Tržní houba čirůvka májovka, která je velmi chutná, krásně voní a skvěle obohatí jarní jídelníček, právě roste. Místo v lese ji ale hledejte spíš na loukách. Jak ji poznat a nesplést si ji s jinými druhy, které jí jsou podobné? A jak májovku zpracovat?
Čirůvka májovka: Proč se jí říká houba svatého Jiří?
Čirůvka májovka (Calocybe gambosa) je výborná jedlá houba, na kterou můžete vyrazit už nyní. V zahraničí se jí říká houba svatého Jiří, protože právě po 24. dubnu se obvykle začíná objevovat. Jiná poučka radí, že na májovky je čas, když na polích kvete řepka. Obvykle tedy roste od dubna do června, letošní rok se dala najít již v březnu, a proto její růst pravděpodobně kvůli velkému suchu a teplu skončí dříve.
Jak poznat čirůvku májovku
Klobouk májovky je 50–120 milimetrů velký, mladé houby jej mají polokulovitý s ohnutým okrajem, později se klobouk vyrovnává, může být až plochý. Je masitý, bělavý, nažloutlý, krémový až béžový. Lupeny jsou nízké, bílé až béžové, tenké a natolik husté, že připomínají zavřenou knížku. Třeň je válcovitý, bělavý, hladký a tuhý. Může být asi 5–10 centimetrů dlouhý a až tři centimetry silný, někdy je u mladých hub u báze rozšířený.
Dužnina houby je pevná, bělavá, u starších hub ale měkne. Poznávacím znakem je i mandlově moučná vůně (voní jako čerstvě namletá mouka), která je popisovaná jako příjemná.
Kde roste čirůvka májovka?
Májovky rostou velmi hojně kdekoli, kde roste tráva. Můžete je najít v parcích, na zahradách a loukách, v sadech, v lužních lesích, u rybníků. Úspěšní můžete být též na mezích, podél lesů a v různých křovinách, nejvíce pod ovocnými stromy (třešně, trnky, jabloně). Velmi často roste ve skupinách či kruzích. Má ráda humózní půdy.
Jak využít čirůvky májovky v kuchyni
Májovky budete v receptech doslova milovat. Jejich moučná chuť se ztratí, zato zůstane pevná, bílá dužnina, která bude na talíři skvěle vypadat. Můžete je přidávat do smetanových omáček, polévek, připravit směs na topinky, udělat omáčku k masu, využijte je v asijské kuchyni. Velmi dobře ale chutnají ve spojení s volským okem, v zeleninových salátech nebo ve formě smaženek.
Polévka májovka podle Šumavské houbičky:
- 6 čirůvek májovek
- 750 ml vývaru
- červenou cibuli
- hladkou mouku
- 3 plátky slaniny
- 2 lžíce sádla
- 2 stroužky česneku
- lžíci mleté papriky
- 3 bobkové listy
- 6 kuliček nového koření
- sůl, pepř, kmín, majoránku
V hrnci rozehřejte sádlo a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou slaninu a cibuli, po dvou minutách přidejte pokrájené májovky, orestujte. Přidejte utřený česnek a koření, nechte rozvonět a zasypte asi třemi lžícemi mouky. Vytvořte jíšku, orestujte a za stálého míchání zalijte vývarem. Vhoďte bobkový list a nové koření a vařte 15 minut. Na závěr přidejte majoránku.
Hrozí záměna?
- Čirůvka májovka je podobná jiné bílé houbě – prudce jedovaté závojence olovnaté. Ta způsobuje zvracení a průjem, v některých případech až smrt. Naštěstí je však podstatně méně hojná a objevuje se až od poloviny června v teplých listnatých lesích, pod duby, buky a habry, na vápencovém podkladu. Má nažloutlé lupeny.
- Okrovou až žlutou barvu klobouku má májovka žemlová, která je též jedlá a chutná.
- Záměna je možná i se závojenkou podtrnkou, která má řidší lupeny a méně výraznou vůni. Je jedlá, ale vždy roste jen pod růžovými dřevinami.
- Barevně odlišná varieta čirůvka májovka žemlová (Calocybe gambosa var. flavida) má pokožku klobouku okrovou, žlutookrovou, případně až žlutou. V ostatních znacích se neliší a je taktéž jedlá.