vytisknout velikost písma Co potřebuje trávník v červnu

Toužíte po tom, aby byl váš trávník svěže zelený a zdravý? Připravili jsme pro vás praktické rady, jak o travní koberec správně pečovat.

Pravidelné sečení se chápe za nejdůležitější předpoklad pro zdraví travního porostu, jednou za čtrnáct dní je prostě nutností. Při jeho správné technice dochází k houstnutí trávníku a likvidaci nežádoucích dvouděložných plevelů.

Při teplotách vzduchu nad pětadvacet stupňů sečte raději až večer, protože sluníčko by čerstvě posečenou plochu vypálilo. Při velkých vedrech nezapomeňte ani na mulčování – to proveďte zhruba v polovině měsíce června.

 Klepněte pro větší obrázek
Pravidelné sečení kombinované s mulčováním pomáhá zlepšit celkový stav trávníku; foto: Stiga

Využijte získaný materiál

Recyklace posečené hmoty při mulčování pomáhá v trávníku udržovat vyšší vlhkost. Pokud mulčovací sekačku nevlastníte, musíte trávník zalévat, jinak dojde k rychlému vysychání plochy a následnému poškození porostu.

Posečenou hmotu můžete zužitkovat v pařeništi nebo v záhonech, díky rozsekání na velmi drobné kousky se výborně zarývá a silně zahřívá půdu. Já osobně používám takto rozsekanou trávu jako hnojivo pod okurky nakládačky. 

Extenzivně udržované plochy posečte, pokos nechte proschnout a pak jej odkliďte. Je úplně jedno, jestli sečete bubnovou sekačkou nebo mulčovačem, posečená hmota musí z plochy pryč, protože jí je mnoho.

Při ponechání na ploše by začala zahnívat a ztěžovala by sečení v následujících letních měsících. Čím kratší porost je, tím lépe se kompostuje nebo zarývá. Proto nenechte trávu růst zbytečně vysoko. 

Klepněte pro větší obrázek
Při extenzivní údržbě trávníku je nutné pokos odhrabat, protože by nestačil zetlít a působil by problémy při sečení následujícím; foto: Seco Group 

Aby byl trávník krásný

Tak jako je důležité pravidelné sečení, je nutné, aby byl travní koberec jednou za čas provzdušněn. A to nejlépe pomocí motorového provzdušňovače s ocelovými noži. V sezoně dochází i vlivem mulčování k tvorbě travní plsti, protože ne každý mulčuje trávník jen drobným množstvím posekané hmoty.

Za travní plsť považuji mech, zbytky posekané či namulčované trávy a jiný materiál. Trávník pak nemůže správně ,,dýchat“ a je slabší, má nezdravou nažloutlou barvu. Provzdušněním dojde k jeho prořezání, a tím se ke kořenům dostane více vláhy a vzduchu. 

Právě v polovině měsíce června je dobré trávník vyčistit provzdušněním, a to nejlépe ihned po sečení. Další prořezání následuje na konci srpna a v říjnu. 

 Klepněte pro větší obrázek
V horkých dnech pravidelně zavlažujte, třeba i s pomocí automatiky; foto: Mountfield 

Časté zavlažování je v horkých dnech nutností 

Aby trávník zbytečně netrpěl vysycháním, je nutné jej pravidelně zavlažovat. Nejlépe každý den k večeru, kdy sluníčko tolik nepálí, tudíž riziko spálení bývá nejmenší. Večerní zálivku volte proto, že kapky vody působí jako lupa, což dokáže trávníku pořádně uškodit.

Používejte zavlažovací systémy, jež vám ušetří běhání s konvemi vody. Závlahový systém je vhodné napojit třeba na čerpadlo, které táhne vodu ze studně. Voda je zde prostá řas a nečistot, jež zavlažování ucpávají. 

Klepněte pro větší obrázek
Krásný trávník touží mít snad každý; ale aby krásný byl, je nutné mu teď věnovat aspoň trochu času; foto: Stiga

Jednou za tři měsíce trávník přihnojte speciálním hnojivem, které je buď granulované, nebo se rozmíchá do zavlažovací vody. Tím doplníte trávníku důležité živiny a omezíte narůstání mechů, jimž se daří na chudých kyselých půdách. Hnojiva používejte v doporučeném poměru, jinak travní koberec popálíte.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už je sezóna hub za námi? Pak budete překvapeni. Z některých lokalit nosí houbaři domů stále plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky z října 2019.

17.  10.  2019 |
Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni!

Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni…

Jak přezimovat kanu neboli dosnu? Není to nic složitého, hlízy vyjměte ze země, jen pozor, hlínu z nich neoklepávejte. Pokud jste kanu pěstovali v květináči, nemusíte ji z hlíny vyndavat, jen ji i s květináčem dejte dovnitř na studené místo. Jakou potřebuje teplotu?

9.  10.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |