vytisknout velikost písma Clematis (plamének): jak se o něj postarat?

Krása plaménků uchvátí snad každého. Pokud i vy patříte mezi pěstitele této rostliny, pak je právě doba vhodná ke kontrole jejího stavu. Nyní totiž můžeme s konečnou platností rozhodnout, které části nepřežily zimu a zmrzly – a co tedy budeme muset odstranit.  

Pryč se zmrzlým

Může se stát, že za holomrazů zmrzne celá nadzemní část plaménku, pokud jste mu nezajistili důkladnou ochrannou vrstvu. Nemusíte se však bát, že byste o něj přišli. Později vyroste ze země a jeho opětovné zrození připomíná legendu o bájném fénixovi.

U skupiny odrůd, které kvetou časně, odřežte jen to, co uschlo. Dlouhé a zdravé výhony vyvažte, po celé jejich délce vyženou z pupenů nové výhony.

Více plaménků, více krásy

Nyní je také příležitost rozmnožit si odrůdy, které se vám líbí (nemáte-li ale čas, nebojte se, tato šance trvá až do léta). Jak postupovat? Mladý výhonek (plamének se nejlépe množí z měkkých řízků) uříznete v rozmezí nad druhým až třetím párem listů – řízky odebíráme z horní a střední části výhonu. Zkontrolujte, že pupeny na výhonu jsou dobře vyvinuté. Potom odstraňte jeden postranní výhonek (na řízku tak zbyde jen jeden).

Zbylou část stonku zapíchněte do nádoby s pěstebním substrátem. Aby clematis zakořenil, potřebuje teplotu kolem dvanácti až patnácti stupňů a vysokou vzdušnou vlhkost. Nutné je pravidelné větrání, obzvlášť právě u mladších a měkčích řízků. Rostlina vytvoří po několika týdnech kořeny, potom ji přesadíme.

Co s koupenou rostlinkou

Jestliže se teprve chystáte plamének koupit, dodržte při jeho vysazení pravidlo, že v zemi musí být o pět centimetrů hlouběji, než jak rostl do té doby. Buďte opatrní, ať nepoškodíte kořenový bal.

Stanoviště této rostlinky volte tak, abyste jí poskytli dostatek slunce. Pozor ale, oblast kořenů musí být naopak před slunečním světlem chráněna! Místo, kde plamének vysadíte, pokryjte asi pěticentimetrovou nastýlkou z kompostu. Můžete použít i mulčovací kůru, v nouzi i listí. Spodní část stonků ochráníte trvalkami vysokými alespoň třicet až padesát centimetrů, které se pěstují jako předsadba a zabraňují přístupu slunečních paprsků ke kořenům rostliny.

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Na výlet do Velké Británie: Nechte se inspirovat útulným bydlením v cottage stylu

Na výlet do Velké Británie: Nechte se inspiro…

Také vás při sledování filmů z anglického venkova vždy zaujme styl bydlení nazývaný English cottage? Útulné, kamenné domky s doškovými střechami, elegantní interiéry s klasickým nábytkem z tmavého masivu, dělená okna, kvalitní textilie často s rostlinnými či vzorovanými motivy, husté koberce a v neposlední řadě krb. Pokochejte se fotkami takovýchto britských stavení a nechte se jimi inspirovat.

15.  9.  2023 |
Kateřina Hradová
Bydlení
Jak ochránit úrodu před ptáky a hmyzem? Zkuste tyto tipy z Pinterestu!

Jak ochránit úrodu před ptáky a hmyzem? Zkust…

Bobulovité plody, jako je aronie, réva, zimolez, borůvky či muchovník, ale třeba i sladké hrušky a obyčejná rajčata, je potřeba při dozrávání ochránit před ptáky i hmyzem, kteří si na plodech také rádi pochutnají. Škodí i včely a vosy: naruší slupku plodů a ty pak začnou hnít. Jak tedy ochránit úrodu, aby pro pěstitele něco zbylo?

29.  8.  2023 |
Lucie Kořistová hrk
Ochrana před škůdci
Víte, jak úspěšně pěstovat vřes na zahradě nebo v truhlíku na balkoně?

Víte, jak úspěšně pěstovat vřes na zahradě ne…

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

19.  9.  2023 |
Irena Forejtová
Okrasná zahrada
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

Poznáte hořké hřiby? Vypadají krásně, ale stačí jediný kousek a celá smaženice bude zkažená. A to v lepším případě! Po konzumaci jedovatých hřibů si totiž můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

22.  8.  2023 |
Markéta Žídková
Houby
Hrušková povidla pečená v troubě a bez míchání. Nejlepší recept, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla pečená v troubě a bez míchán…

Jak nejlépe zpracovat zralé hrušky, které jsou sladké a šťavnaté, a stejně tak i hrušky mírně přezrálé, jež spadly z hrušně a jsou otlačené, případně i rozmáčknuté? Nejlepším řešením jsou hrušková povidla bez míchání: na přípravu nejsou nijak náročná.

5.  9.  2023 |
Lucie Kořistová
Povidla