vytisknout velikost písma Čím na podzim dodat tělu vitaminy

Ačkoliv říjen představuje období, v němž se loučíme s většinou čerstvých bylin, neznamená to, že bychom se jich museli vzdát úplně. Pokud jste se v létě zapomněli dobře přichystat na zimu, nezoufejte. Můžete to napravit ještě teď.

Právě teď je ideální doba k výsevu některých druhů bylinek. Nejvhodnějšími jsou kerblík třebule (Anthriscus cerefolium) a řeřicha setá (Lepidium sativum).

Ačkoli jsou oba druhy bohaté na vitamin C a další prvky, které jsou prospěšné našemu zdraví, není jim věnována příliš velká pozornost. Přitom se tyto rostliny ve starověku a středověku hojně užívaly jak při prevenci, tak i při léčbě.

Klepněte pro větší obrázek
Listy kerblíku, jejichž aroma připomíná směs petržele a anýzu, nacházejí uplatnění zvláště ve francouzské kuchyni

Delikatesy s vůní kerblíku

Původním domovem kerblíku třebule je jižní Evropa a západní Asie. Již ve starověku se ale objevoval i v dalších oblastech a v současnosti ho můžete najít v celé Evropě. Jde o jednoletou, zimovzdornou rostlinu s nenápadnými bílými květy, vzhledově se podobající petrželi a mrkvi.

Kerblík je typický svojí chutí připomínající petržel smíšenou s čechřicí. Je bohatě využíván ve francouzské kuchyni – přidává se jak do polévek, omáček či salátů, tak i do pokrmů z kuřecího a rybího masa. Nezapomínejte, že čerstvě nakrájené listy se mají do jídla vkládat až v samém závěru vaření, aby nedošlo ke ztrátě sladce aromatické vůně.

Klepněte pro větší obrázek
Období sklizně prodloužíte, pokud budete bylince pravidelně odstraňovat květní stvoly, jakmile se objeví

Lístečky kerblíku jsou vhodné také jako součást kondiční kúry, protože svým obsahem glykosidů, hořčin a éterických olejů povzbuzují látkovou výměnu. Tato rostlina, obsahující karoten, železo i hořčík, má odvodňovací účinky a působí rovněž proti jedovatým látkám.

Na záhony se vysévá začátkem března a již za šest týdnů lze sklízet jemné, mladé lístky. Aby se doba jeho sklizně prodloužila, mají následovat další a další výsevy – vždy po dvou týdnech. Daří se mu v polostínu, v kyprých a mírně lehkých půdách.

Pikantní řeřicha

Řeřicha setá pochází z Habeše, odkud se rozšířila do celého světa. Její semena byla objevena již v hrobech samotných faraonů. Rozlišují se tři kulturní formy – řeřicha jednoduchá, plná a hladkolistá.

Rostlina na jaře kvete drobnými bílými či načervenalými květy se čtyřmi korunními lístky, ale pěstuje se pro své listy, jež mají ostrou pikantní chuť. Přidávají se do salátů a omáček. Drobně nasekané se doporučují na chléb s máslem.

Klepněte pro větší obrázek
Řeřicha patří mezi brukvovité druhy zelenin

Mladé rostlinky mají jemnou chuť, starší jsou pálivější. Již ve starověku se řeřicha užívala jako léčivý prostředek k pročištění organismu. Čerstvá bylina má antibakteriální účinky. Semena, která obsahují velké množství tuku, jsou vhodná k přípravě oleje (k vaření i k hoření) a mýdla.

Řeřichu vysévejte do sypké, dobře drenované půdy kdykoliv od časného jara do začátku podzimu. Nemá speciální požadavky, jen nesmíte zapomenout na vydatnou zálivku.

Když bylinky rostou za oknem

Obě popsané rostliny není těžké vypěstovat. Výsev provádějte do mělkých truhlíků, misek či květináčů, má být řídký. Rostliny vyžadují světlé stanoviště, spokojí se s teplotou kolem osmi až deseti stupňů Celsia.

Klepněte pro větší obrázek
Vypěstovat si řeřichu či kerblík zvládne úplně každý

V případě kerblíku upřednostněte zeminu, kterou je možné použít vícekrát po sobě, u řeřichy je výsev ještě jednodušší. Stačí nachystat jakýkoliv plastový tácek, na něj rozprostřít obyčejnou vatu, dobře namočenou ve vodě, a můžete přistoupit k samotnému výsevu. Sklízejte klíčící rostliny a mladé semenáčky, které seříznete stejně jako pažitku.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |
Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrob…

Šišky jsou snadno dostupné, nasbírat je můžete v městském parku, i v lese. Málokoho ale napadne, že se dají využít k výrobě nádherných vánočních ozdob za pár korun. Pro inspiraci jsme vám našli více než padesát dekorací ze šišek, které si snadno zvládnete vyrobit doma.

22.  11.  2017 |