Co znamená „interiér na klíč“

Co znamená „interiér na klíč“

Prostředí, v němž se denně pohybujeme, významně ovlivňuje náš život. Dokonalé řešení interiéru také může výrazně zvýšit hodnotu celého bytu nebo domu. Anebo také poškodit.

V současnosti se stále více dostává do povědomí investorů – ať jimi jsou soukromníci nebo firmy – , že je lepší do řešení této součásti bydlení co nejvíce zapojit odborníky. Ustupuje pocit, že bydlení svým způsobem rozumí každý, a tudíž už k vlastnímu zařizování interiéru rady architekta není třeba.

V této souvislosti se u nás již před časem objevil pojem „interiér na klíč“. Není ale tak jednoznačný, jako když je řeč třeba o službách nebo o domu „na klíč“. Interiérová dodávka na klíč může být dílčí, např. vestavěná skříň, kterou nám dodá a instaluje truhlářská firma, může jí však být také kompletní řešení bytu – od první představy načrtnuté v návrhářském softwaru až po poslední dokončovací práce. V současnosti si stále více lidí pod pojmem interiér na klíč představuje to druhé.

Výhoda komplexního řešení

Řešení interiéru „na klíč“ v sobě spojuje řadu výhod, z nichž je nejvýraznější komplexnost procesu, při kterém interiér vzniká. Vždy se na něm totiž podílí řada profesí, jejichž činnost je potřeba koordinovat a je tedy třeba počítat s různými vlivy. Dodávka na klíč začíná mít proto smysl ve chvíli, kdy se v ní kombinuje a hlavně koordinuje několik složek stavebního procesu.

To, že se interiér realizuje „na klíč“, neznamená, že někdo pouze zřídí elektrorozvody, namontuje osvětlení, doveze a smontuje nábytek. Sdružování více profesí v jedné zakázce znamená, že vše musí s konkrétním cílem koordinovat a řídit jedna kompetentní osoba. Smyslem je ušetřit čas a starosti investorovi. Složitost totiž spočívá hlavně v komunikaci s různými subjekty, které se na realizaci podílejí, v tvorbě časového harmonogramu řemesel apod.

Výhodou je pak i to, že za realizaci interiéru jako celku nese konečnou odpovědnost jeden subjekt. Pokud se totiž investor rozhodne pro jednotlivé samostatné dodávky, může se mu stát, že bude v případě závad složitě dokazovat, kdo ze zúčastněných je na vině. U dodávky na klíč je jeden dodavatel, který nese odpovědnost a je také zpravidla schopen problémy řešit.

Odborník trendy „stíhá“

Argumentem, proč se při zřizování interiéru spolehnout na odborníky, je i rozsah současného trhu a dynamika rozvoje technologií a množství novinek. Jen málokdo z laiků stihne sledovat všechny trendy současného designu, nábytkářské inovace nebo nejnovější technické postupy. A hlavně je posoudit z dlouhodobého hlediska a z pohledu daného účelu, z pohledu skutečných potřeb konkrétní  zakázky.

Interiérové firmy proto svou nabídku staví na práci architekta, která je určitou přidanou hodnotou interiéru na klíč. Bytový architekt má v procesu realizace nezastupitelné místo, má totiž na interiér jiný pohled než například stavební architekt nebo technik a při návrhu projekt může doplnit o praktické připomínky, které ve výsledku zvýší jeho hodnotu.

Problémem může být například akustika, na kterou investor při konzultacích „pozapomněl“. V nově zařízeném bytě pak může zjistit, že jeho náročná hifi sestava v takovém prostředí vůbec nefunguje kvůli tunelovému efektu. Dobrá interiérová firma na toto nebezpečí upozorní včas a navrhne řešení.

Co lze požadovat

Zařizování interiérů na klíč se u nás týká hlavně bytových prostor a kanceláří a nabízejí je dnes zejména specializované interiérové firmy. Lze od nich požadovat jak dílčí zakázky, tak kompletní řešení bytu či domu. Zakázka zpravidla začíná konzultací ve firmě a zaměřením interiéru, ze kterého se vychází při tvorbě návrhu – dispozičního řešení případně doplněného 3D prezentací. V případě komplexního řešení pak firma zabezpečí veškeré činnosti — od práce architekta, vedoucího technika až po řemeslníky a nákup a dodání doplňků.

Nabídka je u nás poměrně široká, lze najít společnosti schopné realizovat náročné, reprezentativní prostory, velmi atypicé zakázky nebo alternativní zadání.

Interiérové firmy mohou také podle přání investora upřednostnit ekonomické řešení. Většinou dodávané zboží — nábytek a doplňky — nevyrábí, ale nakupují je od výrobců. Sortiment se pohybuje ve škále od zakázkového nábytku až po produkci IKEA a některé firmy dokonce (alespoň v propagačních materiálech) garantují u dodávaného nábytku cenu nižší, než je v maloobchodě. Možnost dalšího zisku v této oblasti si uvědomují i velké stavební firmy, které dnes také dodávají interiéry na klíč jako součást svých stavebních zakázek např. při stavění typizovaných domů.

Doporučujeme

Články odjinud