vytisknout velikost písma Co na podzim do skleníku? Vsaďte na saláty, ředkvičky a pekingské zelí

Úroda na zahrádkách je v polovině září už z větší části sklizená. Pokud ale vlastníte skleník, navíc třeba ještě vytápěný, můžete si sezónu vlastnoručně vypěstované čerstvé zeleniny podstatně prodloužit. Poradíme vám, co všechno se dá sklízet už za měsíc i jak si zajistit bohatou úrodu svěží zeleniny na brzké jaro.
Co na podzim do skleníku? Vsaďte na saláty, ředkvičky a pekingské zelí | iStock

Stačí jen do půdy vysít ta správná semínka nebo zasadit sazenice a zanedlouho si můžete vychutnávat plody své práce. Ve skleníku si ale můžete také předpěstovat sazenice pro příští rok. Ty stihnou dobře zakořenit a brzy na jaře vám udělají radost v podobě čerstvé úrody.

Jaké druhy salátu vysadit či vysít na podzim?

Jaké druhy salátu vysadit či vysít na podzim?

Jakou zeleninu pro podzimní sklizeň?

Na podzim určitě sáhněte po raných odrůdách, které mají krátkou vegetační dobu. To je čas, který rostlina potřebuje od výsevu do sklizně. Jaká semínka vybrat?

Semínka

  • Kromě různých drobnolistých salátů vám stihnou vyrůst i ředkvičky, kopr, špenát, hlávkový salát a další.
  • Novinkou je asijská listová zelenina – jako listová čínská hořčice komatsuna, mizuna či mibuna.
  • Už za dva až tři týdny od výsevu můžete ve skleníku sklízet například stále oblíbenější rukolu či roketu.
  • Kozlíček polníček potřebuje o něco déle, asi šest týdnů.
  • Za necelý měsíc také můžete začít seřezávat odrůdy určené k řezu listů, které často mají atraktivní listy, ať už červeně zbarvené či bohatě zkadeřené. Listové růžice tyhle saláty vytvoří do měsíce a půl.
  • Měsíc stačí také raným ředkvičkám i pažitce.
  • Dva měsíce potřebují rané kedlubny a ředkev. Přibližně stejnou dobu vám poroste také čínské a pekingské zelí nebo mangold. Z toho ale můžete sklízet listy už za necelý měsíc.
  • Pokud si rádi pochutnáváte na mladé sladké mrkvi, nebojte se vysít také tu. Nejkratší vegetační doba se sice pohybuje okolo 80 dnů, malé mrkvičky ale můžete sklízet už za dva měsíce.
  • Zapomenout nesmíme ani na špenát. Mladé čerstvé listy je možné sklízet pět až šest týdnů po výsevu.
  • A pokud milujete říznou zelenou nať jarní cibulky, vysaďte si sazečku.  
Pařeniště a skleníky. Jak je využít naplno?

Pařeniště a skleníky. Jak je využít naplno?

Sazenice

Vysadit ještě nyní můžete také celou řadu již předpěstovaných sazenic, které vám cestu ke sklizni podstatně zkrátí. Pro podzimní sklizeň se hodí hlávková kapusta, květák, kedluben, pórek nebo třeba hlávkový salát.

Jak si vyrobit skleník nebo fóliovník svépomocí: Inspirace v galerii

Jak si vyrobit skleník nebo fóliovník svépomocí: Inspirace v galerii

Co zasadit na podzim a sklízet na jaře?

V říjnu a listopadu, až se vám uvolní místo, můžete také začít průběžně vysévat zeleninu pro časnou jarní sklizeň. Pro tu se hodí například kozlíček polníček, špenát, ozimý salát, listová petržel, kerblík a další.

Předpěstovat si také můžete vlastní sazenice kedlubny, květáku, hlávkové kapusty a další, díky nimž získáte před ostatními pěstiteli náskok a vlastní zeleninu budete moci sklízet už brzy na jaře.

Jak na škůdce ve skleníku ekologicky?

Jak na škůdce ve skleníku ekologicky?

Jak větrat ve skleníku?

Nezapomínejte ale na zálivku a nezbytné větrání. Větrat můžete až do - 5 °C. Pokud váš skleník nemá vytápění, je nutné rostliny před mrazem chránit netkanou textilií.

Nevytápěný skleník v zimě: připravte jej na novou sezonu

Nevytápěný skleník v zimě: připravte jej na novou sezonu

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech z některých lokalit konečně nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky ze srpna 2019.

16.  8.  2019 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

13.  8.  2019 |
Vypěstujte si vlastní houby na zahradě. Pořiďte si sadbu hřibů či křemenáčů

Vypěstujte si vlastní houby na zahradě. Pořiď…

Domácí úroda má tu výhodu, že není závislá na počasí. Podmínky vhodné pro růst hub totiž můžete snadno simulovat. Nejčastěji se pěstují žampiony a hlíva ústřičná. Pokud máte pár vzrostlých stromů, můžete koupit sadbu hřibovitých hub, která se prodává v práškové variantě či jako suspenze s živými zárodky.

15.  9.  2019 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2019 | | 2 N/A
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |