Čím vyzdobit domov? Zkuste vlastní umění!

Čím vyzdobit domov? Zkuste vlastní umění!

Prázdné stěny bez dekorací působí stroze a neosobně. Zkuste si byt vyzdobit vlastnoručně namalovaným obrazem. Seznamte se s malováním podle čísel.

Není každý umělecky nadaný. Někteří z nás mají potíž namalovat i jen jednoduchý obrázek na přání svých dětí. Představa, že by na zdi Vašeho obýváku mohl viset obraz, který jste namalovali vlastní rukou, je možná pro mnohé jen těžko představitelná.

Naštěstí ale existuje snadná a efektivní cesta, jak takový vlastní obraz namalovat – vyzkoušejte malování podle čísel.

Co je vlastně malování podle čísel?

Princip malování podle čísel je překvapivě jednoduchý. Nejvíce připomíná dětské omalovánky. Je ale samozřejmě mnohem propracovanější. Malujete na plátno akrylovými barvami. Po zakoupení předlohy obdržíte vše potřebné pro dokončení obrazu:

  • Plátno s vytištěnými a očíslovanými ploškami, které budete vybarvovat.
  • Sadu akrylových barev v kelímcích, které jsou rovněž očíslovány, aby bylo zřejmé, kterou barvou vybarvujete jakou plošku.
  •  Sadu různě tvarovaných štětců s různě velkou stopou, abyste pohodlně mohli vybarvovat jak rozsáhlejší místa na plátně, tak i drobné detaily.
  • Vytištěný referenční obrázek, abyste měli jasnou představu, jak bude vypadat finální dílo.

K tomuto základnímu vybavení můžete občas najít různé doplňky, jako třeba papírovou kopii předlohy nebo lupu. Papírová šablona poslouží pro případ, že byste si omylem přebarvili nějakou plošku jiným odstínem, než jaký je předtištěný. Vždy budete vědět, jaká barva byla na plátně vyznačena. Lupa zase pomůže přečíst drobná čísla na malých ploškách.

Zvládnu malování podle čísel i já?

Zeptali jsme se jedničky na trhu s předlohami pro malování podle čísel – zuty.cz. Uvádíme jejich odpověď:

„Ano, namalovat obraz pomocí malování podle čísel jistě zvládnete i Vy. Můžeme to říct, aniž bychom věděli, kolik je Vám let, jaké máte zkušenosti s malováním na plátno, či zda netrpíte nějakým omezením, které Vás z nějakých činností vyřadilo. Mezi tisíci našich zákazníků máme totiž malé děti, maminky na mateřské, muže, kteří hodně pracují a potřebují relaxaci, důchodce, a dokonce zdravotně znevýhodněné a invalidní amatérské malíře.“

Na e-shopu zuty.cz navíc můžete vybírat podle obtížnosti obrázků od těch nejjednodušších, vhodných pro malování pro děti, přes střední obtížnosti pro ty, kteří by chtěli vyzkoušet namalovat vlastní obraz na plátno až k těm opravdu náročným obrazům s členitými a malými ploškami, které Vám vystačí na několik dní malování pro zábavu a relaxaci.

Jak s malováním začít?

Prvním krokem je zbavit se ostychu a strachu. Malování je úplně přirozená a radostná činnost. Děti, které se ještě neumějí stydět, malují rády. S přibývajícím věkem se už svými obrázky veřejně tolik nechlubíme, až nakonec malovat přestaneme. A to je škoda.

Řekněte si prostě: „Namaluji si obraz, který se bude pěkně hodit do kuchyně či obýváku.“ Pak už jen stačí si na zuty.cz vybrat kategorii obrázků, ke které máte blízko. Například obrázky od Holly Simental a jejích typických zvířátek s hrnkem kávy, které se do kuchyně či obýváku budou výborně hodit, a pak už jen sadu objednat a začít malovat.

Je dobré stanovit si nějaký postup a toho se držet. Existuje několik doporučených způsobů, jak malovat podle čísel. Můžete třeba:

Seřadit si akrylové barvy podle čísel, začít s prvním číslem a vymalovat postupně všechny odpovídající plošky na plátně. Pak vzít další číslo v pořadí a pokračovat až k poslednímu číslu. Výhodou je, že máte otevřenu vždy jen jednu nádobku s barvou a nehrozí tak vysychání barev v mnoha otevřených kelímcích. Také štětec se nemusí tak často vymývat. Nevýhodou je, že mokrá barva je po celém plátně, a neopatrným dotykem se může rozmazat.

Začít z levého horního rohu, horní strany, nebo z Vámi zvoleného bodu, a pokračovat k protilehlé straně plátna. Výhodou je jistá uspořádanost, kdy vidíte už konečný vzhled obrazu, i když jen na menším kousku plátna. Také se nestane, že byste si rukávem rozmazali rozpracované části obrazu. Nevýhoda ale je větší spotřeba barev kvůli častějšímu vymývání štětců.

Lépe se Vám bude malovat, pokud si objednáte plátno už napnuté v rámu. Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv postup při malování, připravte si ještě pár dalších pomocníků:

  • Kelímek s vodou na vymývání štětců.
  •  Hadřík nebo papírové utěrky na vysoušení štětců.
  •  Máte-li, pak doporučujeme malířský stojan.
  • Pracovní plášť nebo starší oblečení.
  • Noviny na podestlání pracoviště.

Malování podle čísel si hlavně užijte

Nejdůležitější je uvědomit si, že malování je hlavně zábava a relaxace. Nejde o soutěž nebo hodnocený výkon. Pokud Vám malování přinese pár chvil radosti, pak je účel splněn. A protože jde o aktivní odpočinek a zábavu, nenechte se stresovat chybami, které možná v průběhu malování uděláte.

Přetáhli jste do vedlejší plošky? To vůbec nevadí. Buď to můžete přemalovat, nebo nechat tak. Zvolili jste jinou barvu, než byla na plátně? Opět žádný problém – čísla jsou jen doporučení. Máte alespoň jistotu, že Váš obraz bude opravdu originál.

Hlavně si malování pořádně užijte a výsledné dílo si hrdě vystavte

Doporučujeme

Články odjinud