vytisknout velikost písma Čím na podzim dodat tělu vitaminy

Ačkoliv říjen představuje období, v němž se loučíme s většinou čerstvých bylin, neznamená to, že bychom se jich museli vzdát úplně. Pokud jste se v létě zapomněli dobře přichystat na zimu, nezoufejte. Můžete to napravit ještě teď.

Právě teď je ideální doba k výsevu některých druhů bylinek. Nejvhodnějšími jsou kerblík třebule (Anthriscus cerefolium) a řeřicha setá (Lepidium sativum).

Ačkoli jsou oba druhy bohaté na vitamin C a další prvky, které jsou prospěšné našemu zdraví, není jim věnována příliš velká pozornost. Přitom se tyto rostliny ve starověku a středověku hojně užívaly jak při prevenci, tak i při léčbě.

Klepněte pro větší obrázek
Listy kerblíku, jejichž aroma připomíná směs petržele a anýzu, nacházejí uplatnění zvláště ve francouzské kuchyni

Delikatesy s vůní kerblíku

Původním domovem kerblíku třebule je jižní Evropa a západní Asie. Již ve starověku se ale objevoval i v dalších oblastech a v současnosti ho můžete najít v celé Evropě. Jde o jednoletou, zimovzdornou rostlinu s nenápadnými bílými květy, vzhledově se podobající petrželi a mrkvi.

Kerblík je typický svojí chutí připomínající petržel smíšenou s čechřicí. Je bohatě využíván ve francouzské kuchyni – přidává se jak do polévek, omáček či salátů, tak i do pokrmů z kuřecího a rybího masa. Nezapomínejte, že čerstvě nakrájené listy se mají do jídla vkládat až v samém závěru vaření, aby nedošlo ke ztrátě sladce aromatické vůně.

Klepněte pro větší obrázek
Období sklizně prodloužíte, pokud budete bylince pravidelně odstraňovat květní stvoly, jakmile se objeví

Lístečky kerblíku jsou vhodné také jako součást kondiční kúry, protože svým obsahem glykosidů, hořčin a éterických olejů povzbuzují látkovou výměnu. Tato rostlina, obsahující karoten, železo i hořčík, má odvodňovací účinky a působí rovněž proti jedovatým látkám.

Na záhony se vysévá začátkem března a již za šest týdnů lze sklízet jemné, mladé lístky. Aby se doba jeho sklizně prodloužila, mají následovat další a další výsevy – vždy po dvou týdnech. Daří se mu v polostínu, v kyprých a mírně lehkých půdách.

Pikantní řeřicha

Řeřicha setá pochází z Habeše, odkud se rozšířila do celého světa. Její semena byla objevena již v hrobech samotných faraonů. Rozlišují se tři kulturní formy – řeřicha jednoduchá, plná a hladkolistá.

Rostlina na jaře kvete drobnými bílými či načervenalými květy se čtyřmi korunními lístky, ale pěstuje se pro své listy, jež mají ostrou pikantní chuť. Přidávají se do salátů a omáček. Drobně nasekané se doporučují na chléb s máslem.

Klepněte pro větší obrázek
Řeřicha patří mezi brukvovité druhy zelenin

Mladé rostlinky mají jemnou chuť, starší jsou pálivější. Již ve starověku se řeřicha užívala jako léčivý prostředek k pročištění organismu. Čerstvá bylina má antibakteriální účinky. Semena, která obsahují velké množství tuku, jsou vhodná k přípravě oleje (k vaření i k hoření) a mýdla.

Řeřichu vysévejte do sypké, dobře drenované půdy kdykoliv od časného jara do začátku podzimu. Nemá speciální požadavky, jen nesmíte zapomenout na vydatnou zálivku.

Když bylinky rostou za oknem

Obě popsané rostliny není těžké vypěstovat. Výsev provádějte do mělkých truhlíků, misek či květináčů, má být řídký. Rostliny vyžadují světlé stanoviště, spokojí se s teplotou kolem osmi až deseti stupňů Celsia.

Klepněte pro větší obrázek
Vypěstovat si řeřichu či kerblík zvládne úplně každý

V případě kerblíku upřednostněte zeminu, kterou je možné použít vícekrát po sobě, u řeřichy je výsev ještě jednodušší. Stačí nachystat jakýkoliv plastový tácek, na něj rozprostřít obyčejnou vatu, dobře namočenou ve vodě, a můžete přistoupit k samotnému výsevu. Sklízejte klíčící rostliny a mladé semenáčky, které seříznete stejně jako pažitku.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

10 rostlin, které budou na zahradě krásné, i když bude sucho a dojde voda

10 rostlin, které budou na zahradě krásné, i …

Bojíte se, že se vám zahrada promění v poušť, na níž nevydrží nic živého? V tropických letních dnech by se to snadno mohlo stát. Anebo na vedro vyzrajte a vsaďte na rostliny, které u nás nejsou doma, ale horké a suché léto doslova milují.

7.  7.  2019 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se na galerii úlovků ze sezóny 2019.

28.  5.  2019 |
Jak kombinovat bylinky v truhlíku: Které se k sobě hodí a které se nesnesou?

Jak kombinovat bylinky v truhlíku: Které se k…

Petrželka, pažitka, bazalka, majoránka, kopr, tymián, máta, levandule… Není nad to mít čerstvé bylinky stále po ruce. A to i pokud žijete v bytovce nebo panelákovém bytě. Příliš místa vám nezaberou. Do truhlíku na balkon totiž spolu můžete umístit hned několik druhů. Stačí jen vědět, kterým to vedle sebe svědčí a které se navzájem nesnesou.

6.  7.  2019 |
Při pálení meruňkovice se řiďte řečí čísel

Při pálení meruňkovice se řiďte řečí čísel

Máte k dispozici meruňky, případně jiné ovoce, jež byste rádi vypálili? Povedeme vás krok za krokem: Od sběru ovoce přes návštěvu pálenice, kam přivezete kvalitní ovocný kvas, který je základem lahodné kořalky, až po lahvování.

16.  7.  2019 | | 1 N/A
V troubě, mikrovlnce i v myčce na nádobí. Zavařujte jako profíci

V troubě, mikrovlnce i v myčce na nádobí. Zav…

Schovejte si kousek léta na chladnější období roku, zavařte si plody, které nyní natrháte na zahrádce. Máme pro vás pár rad, jak na to.

12.  7.  2019 |