vytisknout velikost písma Co jste nevěděli o ptačích budkách a krmítkách

Botanická zahrada hlavního města Prahy zahájila 16. ledna již čtvrtý ročník výstavy zaměřené na ptačí budky, která potrvá až do 29. února 2012. Nenechte si ji ujít!

Čím se letošní akce odlišuje od těch předchozích? Rozdílů je hned několik, začněme například tím, že tentokrát se pořadatelé rozhodli věnovat i často opomíjené problematice bezpečnosti ptáků, kteří budky a polobudky osídlí.

Zateplování paneláků ničí hnízdiště rorýsů

Návštěvníci tak mají možnost seznámit se s nejvhodnějšími typy budek pro drobné pěvce, ale i špačky, kavky, sovy a poštolky. Mezi další novinky výstavy patří budky určené pro rorýse obecné, jimž stále častější zateplování panelových domů ničí přirozená hnízdiště – větrací otvory.

Z tohoto důvodu přicházejí některé firmy s nabídkou specializovaných budek vyrobených z extrudovaného polystyrénu. Ty se vyznačují výbornými tepelně-izolačními vlastnostmi, nízkou hmotností a dlouhou životností.

Jak rorýsům pomoci

Budky pro rorýse (i netopýry) jsou instalovány přímo do vrstvy izolantu při zateplování obvodových plášťů budov. Pro rorýse se podle potřeby vyrábějí jako jedno- až čtyřkomorové (rorýs je totiž jeden z mála ptáků, kterému nevadí bydlet v sousedství další rorýsí rodiny).

Zajímavostí u těchto budek je atypické umístění vletového otvoru, a sice těsně u podlahy budky. V této průmyslově vyráběné budce je dokonce předvytvořeno hnízdo – mělký důlek, aby se rorýs stavbou hnízda nemusel zdržovat.

Krmítka a pravidla zimního přikrmování ptactva

Na výstavě jsou k vidění také osvědčená krmítka a nechybí ani doporučení, jak mají lidé ptáky správně krmit (pokud se do Prahy nedostanete, řiďte se radami popsanými v článku Jak se žije ptákům v zimě).

Souběžně s akcí probíhá i výstava soutěžních budek i krmítek, která vytvořili žáci pražských škol. Soutěž vyhlásilo občanské sdružení Ornita v rámci projektu Ptáci v naší zahradě.

Výstava má část praktickou (ve venkovní expozici: Ornamentální zahrada, výstavní sál, denně od 9.00 do 16.00 hodin) i teoretickou (ve výstavním sále: Ptáci kolem nás… aneb Co je ornitologie? ).

Půjdete-li na výstavu ve skupině, můžete si předem objednat průvodce ( na telefonu 603 582 191 nebo na e-mailu: eva.vitova@botanicka.cz). Ten je k dispozici v pracovní dny od 9.00 do 13.00 hodin a jeho služby vás přijdou na 250 Kč za hodinu.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A