vytisknout velikost písma Čím na podzim dodat tělu vitaminy

Ačkoliv říjen představuje období, v němž se loučíme s většinou čerstvých bylin, neznamená to, že bychom se jich museli vzdát úplně. Pokud jste se v létě zapomněli dobře přichystat na zimu, nezoufejte. Můžete to napravit ještě teď.

Právě teď je ideální doba k výsevu některých druhů bylinek. Nejvhodnějšími jsou kerblík třebule (Anthriscus cerefolium) a řeřicha setá (Lepidium sativum).

Ačkoli jsou oba druhy bohaté na vitamin C a další prvky, které jsou prospěšné našemu zdraví, není jim věnována příliš velká pozornost. Přitom se tyto rostliny ve starověku a středověku hojně užívaly jak při prevenci, tak i při léčbě.

Klepněte pro větší obrázek
Listy kerblíku, jejichž aroma připomíná směs petržele a anýzu, nacházejí uplatnění zvláště ve francouzské kuchyni

Delikatesy s vůní kerblíku

Původním domovem kerblíku třebule je jižní Evropa a západní Asie. Již ve starověku se ale objevoval i v dalších oblastech a v současnosti ho můžete najít v celé Evropě. Jde o jednoletou, zimovzdornou rostlinu s nenápadnými bílými květy, vzhledově se podobající petrželi a mrkvi.

Kerblík je typický svojí chutí připomínající petržel smíšenou s čechřicí. Je bohatě využíván ve francouzské kuchyni – přidává se jak do polévek, omáček či salátů, tak i do pokrmů z kuřecího a rybího masa. Nezapomínejte, že čerstvě nakrájené listy se mají do jídla vkládat až v samém závěru vaření, aby nedošlo ke ztrátě sladce aromatické vůně.

Klepněte pro větší obrázek
Období sklizně prodloužíte, pokud budete bylince pravidelně odstraňovat květní stvoly, jakmile se objeví

Lístečky kerblíku jsou vhodné také jako součást kondiční kúry, protože svým obsahem glykosidů, hořčin a éterických olejů povzbuzují látkovou výměnu. Tato rostlina, obsahující karoten, železo i hořčík, má odvodňovací účinky a působí rovněž proti jedovatým látkám.

Na záhony se vysévá začátkem března a již za šest týdnů lze sklízet jemné, mladé lístky. Aby se doba jeho sklizně prodloužila, mají následovat další a další výsevy – vždy po dvou týdnech. Daří se mu v polostínu, v kyprých a mírně lehkých půdách.

Pikantní řeřicha

Řeřicha setá pochází z Habeše, odkud se rozšířila do celého světa. Její semena byla objevena již v hrobech samotných faraonů. Rozlišují se tři kulturní formy – řeřicha jednoduchá, plná a hladkolistá.

Rostlina na jaře kvete drobnými bílými či načervenalými květy se čtyřmi korunními lístky, ale pěstuje se pro své listy, jež mají ostrou pikantní chuť. Přidávají se do salátů a omáček. Drobně nasekané se doporučují na chléb s máslem.

Klepněte pro větší obrázek
Řeřicha patří mezi brukvovité druhy zelenin

Mladé rostlinky mají jemnou chuť, starší jsou pálivější. Již ve starověku se řeřicha užívala jako léčivý prostředek k pročištění organismu. Čerstvá bylina má antibakteriální účinky. Semena, která obsahují velké množství tuku, jsou vhodná k přípravě oleje (k vaření i k hoření) a mýdla.

Řeřichu vysévejte do sypké, dobře drenované půdy kdykoliv od časného jara do začátku podzimu. Nemá speciální požadavky, jen nesmíte zapomenout na vydatnou zálivku.

Když bylinky rostou za oknem

Obě popsané rostliny není těžké vypěstovat. Výsev provádějte do mělkých truhlíků, misek či květináčů, má být řídký. Rostliny vyžadují světlé stanoviště, spokojí se s teplotou kolem osmi až deseti stupňů Celsia.

Klepněte pro větší obrázek
Vypěstovat si řeřichu či kerblík zvládne úplně každý

V případě kerblíku upřednostněte zeminu, kterou je možné použít vícekrát po sobě, u řeřichy je výsev ještě jednodušší. Stačí nachystat jakýkoliv plastový tácek, na něj rozprostřít obyčejnou vatu, dobře namočenou ve vodě, a můžete přistoupit k samotnému výsevu. Sklízejte klíčící rostliny a mladé semenáčky, které seříznete stejně jako pažitku.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

15.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na balkoně?

Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

28.  8.  2018 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný je nejnebezpečnější houbou pro houbaře. Málokdo totiž čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce. Jak rozeznat tento jedovatý žampion, který vás může dostat do nemocnice, od žampionu jedlého?

31.  7.  2018 |
Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v polovině září

Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v…

Muškáty neboli pelargonie a jejich zazimování řeší snad každý, kdo má balkonové rostliny. Jak postupovat, na co si dát pozor a co dělat, pokud rostlinu během „zimního spánku“ napadnou škůdci? Poradí nám zkušená pěstitelka Miloslava Valinová.

12.  9.  2018 | | 2 N/A