vytisknout velikost písma Co dělají bylinky, když napadne sníh

S prvními mrazy bychom se měli postarat o léčivé poklady, které necháváme přes zimu na záhoně či v truhlíku na balkóně, abychom z nich mohli mít radost co nejdřív na jaře.

Teplomilné

Velká skupina v současnosti nejoblíbenějších bylinek, které se používají nejen jako léčivky, ale také jako přísady v kuchyni, pochází z teplého Středomoří.

Hůř snáší studené počasí, proto je třeba věnovat jim před zimou větší péči než místním druhům.

Koriandr, tymián, dobromysl (oregano), rozmarýn, bazalka nebo levandule trpí hodně mrazem. Nejjednodušší je přihrnout keříčky před příchodem mrazů kopečkem zeminy, slámou, listím nebo větvemi jehličnatých stromů, případně tyto postupy nakombinovat.

Klepněte pro větší obrázek
Na takovéto lány levandule se můžeme dívat ve Francii...

Pokud plánujeme přesunout bylinkovou minizahrádku do tepla za okno kuchyně, abychom měli k čerstvým bylinkám přístup celou zimu, stále ještě je čas na oddělení části keříčků a přenesení do truhlíku.

Šalvěj lékařská by měla snadno přežít i větší mrazy, je poměrně odolná. Její citlivější sestry (luční, zahradní nebo barevné kultivary) je ovšem třeba zateplit a zkontrolovat, zda nehrozí přemokření.

Klepněte pro větší obrázek
Šalvěj podporuje mimo jiné dobré trávení

Vytrvalá saturejka horská také snese chladnější podnebí, proto je lepší vysadit na záhon tuto odrůdu. Ostatním prospívá spíše zimování ve skleníku.

O teplomilné trvalky v truhlíku nebo v květináčích se postaráme snadno, stačí seříznout keříčky asi na polovinu a odnést je do tmavé a chladné místnosti.

Klepněte pro větší obrázek
Proč se v zimě vzdávat oblíbeneých bylinek?

Čas od času je trochu zalijeme, aby úplně nezaschly, ale pozor na přelití! Pravděpodobně se budou celou zimu tvářit skoro jako mrtvé, ale odumírají opravdu jen nadzemní části.

Otužilci

Bylinky, které jsou v mírném pásu doma, nemají většinou žádné velké nároky na zateplení. Máta, pažitka, meduňka i libeček přečkají zimu bez větší úhony.

Běžně ovšem pěstujeme i některé druhy bylin, jež zimu nejenže přečkají bez úhony, ale dokonce během ní i rostou.

Pro zimní sklizeň ještě můžeme zkusit zasít polníček (kozlíček). Na záhonu vydrží do března, v únoru pak výsev zopakujeme, abychom měli čerstvé lístky pro první jarní saláty.

Podobně je na tom i kadeřavá petrželka. Během studených dní si zachová svěží zelenou barvu i obsah výživných látek a vitaminů. Poslouží kdykoliv velmi dobře do polévek nebo salátů.

Jmelí může léčit

Zimním specialistou je jmelí, jehož čas nastává právě v listopadu. Jmelí bílé je nejen magickou bylinou keltských druidů, ale dodnes i váženou léčivkou.

Klepněte pro větší obrázek
Jmelí známe především jako dekoraci spojenou s obdobím Vánoc

Používá se na snížení krevního tlaku, při urologických potížích a nervových i srdečních chorobách. Sbírají se mladé větvičky, nejlépe z jabloní, dubů nebo borovic.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |