Co jsou bezfalcové zárubně a podle čeho je poznat?

Vybíráte nové dveře do interiéru a narazili jste při tom na termín „bezfalcové zárubně“? Co se pod těmito dvěma slovy skrývá, podle čeho tento typ zárubní poznáte a jak se liší od těch tradičních?

Slovní spojení „bezfalcové zárubně“ se používá pro označení dveřního kompletu, u kterého dveřní křídlo hladce zapadá do zárubně a vytváří s ní z pohledové strany jednotnou rovinu. Častěji se lze setkat také s označením bezfalcové nebo bezpolodrážkové dveře.

O co přesně se ale jedná?

„U klasických dřevěných dveří zpravidla rozlišujeme dva typy – bezpolodrážkové a ty s polodrážkou. Tato varianta se od té bezpolodrážkové liší především tvarem své hrany. Běžně je totiž v hraně dveřního křídla přibližně do poloviny jejich tloušťky vyfrézovaný drobný zub, odborně nazývaný polodrážka. Zavřené dveře pak díky tomuto zubu naléhají na zárubeň a  částečně vystupují do prostoru před dveřní obložku. Ze strany, z níž se dveře otevírají směrem k sobě, pak bývají zpravidla plně viditelné panty,“ vysvětluje Petr Paksi, obchodní ředitel společnosti JAP FUTURE, českého výrobce designových dveřních systémů. Výhodou tohoto řešení, které je dlouhodobě nejběžnější, je dobré utěsnění například proti průvanu.

image.png
Detail hrany bezpolodrážkového dveřního křídla MASTER

Modernější pojetí, které tradiční dveře s polodrážkou stále častěji nahrazuje, představuje druhý typ, tedy právě dveře bezfalcové neboli bezpolodrážkové. „Dveřní křídlo má v bezpolodrážkové variantě zcela rovnou boční hranu, díky čemuž do zárubně hladce zapadne. Zavřené dveře jsou do ní plně zapuštěny a vytváří s jejím povrchem z pohledové strany jednotnou elegantní rovinu. Mezi křídlem a zárubní pak vzniká z pohledové strany jemná spára,“ objasňuje Petr Paksi z JAP FUTURE. Aby bylo tento efekt možné vyvolat, musí být dveře osazeny také speciálními 3D seřiditelnými panty, které jsou při pohledu na zavřené dveře ukryté v zárubni a dveřním křídle. Ty zajišťují, aby dveře do zárubně hladce zapadly a spára mezi křídlem a zárubní byla pravidelná. Výsledkem je jednotný a harmonický dveřní komplet, který vytváří jednolitou elegantní plochu.

image.png
Kombinace polodrážkových a bezpolodrážkových dveří ve skryté zárubni AKTIVE
 

Aby byl tento efekt úplný, je třeba zvolit pro bezpolodrážkové dveře také vhodnou zárubeň. Ta může být tvořena klasickými dveřními obložkami, které o několik centimetrů vystupují před rovinu zdi, případně může být i zcela skrytá. Speciálním typem je skrytá zárubeň AKTIVE, která existuje v polodrážkové i bezpolodrážkové variantě. „Skrytou zárubeň AKTIVE vyrábíme ve dvou variantách – AKTIVE 40/00, která je určená pro bezpolodrážkové dveře, a AKTIVE 25/15 pro dveře s polodrážkou. Tento typ skrytých zárubní je unikátní v tom, že umožňuje umístit dveřní křídlo do jedné roviny s navazující stěnou, přičemž obložka je skryta. Dominatu tak tvoří designové interierové dveřní křídlo, příkladem jsou třeba naše dveře MASTER. Skryté zárubně navíc umožňují otevírání dveří jak směrem od sebe, tak i k sobě, přičemž dveřní křídlo z pohledové strany lícuje s navazující stěnou, což je u klasických obložkových zárubní nemožné,“ popisuje Petr Paksi z JAP FUTURE. Kombinace těchto dvou modelů skrytých zárubní umožňuje v interiéru zalícovat dveře z pohledové strany do jedné roviny s povrchem navazující příčky, pokud jsou umístěny vedle sebe jako sousedící dveře, i když se každé otevírají na jinou stranu.

image.png
Bezpolodrážkové dveře MASTER v zárubni LATENTE

Designový mezistupeň mezi zcela skrytými zárubněmi a klasickými viditelnými obložkami pro bezpolodrážkové dveře představuje zárubeň LATENTE. „Tento typ má sice plně přiznanou dřevěnou obložku, ale od ostatních řešení se odlišuje jejím elegantním zapuštěním do stejné úrovně se zdí. Zárubeň pak přesně lícuje v jedné rovině s povrchem stěny,“ vysvětluje Petr Paksi z JAP FUTURE. Zárubeň LATENTE je určená pro bezpolodrážkové dveře, díky čemuž vzniká dveřní komplet, u kterého nic nevyčnívá do prostoru a neruší celistvost příčky.

Více na www.japcz.cz.

Doporučujeme

Články odjinud