Hawaj.cz

| Hawaj.cz

Co promění zahradu v útulné místo? Zahradní altán!

Patříte mezi šťastlivce s velkou zahradou u domu, ale nevíte, co s ní? Postavte tam zahradní altán, který ji promění v úplnou oázu klidu a relaxace.

Nejvíc času na zahradě trávíme v teplejších měsících, kdy se rádi oddáváme slunečním paprskům. Ty někdy ale pálí tak moc, že před nimi hledáme úkryt. Proč hned chodit domů, kde neproudí čerstvý vzduch, když se můžeme ukrýt v zahradním altánku?

Kdo má na zahradě volný prostor, ten staví pergolu nebo altán

Pergoly i altánky jsou oblíbené, na zahrádkách se vyjímají. Konečně se tam totiž najde i místo, kde se schováte před sluncem, deštěm, i větrem, můžete tam posedět, strávit čas s rodinou a přáteli.

Jak vybrat altán, který splní všechny vaše požadavky?

Zahradní altány najdeme na trhu v mnoha provedení, vždy je třeba se zamyslet nad dispozicemi zahrady a domečku, neřídit se jen vlastní představou. A co dál?

  • Najděte altánu místo, to si dobře změřte.

  • Pouvažujte o tom, co od altánu očekáváte.

  • Jaký tvar by altán měl mít?

  • Kolik jste ochotni do něj investovat?

  • Budete altán používat jen na zahradě, nebo ho s sebou budete převážet třeba na chatu?

Zahradní altán musí být nejen pěkný, ale i praktický

K čemu vám bude božsky krásný altán, když vás neuchrání před nepřízní počasí? Vzhled ani v tomto případě nesmí být hlavním kritériem výběru, mnohem důležitější je praktičnost.

Náš tip: Každý altán můžete vylepšit dle svých představ. Vyzdobit si ho, ale i zvýšit jeho stabilitu. Víte, že k některým altánům můžete dokoupit i podlážku, kterou oceníte zejména v prašném prostředí?

Dalším skvělým doplňkem jsou i zástěny, které vás ochrání před povětrnostními vlivy. Můžete vybírat mezi klasickou zástěnou a tou zipovou, která bude sloužit i třeba jako vchod.

Zajímejte se o materiál, ze kterého je vyrobený

Aby altán vydržel všechny zkoušky, které mu vy i počasí připravíte, musí být z kvalitních a odolných materiálů. Noha altánu nesmí prasknout hned, jak se do ní opře slabý větřík, skrz střechu nesmí protékat voda apod. Konstrukce altánu musí být stabilní, jen tak zvládne všechny zkoušky na výbornou a vás z grilovačky nevyžene letní deštík.

Náš tip: Asi nejpoužívanější je zahradní altán s lehkou konstrukcí, možností ukotvení do země a UV ochranou. Taky vás zaujal? Nezapomeňte si k němu pořídit i upínací kolíky do země a zajímat se o stálost barev a UV ochranu.

Altán.jpg

Kde všude plánujete altán využívat? Nevyužijete spíš ten skládací, přenosný?

Postavíte altán na zahradu a tam zůstane po celé léto? Nebo ho chcete brát s sebou na chatu pokaždé, když tam pojedete? Podle toho se rozhodněte, zda pro vás není lepší mobilní altán, která si s sebou můžete vzít i na dovolenou pod stanem.

Doporučujeme

Články odjinud