vytisknout velikost písma Co je potřeba udělat na zahradě, než přijde zima?

První přízemní mrazíky dokážou udělat z kvetoucí zahrady pole zahnědlých a nevábných omrzlíků. Většinou to odnesou jiřiny a choulostivější letničky. Stačí ale málo a záhony i trávník budou vypadat dobře také v době vegetačního klidu.
Co je potřeba udělat na zahradě, než přijde zima?

Okrasná zahrada by měla být pěkná i v zimě 

Jak toho dosáhnout? Připravte zahradu na chladnou část roku dříve, než uhodí opravdové mrazy. Začít můžete posekáním trávníku. Před zimou nechte trávu trochu vyšší, a pokud je dlouhodobě sucho, neuškodí ji zalít. 

Pokud máte čas a možnosti, vyhrabejte ho. I ze sběrného koše zůstávají na zemi zbytky posekané trávy, které by měly skončit v kompostu. Provzdušnit trávník na podzim je dobrý zásah, kořeny pak zesílí a tráva lépe odnožuje. 

Odkvetlé letničky vytrhejte a dejte do kompostu, trvalky sestřihněte kus nad zemí a vyndejte ze země jiřinky, kany a begónie. Před uskladněním ve sklepě je nechte řádně oschnout a očistěte je, během zimy pak kontrolujte, zda hlízy nepřesychají nebo se na nich neobjevují příznaky hniloby či plísní. 

Klepněte pro větší obrázek
Okrasná zahrada může být půvabná celoročně 

Okrasné trávy svažte, budou pěkně upravené, udrží se i ve sněhu a v zimě se na nich krásně bude třpytit jinovatka. Čas na jejich sestříhání nastane až na jaře před rašením. Než začne mrznout, řádně zavlažte jehličiny a rododendrony – jejich častý úhyn nemají tolik na svědomí mrazy jako nedostatek vláhy. 

Balkonovky chtějí místo na přezimování 

Fuchsie a muškáty můžete přezimovat i v domácích podmínkách. Stačí bezmrazá místnost, kam rostliny můžete dát i v truhlíkách či květináčích. Očistěte je od suchých a poškozených částí a sestřihněte několik centimetrů nad zemí. 

Omezte zálivku na minimum, přezimované rostliny opravdu stačí zalít jen párkrát (ve vlhčím a světlém sklepě klidně jen dvakrát třikrát). Přenosné rostliny z terasy a balkonu se spokojí s místem světlým a teplotou kolem deseti dvanácti stupňů Celsia. 

Někdy sice shodí listy, ale jak v předjaří s delším dnem zálivku zvýšíte, zase obrazí. Pak je můžete upravit sestříháním na potřebný tvar a velikost. V žádném případě však rostliny v zimě nepřihnojujte, nechte je toto období prožít v klidu. 

Ovocná zahrada už je nachystaná na příští úrodu 

Kolik budou mít příští rok ovoce, to už vaše stromky vědí – květní pupeny jsou na jaro nachystané. Na vás je teď úklid spadaného listí a pro broskvoně počítejte s postřikem proti kadeřavosti (například Delan, Dithan), který vás bude čekat ještě dvakrát zjara. 

Spadané listí můžete použít k zateplení vyvezeného pařeniště, přidat jej můžete i do kompostu. Podzimní vrstvy ukládaného materiálu prosypávejte vápnem, funguje jako dezinfekce. Shnilé ovoce do kompostu nepatří, napadené a nemocné rostliny raději spalte.

Klepněte pro větší obrázek
Listí je výborný materiál ke kompostování 

Mladé stromky před zimou pořádně zalijte, stále je ještě čas na výsadbu některých ovocných druhů a drobného ovoce. Prohlédněte kolíky, ke kterým máte stromky uvázané, a pokud hrozí, že by je mohla zvěř poškodit okusem, zajistěte jim ochranu kmínku. Králíci (zajíci) a vysoká umí stromky úplně zničit. 

Pokud máte uleželý kompost, není od věci přidat ho ke stromům. Prospěje i trvalkám jako kryt a hnojivo, ušetříte tak za hnojiva umělá. Bílení stromů má svůj význam jako ochrana před vznikem mrazových desek na kmeni (teplotní rozdíl mezi mrazivou nocí a denním sluncem v předjaří potrhá pletiva), navíc ani přezimující škůdci nemají vápno v lásce. 

Tam, kde byla zelenina 

Prázdné záhony po zelenině pečlivě a nahrubo zryjte, v zemi můžete nechat kadeřávek (snáší bez poškození teploty pod minus deset stupňů), s přikrytím vydrží i zimní pór. V některých oblastech je možné vysévat před zimou kořenovou zeleninu (petržel, mrkev). 

Skleník vyčistěte od všech zbytků a také nahrubo zryjte. Máte-li problémy se škůdci (velkými trapiči jsou molice), zkuste ho vysířit, pokud v něm nemáte nic založeného k jarnímu použití. 

Dokud bude pěkně, dají se mu umýt skla, opravit drobná poškození, zkrátka připravit si co nejvíce na jaro. Přihnojení dusíkatým vápnem zamezí vyklíčení většiny plevelů, pokud jste měli vyseté zelené hnojení, ještě je stihnete zarýt do země. 

Klepněte pro větší obrázek
Kromě krmítek připravte pro ptáky i budky: najděte pro ně na stromech vhodná místa a pověste je ještě před zimou  

Už jen odpočívat? 

V zimě se opravdu moc na zahradě dělat nedá. Pokud je sníh, neodklízejte ho z trávníku (na ten byste v době vegetačního klidu měli šlapat co nejméně) ani ze záhonů, pro rostliny je to ochrana proti mrazům a zásobárna vody. 

Z jehličin setřásejte sníh, aby se nepolámaly. Pokud to jejich velikost dovolí, svažte je před zimou, aby si i pod sněhem zachovaly tvar. Ještě připravte krmítko pro ptáčky, a jakmile se začnou zajímat, zda je v něm něco na zub, můžete začít s krmením. 

Zdroj: Ženy.cz

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |