vytisknout velikost písma Co vidíte na snímku? Orchidej!

Co vidíte na snímku? Orchidej!

Uhodnete, který druh oblíbené pokojové rostliny se nám odhalil díky elektronovému mikroskopu?

Všimněte si dvou otvorů, které můžete vidět vlevo i vpravo od středu fotografického snímku. Jedná se o póry, jež jsou umístěny na povrchu okvětních lístků pozorované rostliny.

Klepněte pro větší obrázek

A jaká je jejich funkce? Mohou se otevřít nebo zavřít, aby regulovaly výměnu plynů a obsah vody v okvětních lístcích.

Nejoblíbenější z orchidejí

Znáte správnou odpověď? Na fotografii vidíte Phalaenopsis, monopodiální orchidej původem z tropických deštných pralesů Austrálie. Je teplomilná a epifytická.

Ze středu rostliny (srdíčka) vyrůstají po celý její život nové listy. K nejznámějším zástupcům patří Phalaenopsis equestris, Phalaenopsis schilleriana a Phalaenopsis amabilis. Křížením s příbuzným rodem Doritis vznikla skupina atraktivních, mírně náročnějších hybridů, zvaných Doritaenopsis.

Charakteristika květů

Květ Phalaenopsisů je symetrický, tvořený třemi vnějšími lístky (sepaly) a třemi vnitřními (petaly). Střední petal je u standardního typu květu přeměněn v pysk, zbylé květní lístky jsou stejné.

Někdy se petaly výrazně liší od sepalů (pravý a levý petal mají jiný tvar či zbarvení; všechny tři petaly jsou přeměněny v pysk). Tato forma květu se nazývá pelorická. Květy jsou pevné a trvanlivé, vzácně vonné. Květní stvol nese velké množství postupně se rozvíjejících květů.

Nenáročná exotika

Běžně prodávané hybridní Phalaenopsisy patří mezi nejoblíbenější orchideje. Jsou nenáročné, nemají klidové období, rostou i kvetou po celý rok. K indukci kvetení stačí mírný noční pokles teplot. Nesnáší dlouhodobě přemokřený, neprodyšný substrát, ledový průvan a přímé sluneční světlo v letním období. Neletní se.

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |