měkké, přidejte nakrájený salám, spařený a nadrobno nasekaný špenát.

Směs nechte jen velmi krátce přejít varem. Nakonec vmíchejte vejce a odstavte z ohně. Nádivkou naplňte palačinky, přeložte je na polovinu, posypte strouhaným sýrem a podávejte.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |