vytisknout velikost písma Čínské zelí z české zahrádky: vypěstujte si ho!

Když se řekne zelí, většina z nás si vybaví typické bílé a fialové hlávky. Zkuste zasadit i exotičtější druhy; zrovna čínské zelí vás přesvědčí, že není zelí jako zelí.

Čínské zelí se často zaměňuje s pekingským. Pro jejich snadné rozlišení stačí prozradit, že čínské zelí netvoří pevnou hlávku. Podobá se tak spíše salátu než zelí. Řapíkaté listy odstávají od vegetačního vrcholu a mají tmavě zelenou barvu.

Pro některé odrůdy jsou typické široké řapíky bílé barvy. Liší také velikostí, dosahují od 10 do 45 centimetrů. Nejčastěji se setkáte s bílými nebo zelenými dužnatými žebry.  

Klepněte pro větší obrázek
Pro začátek není špatné vyzkoušet směs odrůd, v tomto případě ‘Sobi’, ‘Ogi’ a ‘Bokken’; foto:

Jak začít

Nároky na pěstování se shodují s pekingským zelím. Sazenice vyžadují vyšší vlhkost půdy i ovzduší a daří se jim ve vyšších polohách. Půda by měla být středně těžká, dostatečně humózní a propracovaná. Nesmíte zapomínat na časté závlahy. Vegetační doba se pohybuje od 56 až do 70 dní.  

Klepněte pro větší obrázek
Láká vás chuť východu? Řapíky odrůdy 'Green' jsou vhodné pro studenou kuchyni i tepelné zpracování. Hustěji semena vysejte, chcete-li sklízet především mladé, lahůdkové listy určené na čerstvé saláty; foto:

Čínské zelí se vysévá do řádků vzdálených od sebe přibližně čtyřicet centimetrů. Jakmile rostlinky vzejdou, vyjednotí se na vzdálenost pětadvaceti centimetrů. Nejlépe porostou při teplotách patnáct až dvacet stupňů Celsia. Doporučuje se vysévat od poloviny června do začátku srpna.  

Pěstování snadno a hlavně rychle

U jarních výsevů existuje určité riziko předčasného vybíhání do květu, proto rostliny opakovaně seřezávejte a konzumujte. Ovšem i na mladých květech si můžete pochutnat. Čínské zelí má tu výhodu, že ho lze sklízet v kterémkoliv stádiu.

První listy je možné sbírat dokonce již po třech týdnech po vysazení! Rostlinky seřezávejte dva a půl centimetru nad zemí a nechte znovu obrůst. Chutné pokrmy si připravujte bez obav velmi často, čínské zelí se totiž dá pěstovat celoročně. 

Klepněte pro větší obrázek
Čínské zelí se hodí pro nedočkavce

Jak zpracovat úrodu 

Jemným čínským zelím, které je ve srovnání s pekingským aromatičtější, můžete nahradit hlávkový salát. Lze ho konzumovat za syrova nebo si listy usušit či naslano nakládat.  

Salát z čínského zelí s jablky 

500 gramů čínského zelí

6 jablek

6 ředkviček

8 ořechů

hořčice

olivový olej

jablečný ocet

cukr

sůl

pepř

kysaná smetana 

V salátové míse smíchejte na kousky natrhané čínské zelí a kolečka ředkviček. Promíchejte s kolečky jablek a nasekanými ořechy. Zalijte zálivkou smíchanou ze tří lžic oleje, dvou lžic jablečného octa a lžičky hořčice, oslazenou, osolenou a opepřenou dle chuti. Přidejte tři vrchovaté lžíce kysané smetany, promíchejte a vlijte na salát. Podávejte vychlazené.

Klepněte pro větší obrázek
Zvlášť v létě je lepší příležitost začít se stravovat zdravěji

Bulgur s čínským zelím a bylinkami 

300 gramů pšeničného bulguru

půl čínského zelí

olej

2 stroužky česneku

hrst čerstvé bazalky

hrst čerstvé máty

sůl 

Bulgur uvařte podle návodu na obalu. V hluboké pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm na nudličky nakrájené čínské zelí. Přidejte prolisovaný česnek, osolte a pod pokličkou duste doměkka. Vmíchejte uvařený bulgur a přidejte jemně posekanou bazalku a mátu. 

Polévka z čínského zelí 

bílá část z pórku

1 mrkev

1 malé čínské zelí

1 květák

sojový nebo slunečnicový olej

sojová omáčka

kuřecí vývar nebo bujonová kostka

sůl 

Nakrájejte nadrobno pórek, mrkve nastrouhejte a zelí nasekejte na malé kousky. Rovněž si nadělejte malé kousky z květáku. Zeleninu vložte do hrnce s trochou oleje, osolte podle chuti, přidejte sojovou omáčku a zalijte asi litrem vývaru. Nechte vařit, dokud nebude květák měkký. Poté pokrm podávejte.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |