vytisknout velikost písma Co potřebuje trávník v červnu

Toužíte po tom, aby byl váš trávník svěže zelený a zdravý? Připravili jsme pro vás praktické rady, jak o travní koberec správně pečovat.

Pravidelné sečení se chápe za nejdůležitější předpoklad pro zdraví travního porostu, jednou za čtrnáct dní je prostě nutností. Při jeho správné technice dochází k houstnutí trávníku a likvidaci nežádoucích dvouděložných plevelů.

Při teplotách vzduchu nad pětadvacet stupňů sečte raději až večer, protože sluníčko by čerstvě posečenou plochu vypálilo. Při velkých vedrech nezapomeňte ani na mulčování – to proveďte zhruba v polovině měsíce června.

 Klepněte pro větší obrázek
Pravidelné sečení kombinované s mulčováním pomáhá zlepšit celkový stav trávníku; foto: Stiga

Využijte získaný materiál

Recyklace posečené hmoty při mulčování pomáhá v trávníku udržovat vyšší vlhkost. Pokud mulčovací sekačku nevlastníte, musíte trávník zalévat, jinak dojde k rychlému vysychání plochy a následnému poškození porostu.

Posečenou hmotu můžete zužitkovat v pařeništi nebo v záhonech, díky rozsekání na velmi drobné kousky se výborně zarývá a silně zahřívá půdu. Já osobně používám takto rozsekanou trávu jako hnojivo pod okurky nakládačky. 

Extenzivně udržované plochy posečte, pokos nechte proschnout a pak jej odkliďte. Je úplně jedno, jestli sečete bubnovou sekačkou nebo mulčovačem, posečená hmota musí z plochy pryč, protože jí je mnoho.

Při ponechání na ploše by začala zahnívat a ztěžovala by sečení v následujících letních měsících. Čím kratší porost je, tím lépe se kompostuje nebo zarývá. Proto nenechte trávu růst zbytečně vysoko. 

Klepněte pro větší obrázek
Při extenzivní údržbě trávníku je nutné pokos odhrabat, protože by nestačil zetlít a působil by problémy při sečení následujícím; foto: Seco Group 

Aby byl trávník krásný

Tak jako je důležité pravidelné sečení, je nutné, aby byl travní koberec jednou za čas provzdušněn. A to nejlépe pomocí motorového provzdušňovače s ocelovými noži. V sezoně dochází i vlivem mulčování k tvorbě travní plsti, protože ne každý mulčuje trávník jen drobným množstvím posekané hmoty.

Za travní plsť považuji mech, zbytky posekané či namulčované trávy a jiný materiál. Trávník pak nemůže správně ,,dýchat“ a je slabší, má nezdravou nažloutlou barvu. Provzdušněním dojde k jeho prořezání, a tím se ke kořenům dostane více vláhy a vzduchu. 

Právě v polovině měsíce června je dobré trávník vyčistit provzdušněním, a to nejlépe ihned po sečení. Další prořezání následuje na konci srpna a v říjnu. 

 Klepněte pro větší obrázek
V horkých dnech pravidelně zavlažujte, třeba i s pomocí automatiky; foto: Mountfield 

Časté zavlažování je v horkých dnech nutností 

Aby trávník zbytečně netrpěl vysycháním, je nutné jej pravidelně zavlažovat. Nejlépe každý den k večeru, kdy sluníčko tolik nepálí, tudíž riziko spálení bývá nejmenší. Večerní zálivku volte proto, že kapky vody působí jako lupa, což dokáže trávníku pořádně uškodit.

Používejte zavlažovací systémy, jež vám ušetří běhání s konvemi vody. Závlahový systém je vhodné napojit třeba na čerpadlo, které táhne vodu ze studně. Voda je zde prostá řas a nečistot, jež zavlažování ucpávají. 

Klepněte pro větší obrázek
Krásný trávník touží mít snad každý; ale aby krásný byl, je nutné mu teď věnovat aspoň trochu času; foto: Stiga

Jednou za tři měsíce trávník přihnojte speciálním hnojivem, které je buď granulované, nebo se rozmíchá do zavlažovací vody. Tím doplníte trávníku důležité živiny a omezíte narůstání mechů, jimž se daří na chudých kyselých půdách. Hnojiva používejte v doporučeném poměru, jinak travní koberec popálíte.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A