vytisknout velikost písma Citrusové plody zatočí s rakovinou

Pomeranče, mandarinky, grepy, citrony, limety a další citrusové plody by se měly stát součástí našeho denního jídelníčku. Odborníci z amerického Texasu věří, že se vbrzku stanou ještě něčím víc, totiž účinným lékem proti rakovině.

Obsahují řadu látek, jež lze souborně shrnout pod název limonoidy. Tyto látky jsou obsaženy výhradně v citrusových plodech a dokáží preventivně předcházet vzniku rakoviny, zpomalovat její růst a dokonce hubit buňky nádorů. A to dokonce i neuroblastů (typ nádoru), které jsou jedním z nejčastějších u dětí.

Deset procent všech nádorů u dětí tvoří právě neuroblasty. Jsou to zhoubná bujení krční, hrudní nebo bederní páteře, nebo také nadledvinek. Limonoidy mají laboratorně prokázané protirakovinné účinky a navíc, jejich přednost je skrytá především v tom, že nemají žádné vedlejší účinky.

„Limonoidy jsou přírodní látky. Oproti jiným protirakovinným lékům nejsou toxické a nezpůsobují žádné bolesti pacientům. To je jejich nedocenitelný potenciál," tvrdí doktor Ed Harris z texaského Výzkumného zemědělského ústavu.

„Citrusové plody jsou obrovskou zásobárnou protirakovinných látek. Limonoidy se vyskytují jen v citrusových plodech. Nenajdete je v jiném ovoci ani zelenině. Mým úkolem je odhalit jejich účinky na lidské zdraví. Některé se v plodech ale vyskytují jen ve velmi malé koncentraci a je potřeba je proto izolovat a získat jich velké množství. Pomerančový džus budeme pít nejen kvůli vitaminu C, ale také kvůli flavonoidům a limonoidům. Ty nás proti rakovině ochrání, zpomalí její případný růst anebo dokonce zcela nádor zahubí," prohlásil Harrisův kolega Bhimu Patil.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |