vytisknout velikost písma Což takhle dát si špenát?

Někdo jej baští na všechny způsoby, jiný jej nemůže ani vidět. Milovníci špenátu jistě souhlasí, že nejlepší je čerstvě utržený ze zahrádky. A roste skoro sám, tak proč jej nepěstovat. Vždyť stačí jen pár řádků.

Sklizeň již za měsíc

Pěstování špenátu není časově náročné, protože tato zelenina má velmi krátkou vegetační dobu. Některé rozdíly jsou však mezi jarním a podzimním pěstováním. Od jarního výsevu uplyne do sklizně měsíc nebo maximálně šest týdnů.

Co jíst v létě, mezi jarní a podzimní sklizní špenátu? Zkuste čtyřboč, tzv. novozélandský špenát

Co jíst v létě, mezi jarní a podzimní sklizní špenátu? Zkuste čtyřboč, tzv. novozélandský špenát

Při podzimním výsevu je vegetační doba pochopitelně delší, zato už brzo na jaře sklízíme čerstvý špenát. Z tohoto důvodu se pěstuje jako první či následná plodina. To platí například pro srpnový výsev, kdy se špenát sklízí v září až v říjnu.

Klepněte pro větší obrázek
Nezvládli jste výsev semen? Nevadí, můžete si koupit přísadu

Stejně dobře špenát na zahrádce využijete i jako meziplodinu. Dobře se snáší například s mrkví, černým kořenem či cibulí. Vysévejte ho na venkovní záhony, do řádků vzdálených deset až dvacet centimetrů od sebe, do rýhy hluboké přibližně čtyři centimetry.

Stejně jako na špenátu pochutnáte si i na mangoldu. Vypěstujte si svůj vlastní!

Stejně jako na špenátu pochutnáte si i na mangoldu. Vypěstujte si svůj vlastní!

Můžete ho vysévat velmi brzo na jaře. Než vyklíčí, mrazy pominou, ale ani tak se není čeho bát, protože mladé rostlinky snesou i minus devět stupňů. Špenát sice nepatří mezi náročné zeleniny, ale v suché půdě a větrné poloze se mu dařit nebude. Roste v zásadité humózní půdě dobře zásobené živinami. Pro vyhnojení stačí dobrý kompost nebo doplněk dlouhopůsobícího hnojiva.  

Klepněte pro větší obrázek
Špenátová polévka je další možností pro zpracování této zeleniny 

Která odrůda je lepší? Jarní, nebo zimní?

Záleží na tom, kdy budete chtít špenát sklízet. Pro přezimování a ranou jarní sklizeň vysévejte odrůdy, které snášejí lépe mrazy. Je to například velmi raná odrůda ‘Monores‘, jež rychle roste a dává velmi slušnou úrodu.

Pro letní a podzimní pěstování se hodí hybridní odrůda se středně zelenými, mírně bublinatými listy ‘San Marco F1‘ a pro jarní i podzimní výsev odrůda podobných vlastností – ‘Winter Riesen‘. Poslední jmenovaná je tak trochu výjimečná. Bohaté, silné listy chutnají nejlépe v syrovém stavu. Výrazné špenátové aroma přímo vybízí k úpravě pěkně křupavého zeleninového salátu.

Klepněte pro větší obrázek
Vyzkoušejte i něco netradičního, naříklad špenát s rybou 

Kromě chuti se u odrůd špenátu cení hlavně odolnost vybíhání do květu, schopnost přezimovat a odolnost vůči plísni špenátové. Tu svoji oblíbenou si můžete vybrat podle tabulky.

Odrůda špenátuJarní pěstováníPěstování přes zimuPřednosti odrůdy
'Carambole F1'
výsevbřezen až červenec rezistentní ke všem rasám plísně špenátové a výrazně rezistentní k vybíhání do květu
sklizeňkvěten až září
'Herkules'
výsevbřezen, dubenzářísklízet co nejdříve, vybíhá do květu
sklizeňčervenduben
'Lambada F1'
výsevbřezen až červenec rezistentní ke všem rasám plísně špenátové a výrazně rezistentní k vybíhání do květu
sklizeňkvěten až září
'Matador'
výsevbřezen, duben, srpenzáříklasika mezi odrůdami, ve Státní odrůdové knize je registrován již od roku 1941
sklizeňkvěten, září, říjenbřezen, duben, květen
'Monores'
výsevbřezen, duben, srpenzáříodolává proti vymrzání, odolný k plísni špenátové i k vybíhání do květu
sklizeňkvěten, září, říjenbřezen, duben, květen
'San Marco F1'
výsevbřezen až červenec rezistentní ke všem rasám plísně špenátové a výrazně rezistentní k vybíhání do květu
sklizeňkvěten až září
'Winter Riesen'
výsevbřezen, duben, srpenzáříspolehlivě přezimuje
sklizeňkvěten, září, říjenbřezen, duben, květen

Komu čest, tomu čest

Vivat špenát! Ano, slavný výrok vždy oslavoval příchod korunovaných hlav a špenát není výjimkou. Je opravdu králem všech zelenin a plnohodnotným zdrojem vitaminů C, E a antioxidantů, jež mají velký význam při prevenci Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby.  

Klepněte pro větší obrázek
Vzpomínáte na Pepka námořníka? Věděl, proč se má špenát jíst 

Špenát má například až čtyřikrát více betakarotenu než brokolice. Proto by jej měly ve zvýšené míře zařadit do svého jídelníčku nastávající maminky. Mimo vitaminy obsahuje vlákninu působící na snížení hladiny cholesterolu v krvi. Vykazuje vysoké hodnoty kyseliny listové, kterou lékaři doporučují jako prevenci proti cévním a srdečním onemocněním.  

Vejce a špenát se dobře shodnou

Listy špenátu sklízejte, jakmile rostliny dorostou do výšky pěti centimetrů. Buď uřežte listy jednotlivě nebo všechny najednou, ale tehdy nechte nad zemí tak dva a půl centimetru natě, aby rostliny mohly znovu obrůst. Další možností je sklidit celé rostliny jednorázově.  

Klepněte pro větší obrázek
Rostliny vždy nejdříve omyjte  

Listy spotřebujte za čerstva hned po sklizni, případně je zmrazte. Při kuchyňské úpravě je jen mírně povařte, mladé přidejte do salátů syrové. Špenát se upravuje klasicky jako příloha, známé jsou špenátové nočky do polévky a milovníci slaných koláčů jím plní závin z listového těsta.  

Selské palačinky se špenátem

Stejně vynikající jsou selské palačinky, které se místo paprikou a rajčaty naplňují špenátovou nádivkou.

  • Kromě palačinek, jež upečete, jak jste zvyklí, budete potřebovat šunkový salám nebo šunku, anglickou slaninu, plechovku krájených žampionů, cibuli, mražený nebo čerstvý špenát, vejce, pepř, sůl a strouhaný sýr na ozdobu.  
Klepněte pro větší obrázek
Selské palačinky si můžete doupravit podle svých představ

Na náplň zpěňte nakrájenou cibuli na rozehřáté slanině, přidejte nakrájené žampiony, pepř, sůl, papriku a poduste. Podle potřeby podlijte vodou. Když jsou houby měkké, přidejte nakrájený salám, spařený a nadrobno nasekaný špenát.

Směs nechte jen velmi krátce přejít varem. Nakonec vmíchejte vejce a odstavte z ohně. Nádivkou naplňte palačinky, přeložte je na polovinu, posypte strouhaným sýrem a podávejte.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na balkoně?

Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

28.  8.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |