vytisknout velikost písma Citronová tráva: obohaťte svůj jídelníček bylinkou pro gurmány

Poznejte citronovou trávu, netradiční bylinku z Asie, která se dá bez problémů pěstovat na zahrádce i na balkoně, a rozšiřte si tak paletu exotických koření o další zajímavou vůni a chuť.

Nic vás nenapadá, když se řekne citronová tráva? Možná ji tedy znáte pod názvem citronová tráva, vousatka citronová, lemongrass, lenabatu či sereh. Jedná se skutečně o travinu, jež pochází z tropických oblastí Asie. 

Vypěstujte si exotické plody Pepino gold

Vypěstujte si exotické plody Pepino gold

Patří do čeledi lipnicovitých (Poaceae), zahrnující na třicet druhů trav, z nichž některé obsahují aromatické silice, které pokrmům dodají citronovou chuť i aroma, ale neokyselí je. 

Klepněte pro větší obrázek
Než rostlina doroste do takovýchto rozměrů, budete si muset počkat; foto: Vegetalismus.cz

Jako koření se nejčastěji využívá Cymbopogon citratus, C. nardus a C. flexuosus. Všechny druhy citronely tvoří velké trsy tenkých, šedozelených listů, dorůstajících délky přes jeden metr. Pro přímou spotřebu stačí oddělit si vždy část rostliny. 

Jak správně sušit a skladovat byliny

Jak správně sušit a skladovat byliny

Uchování i využití mnoha způsoby 

Citronela se používá především čerstvá, ale i sušená či zmrazená. Zachovají-li se správné postupy konzervace, neztratí nic ze svého výrazného aroma. V sušeném stavu ji můžete koupit samostatně, ve směsi čajů či mletou.  

Klepněte pro větší obrázek
Citronovou trávu si můžete nasušit sami; foto: Vegetalismus.cz 

Zkuste si z ní připravit lahodný a osvěžující čaj nebo jí ostatní čaje dochuťte – výborně se hodí obzvlášť k zelenému. Stejně osvěžující účinky jako citronelový čaj má i koupel z této rostliny.  

Vousatka se též využívá ve farmaceutickém i kosmetickém průmyslu a hlavně v léčitelství – jako uklidňující prostředek při nervové podrážděnosti, ke snížení horečky, při nechutenství a žaludečních obtížích, snižuje cholesterol. 

Jak a co zpracovat? 

Při přípravě jídel se dá zužitkovat prakticky celá rostlina, jen musíte mít na paměti, že jednotlivé její části mají různou kvalitu: jemně pokrájené spodní části výhonků a cibulek se přidávají čerstvé do zeleninových salátů nebo jsou součástí různých polévek, omáček a pokrmů z masa, drůbeže či ryb.

Klepněte pro větší obrázek
Vypadá jako pórek, ale chutná jinak

Tužší stvoly se zpracovávají při vaření podobně jako naše naťová zelenina či francouzské bouquet garni – svázané se vloží na počátku vaření do pokrmu a před podáváním se vyjmou. Bez citronely si skoro nelze představit pravou thajskou kuchyni, jež ji rafinovaně využívá ke zvýraznění i potlačení chutí ostatního koření. 

Klepněte pro větší obrázek
S citronelou můžete v kuchyni experimentovat

Abyste ji zvládli pěstovat  

Přestože pochází z tropických oblastí, dá se pěstovat i v našich podmínkách. Ideálně se jí daří v nádobě (pro dospělou rostlinu volte průměr minimálně dvacet centimetrů), kterou od jara do podzimu umístíte v zahradě, na terase či balkoně, každopádně však na slunném místě. To vám zaručí vysoký obsah vonných silic. 

Citronela se dá pěstovat i v truhlíku za oknem nebo v bytě, na parapetu směřujícímu k jihu. Při letních vedrech jí však umístění za okenním sklem nemusí zrovna prospívat. Začne-li osychat, pomůže jí v tuto dobu přistínění nebo posunutí o kousek dál od okna.

Nejraději má dobře propustnou, hlinitopísčitou půdu. Potrpí si na vydatnou zálivku, ale nesnáší přemokření, proto je vhodnější zalévat ji, až když půda vyschne. Vodu používejte odstátou a nejlépe pokojové teploty. 

Klepněte pro větší obrázek
Příjemně voní

Pro zdárný růst potřebuje jednou týdně přihnojit vhodným kombinovaným hnojivem. Doporučuji osvědčený Kristalon, ale samozřejmě lze použít i jiné. 

Ochrana před zimou nutností

Citronela je choulostivá na zimu. Krátkodobě sice snese i mírné mrazíky a zasněžení, ale před příchodem mrazivé zimy je třeba ji chránit.

Jak zazimovat citronovou trávu a další méně odolné druhy

Jak zazimovat citronovou trávu a další méně odolné druhy

Umístěte ji v chladné, ale světlé místnosti s teplotou okolo deseti stupňů, kde při mírné zálivce přečká do jara. Můžete ji přechovat i v bytě. Na jižním okně s přiměřenou zálivkou zimu přestojí také bez úhony.

Kde získat první rostlinku 

Dokážete-li si nějakou dobu na rostlinku počkat, kupte si semínka a vysejte je. Pokud nemáte času nazbyt, nezoufejte. Sazenice citronové trávy mají v nabídce mnohá zahradnictví včetně internetových.

Jen je třeba důkladněji hledat, protože bývají často brzy vyprodány. Ceny se velmi liší, někteří zahradníci požadují za sazenici dvacet korun, jiní si účtují i částky okolo stokoruny.

Klepněte pro větší obrázek
Semena prodávají ve větších zahradnictvích

Jakmile však získáte první rostlinu, máte vyhráno. Až se vám dobře rozroste, můžete ji velmi snadno množit dělením trsů. Postupně si tak vypěstujete tolik citronely, kolik jste jí schopni zužitkovat. 

Recepty pro osvěžení i pochutnání 

Citronelový čaj 

Deset gramů sušené citronely přelijte šesti decilitry vroucí vody, nechte pět minut louhovat a poté sceďte. Podávat ho můžete horký i chlazený. 

Sumatránské kuřecí kari 

  • 1 středně velké kuře 
  • 3 mandle 
  • 1 cibule 
  • 3 stroužky česneku 
  • 1 stonek citronové trávy 
  • 2 listy bazalky 
  • 7 decilitrů kokosového mléka 
  • 1 1/2 centimetru zázvoru nebo 3/4 kávové lžičky mletého 
  • 2 lžičky kayenského pepře 
  • 1/2 lžičky kurkumy 
  • citronová šťáva 
  • sůl 

Očištěné a kůže zbavené kuře vykostěte, maso nakrájejte na centimetr silné a pět centimetrů dlouhé proužky. Z mandlí, cibule, česneku, kurkumy a pepře připravte jemnou pastu. Vložte ji na pánev a zalijte kokosovým mlékem.

Přidejte na kolečka nakrájenou citronovou trávu a posekané lístky bazalky, uveďte do varu. Potom do pánve vložte kuřecí maso a vařte bez pokličky dopoloměkka.

Nakonec kari přiklopte pokličkou a na mírném ohni dovařte doměkka tak, aby zůstalo hodně šťávy. Před podáváním dochuťte dle libosti solí a citronovou šťávou. Vhodnou přílohou je rýže.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |