vytisknout velikost písma Čím osázet gabiony?

Gabiony si našly cestu do zahradní architektury jako ploty, zídky, zahradní nábytek, ale i jako dekorace. Výběr rostlin pro ozelenění gabionů je však omezený. Poradíme, která vegetace poroste v kamenech bez substrátu.

Kámen v kleci

Gabion je slovo francouzského původu, ale bylo převzato z původně italského výrazu gabia – klec. Zjednodušeně řečeno, jeho význam představuje hradební proutěný koš naplněný pískem, užívaný ke stavbě opevnění. Vývoj gabionů, tak jak je známe dnes, se však udál přibližně před sedmi tisíci lety na březích Nilu, kde rohože tkané z rákosu zabraňovaly šíření půdní eroze.

Současné využití gabionů se vrátilo k prapůvodní myšlence – ochraně krajiny i člověka před přírodními vlivy. Gabiony se také rozšířily jako stavební prvek zahradní architektury pro stavbu opěrných zdí, plotů, závětrných zákoutí, schodů či zahradních dekorací.

Nový plot snadno a rychle?

Nový plot snadno a rychle?

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |