vytisknout velikost písma Co potřebuje trávník v červnu

Toužíte po tom, aby byl váš trávník svěže zelený a zdravý? Připravili jsme pro vás praktické rady, jak o travní koberec správně pečovat.

Pravidelné sečení se chápe za nejdůležitější předpoklad pro zdraví travního porostu, jednou za čtrnáct dní je prostě nutností. Při jeho správné technice dochází k houstnutí trávníku a likvidaci nežádoucích dvouděložných plevelů.

Při teplotách vzduchu nad pětadvacet stupňů sečte raději až večer, protože sluníčko by čerstvě posečenou plochu vypálilo. Při velkých vedrech nezapomeňte ani na mulčování – to proveďte zhruba v polovině měsíce června.

 Klepněte pro větší obrázek
Pravidelné sečení kombinované s mulčováním pomáhá zlepšit celkový stav trávníku; foto: Stiga

Využijte získaný materiál

Recyklace posečené hmoty při mulčování pomáhá v trávníku udržovat vyšší vlhkost. Pokud mulčovací sekačku nevlastníte, musíte trávník zalévat, jinak dojde k rychlému vysychání plochy a následnému poškození porostu.

Posečenou hmotu můžete zužitkovat v pařeništi nebo v záhonech, díky rozsekání na velmi drobné kousky se výborně zarývá a silně zahřívá půdu. Já osobně používám takto rozsekanou trávu jako hnojivo pod okurky nakládačky. 

Extenzivně udržované plochy posečte, pokos nechte proschnout a pak jej odkliďte. Je úplně jedno, jestli sečete bubnovou sekačkou nebo mulčovačem, posečená hmota musí z plochy pryč, protože jí je mnoho.

Při ponechání na ploše by začala zahnívat a ztěžovala by sečení v následujících letních měsících. Čím kratší porost je, tím lépe se kompostuje nebo zarývá. Proto nenechte trávu růst zbytečně vysoko. 

Klepněte pro větší obrázek
Při extenzivní údržbě trávníku je nutné pokos odhrabat, protože by nestačil zetlít a působil by problémy při sečení následujícím; foto: Seco Group 

Aby byl trávník krásný

Tak jako je důležité pravidelné sečení, je nutné, aby byl travní koberec jednou za čas provzdušněn. A to nejlépe pomocí motorového provzdušňovače s ocelovými noži. V sezoně dochází i vlivem mulčování k tvorbě travní plsti, protože ne každý mulčuje trávník jen drobným množstvím posekané hmoty.

Za travní plsť považuji mech, zbytky posekané či namulčované trávy a jiný materiál. Trávník pak nemůže správně ,,dýchat“ a je slabší, má nezdravou nažloutlou barvu. Provzdušněním dojde k jeho prořezání, a tím se ke kořenům dostane více vláhy a vzduchu. 

Právě v polovině měsíce června je dobré trávník vyčistit provzdušněním, a to nejlépe ihned po sečení. Další prořezání následuje na konci srpna a v říjnu. 

 Klepněte pro větší obrázek
V horkých dnech pravidelně zavlažujte, třeba i s pomocí automatiky; foto: Mountfield 

Časté zavlažování je v horkých dnech nutností 

Aby trávník zbytečně netrpěl vysycháním, je nutné jej pravidelně zavlažovat. Nejlépe každý den k večeru, kdy sluníčko tolik nepálí, tudíž riziko spálení bývá nejmenší. Večerní zálivku volte proto, že kapky vody působí jako lupa, což dokáže trávníku pořádně uškodit.

Používejte zavlažovací systémy, jež vám ušetří běhání s konvemi vody. Závlahový systém je vhodné napojit třeba na čerpadlo, které táhne vodu ze studně. Voda je zde prostá řas a nečistot, jež zavlažování ucpávají. 

Klepněte pro větší obrázek
Krásný trávník touží mít snad každý; ale aby krásný byl, je nutné mu teď věnovat aspoň trochu času; foto: Stiga

Jednou za tři měsíce trávník přihnojte speciálním hnojivem, které je buď granulované, nebo se rozmíchá do zavlažovací vody. Tím doplníte trávníku důležité živiny a omezíte narůstání mechů, jimž se daří na chudých kyselých půdách. Hnojiva používejte v doporučeném poměru, jinak travní koberec popálíte.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |